גם בענף הבקר ישלמו ביוקר על איחור הגשמים
אם לאמב"ל (ארגון מגדלי בקר לבשר) לא די במלחמה מבית בתוכנית למכירת השליטה בתנובה, הרי שימים אלה מביאים עימם גם חשבון פשוט רע מאוד עבור הענף הזה. בארגון אומרים, כי עקב הגשמים שהתאחרו צפויה פגיעה כלכלית בענף הבקר במרעה. חיים דיין, מנכ"ל אמב"ל, אמר כי המחסור במשקעים גורם לצמצום היקפי המרעה וכי בשלב זה מרכזים הבוקרים את עדרי הבקר בחלקות מצומצמות ומאביסים אותם במזון מוגש.
עוד הוסיף דיין כי באזור הדרום השחון יותר, החלו להאביס את העדרים כבר לפני חודש בעוד בצפון הארץ יחלו השבוע. בישראל כ-2 מיליון דונם שטחי מרעה עליהם רועים כ-50 אלף ראשי בקר, בצפונה ודרומה של המדינה.
דיין מציין כי בעונת גשמים טובה רעיית הבקר מתקיימת מאמצע דצמבר ועד אמצע חודש מאי, עם שינויים קלים בין הצפון לדרום. במצב הנוכחי בו הגשמים מאחרים לבוא, תקופת האבסת הבקר מתארכת והוצאת ראשי הבקר למרעה הטבעי מתעכבת. כיוון שפרק זמן האבסת הבקר ארוך יותר בתוספת התייקרות המספוא בחודשים האחרונים, מוביל הדבר לשחיקה כלכלית בענף הבקר במרעה.
ראש בקר צורך כ-12 ק"ג מזון מוגש ביום בעלות של כ-12 שקל. עלות האכלת פרט אחד בחודש עומדת על 360 שקל ובעדר של כ-100 פרטים זה מסתכם ב-36,000 שקל, לעומת עלות כמעט אפסית לו היה הבקר מתבסס על מרעה טבעי בלבד. האבסת הבקר בחודש נוסף נאמדת בכ-18 מיליון שקל לענף.
"הצפייה לגשם בסוף השבוע היא תקווה גדולה, אך במידה ותהיה שוב תקופה ארוכה ללא גשם, שטחי המרעה לא יוכלו להתאושש. חלוקת המשקעים על פני זמן היא משתנה חשוב עבור הבוקרים. ריכוז גשמים באזור אחד בפרק זמן מסוים לא יפתור את בעיית המרעה, גשמים קלים לפרק זמן ארוך בפיזור רב על פני שטחי הארץ אלו הם גשמי הברכה עם תוצאות מרעה הטובות ביותר. אשתקד ירד הגשם הראשון בעיתויי טוב ועונת הגשמים הייתה עונה מרעה טובה. "
"לכמות המשקעים וחלוקתם יש השפעה על עיתויי הפסקת האבסת הבקר במזון מוגש, כאשר הגשמים יורדים בחלוקה נכונה הגידולים במרעה גדלים והבקר יקבל את כל צרכי המזון מן המרעה. השפעה נוספת על העיתוי הוא מזג האוויר, טמפרטורות נמוכות מעכבות את גידולי המרעה ותגרומנה להמשך האבסה במזון מוגש לפרק זמן נוסף." אומר דיין.
עוד מוסיף דיין כי עיתוי ירידת המשקעים והוצאת הבקר לשטחי המרעה חיונית לבריאות הבקר, וכי פיזור הבקר על פני שטח מרעה גדול ואכילת ירק טבעי, בריא יותר עבור הבקר ומביא לתוצאות גידול טובות וירידה של כמעט 0% אחוזי תחלואה בעדרי הבקר.