רווחי כספי הפיצויים בקרן פנסיה - שייכים לעובד או למעביד?

עו"ד אלון זילברשץ משיב לשאלות: למי שייך הרווחים בסעיף הפיצויים בקרן הפנסיה?
מערכת Bizportal |

השאלות:

1. למי שייכים הרווחים בסעיף הפיצויים בקרן הפנסיה האישית של העובד - למעסיק או לעובד (העובדים אינם חתומים על סעיף 14 לחוק)?

2. עובד מרוויח 10,000 שקל ומפרישים בעבורו 8.33% לפיצויים. אחרי שנה עזב העובד את מקום העבודה. בקרן נצברו 9,000 ש"ח (הקרן הפסידה). האם על החברה להוציא מכיסה 1,000 ש"ח למרות שהפקידה 10,000 ש"ח? ולהפך: עובד מרוויח 10,000 ש"ח. מפרישים עבורו 5% לפיצויים. בתום שנה נצברו 6,000 ש"ח מכספי מעסיק ועוד 5,000 ש"ח רווחים, 11,000 ש"ח בסך הכול. האם במקרה זה, אף על פי שהמעביד הפקיד רק 6,000 ש"ח הוא פטור מהשלמה?

תשובה:

אם במועד סיום העבודה בנסיבות המזכות בפיצויי פיטורים לא חל על הכספים שבקרן הפנסיה סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, תחשב הקרן את צבירת הפיצויים על פי תקנונה. תקנה 41כט(ה) לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל) התשכ"ד-1964 קובעת הוראה מיוחדת במקרה שבו קיימת לעובד זכאות ללא תנאי כמשמעותה בתקנה שלעיל.

מקרים אלה הם מקרים מיוחדים ולא אדון בהם בתשובתי. במקרה הרגיל, אם העובד זכאי לפיצויי פיטורים בסיום העבודה, תערוך קרן הפנסיה את חישוב ערך הפדיון של מרכיב הפיצויים על פי תקנונה. לפיכך, אם לאחר החישוב נותרת יתרה לתשלום פיצויי פיטורים, על המעביד להשלים את ההפרש. אם הצבירה אינה נופלת במאומה מחוב הפיצויים לעובד, אין השלמה מצד המעביד.

אף אם הצבירה עולה על חוב הפיצויים על פי החוק או על פי הסכם, בקרן פנסיה אין החזר של העודף למעביד, אם סיים העובד את עבודתו בנסיבות המזכות בפיצויי פיטורים. זאת על פי תקנוני הקרנות, המאפשרים החזר כספים למעביד רק במקרה שבמועד סיום העבודה אין זכאות לפיצויים - וגם זאת רק בתנאים מסוימים, השונים מקרן פנסיה אחת לרעותה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה