אנג'ל - ממאפיה ירושלמית משפחתית למכונת שיווק ארצית

שלמה אנג'ל שייסד את מאפיית אנג'ל בשכונת בית וגן בירושלים לא חלם כי היא תגדל עם השנים למימדים של ספקית לחמים ל-5,000 לקוחות מאילת ועד אצבע הגליל ועוד בשיווק עצמי - סיפורה של משפחה שאינה שוקדת על שמריה...
אפרת אדיר |

מאפיית אנג'ל נוסדה בשנת 1927 בשכונת בית וגן בירושלים על-ידי שלמה אנג'ל. על חורבות מאפיה קיימת בשם "מאפיית טרכטנברג". בשנת 1957 הועברה המאפיה לקריית משה בירושלים, על-ידי הדור השני של משפחת אנג'ל שהיה אחראי לניהול - אברהם ז"ל, דניאל, עובדיה ז"ל.

למקומה הנוכחי, בגבעת שאול, הועברה המאפיה בשנת 1959 בשל הקירבה לטחנת הקמח אשר הקלה על הייצור. במאפיה פעלו אז שני קווי ייצור, שהתרבו במרוצת השנים לשמונה קווי ייצור עיקריים, ועוד שני קוים קטנים יותר לייצור פיתות, באגטים ובייגלים.

על מנת להקל בהעברת הקמח מטחנת הקמח אל המאפיה, נבנה צינור קמח המקשר בין הטחנה למאפיה. הצינור הוקם בשנת 1965 והפרויקט זכה בפרס קפלן לייעול. הצינור מעביר כ-12 טון קמח בשעה מהטחנה והקמח נאגר בתשעה מאגרים גדולים במאפיה על-פי סוגיו השונים (קמח כהה, קמח לבן וקמח לבן מיוחד). כל מאגר מכיל כ-50 טון קמח ולפני השימוש בייצור עובר הקמח ניפוי במערכת נפות צפופות המבטיחה שימוש בקמח נקי לחלוטין לאפיה.

בשנת 1980 החלה המאפייה בפיתוח "לחם עינן", לחם ייחודי מחיטה שלמה טרום נבוטה. הפיתוח נעשה באנג'ל עם מר דוריון ובשיתוף עם אגודת הטבעונים. זה היה למעשה חלוץ הלחמים המיוחדים בישראל.

כעבור 4 שנים הפכה המאפיה מחברה פרטית לחברה ציבורית בבורסה בת"א וב-1985 הפכה המאפיה לראשונה שמפעילה שיווק בין-עירוני חוץ-אזורי. שנת 1987 היתה שנה של חילופי דורות במאפיה וכניסת הדור השלישי לניהול - ירון וגדי אנג'ל אשר הקים בין השנים 1993 ל-1995 מאפייה בעיר לוד. באותם שנים החלו המנהלים הצעירים לבצע עסקאות רכישה של מאפיות ברחבי הארץ ומיתוגן תחת השם "אנג'ל". כך, בשנת 1996 בוצעה רכישת מאפיית "אחדות" וב-1999 רכשה אנג'ל את מאפיית "טוב טעם" בנתיבות. שנת 2000 היתה שנת רכישת "בית מאפה לדוגמא" בירושלים וב-2001 רכשה אנג'ל מחצית ממאפיית "אורנים" בקיבוץ כפר החורש.

בשנת 2002 בוצעה רכישת מאפית "אילת" מקבוצת אליעזר פישמן ו-4 שנים אחרי נרכשה מאפית "חיטין" ונבנו ארבעה קווי יצור ל"פיתות שמשון". כך נפתחו מאפיות אנג'ל נוספות בכל חלקי הארץ, המייצרות כ-500 סוגים שונים של לחמים לחמניות ודברי מאפה בקצב של כ-250,000 לחמים וכ-250,000 לחמניות ביממה מכ-170 טון קמח.

בשנת 2005 עסקה המאפיה בפיתוח ושיווק "לחם נשים" הכולל 6 לחמניות בשקית ושנה מאוחר יותר רכשה אנג'ל קווי יצור למחמצת "כמו פעם" וביצעה כניסה לייצור לחם אנג'ל בסגנון צרפתי.

כיום, מספקת המאפיה מדי יום ביומו ממגוון מוצריה לכ-5,000 לקוחות מאילת שבדרום ועד אצבע הגליל בצפון. הלחמים משווקים מהמאפיה באמצעות שיווק עצמאי, כאשר בכל לילה, החל מחצות לערך, יוצאות מהמפעלים למעלה מ-150 משאיות ומחלקות את הלחמים בכל רחבי הארץ.

מלבד הלקוחות הרגילים, מספק המפעל לחמים גם לצה"ל, לשרות בתי הסוהר וללקוחות מיוחדים אחרים כמו רשת מסעדות ההמבורגר "מקדונלד'ס", הידועה בדרישות האיכות הגבוהות שלה. מאפית אנג'ל מעסיקה כ-1,500 עובדים בארבעה מפעלים, חלקם במשרה חלקית, כאשר המשותף לכולם הוא האהבה והכבוד ללחם, אותה אהבה שהנחיל שלמה אנג'ל עת ייסד את המאפיה הראשונה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה