לי מור: הפניקס הכלכלי יבוא בג'יפ
הכלכלנים הבכירים בעולם טוענים כי הוריקן קטרינה תגרום לנזקים בהיקף של עד 1.25% מהתמ"ג השנתי של ארה"ב. בינתיים, הדבר היחידי שברור לצרכן האמריקני הוא שמחירי הנפט אכן גבוהים. ישנה תיאוריה שטוענת ש-"ללא זעזוע, אין שינוי". יתכן שברוב המקרים, תיאוריה זו מיושמת על ידי דיקטטורים אוטוקרטים, אולם נראה כי בעולם הפיננסי, התיאוריה אכן מקובלת.
בשנתיים האחרונות, שתי תופעות כלכליות שלטו בכותרות: היחלשות הדולר ועלייתו של הנפט. למרות שבחודשים האחרונים, מתחזקים בתיאום הן הדולר והן הנפט, הקורלציה אינה ברורה. מה שבטוח היא העובדה שעד האסון הנורא, לא היה אף סימן של ירידה בכמות הנפט שהציבור האמריקני מוכן לצרוך. קחו כדוגמה את הנתון הבא: נמסר כי קתרינה הרגה את שוק הג'יפים.
האם יכול להיות שאמריקני טיפוסי ישקול קניית מכונית אחרת על פני הג'יפ האהוב? הג'יפ (SUV) הינו הרכב הנמכר ביותר בארה"ב מאז 1999. רק באוגוסט נראו ירידות בהזמנות של רכב של פורד ה- "EXPEDITION" בשיעור של 28%. ההזמנות ל-SUBURBAN של שברולט נמדדו בירידה של 40%. טויוטה רשמה ירידה של 32% כאשר גם ניסן רשמה ירידה של 7%. המגמה הינה ברורה.
נראה כי עלות של כמעט 100 דולר למיכל דלק באחד הג'יפים הללו אכן משכנעת. אולי קטרינה אכן העירה את המתים בארה"ב שחשבו שקצב הבזבוזים יכול להימשך.
מחירו של גלון דלק בארה"ב עולה כ-4 דולר. שיהיה ברור, גאלון הוא 3.78 ליטר, דבר שהופך עלות לליטר בארה"ב לעלות של כ-5 שקלים ישראלים. אנשים יטענו קרוב לוודאי: "אז מה! אנחנו משלמים את אותם סכומים מזה שנים, אך עדיין לא נשמעו קולות עזים פה במדינת היהודים". התשובה היא שבעקבות העלייה במחירים לעבר העלות שלנו, אמריקניים עשויים לעבור שינוי במחשבתם כפי שנעשה פה.
יתכן שינוי בצורה שבה אמריקנים חושבים על רכבים. קניית ג'יפ עם מנוע 4.2 ליטר ו-450 כ"ס פשוט מאוד - לא מעשית בעולם החדש - עולם עם מחירי נפט מעל 70 דולר לחבית.
לא נראה כי רכבי ההיבריד (רכב עם מנוע מפוצל בין הספק דלק לבין הספק כוח חשמלי מסוללות) יתפסו תאוצה בעשור הקרוב ולכן אנו עדיין תלויים בנפט. כל עוד מחירו של הנפט יעלה, הוא יפגע יותר ויותר במדינות באיחוד האירופי ויפן, אך הצרכן האמריקני משנה את דרכו גם כן.
לפי דעתי, בחודשים הקרובים, ארה"ב תעלה על גל השינוי. הצרכן האמריקני אכן זועזע, הן מהמחזות המצמררים בניו אורלינס והן ממחירי הנפט. הכלכלה האמריקנית מספיק עמידה לספוג את המעמסות הללו. ירידה בתמ"ג אכן צפויה, אולם להערכתם של אנליסטים כלכליים, 1-1.25% נראה מוגזם.
ישנם כלכלנים שטוענים שבעקבות ההרס יקומו פרויקטים ענקיים לבנייה ושיקום שעשויים לדחוף את הכלכלות המקומיות אשר נפגעו קדימה ובשם כך גם את הכלכלה האמריקנית בכלל. אנליסטים אלה בעצם טוענים שהפגיעה הרגעית עשויה להיתרגם בתור עלייה בתמ"ג בטווח הקרוב.
לכן, הדולר לא צפוי להיפגע יתר על המידה. מה שכל הטרגדיה האנושית והכלכלית עשויה להבהיר היא העובדה שארה"ב נמצאת בתפנית. נראה כי מכל הבחינות, הצרכן האמריקני התעורר, דבר שעלול לפגוע במכירות הקמעונאיות בטווח הקרוב. למרות זאת, הייתי מצפה שהדולר יוותר בין הרמות 1.1860 לבין 1.2780 באירו דולר ברבעון הקרוב. בטווח הקצר יותר, אני עדיין רואה את רמת 1.2310 בתור רמת קנייה.
מאת: לי מור.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.