רוני קוברובסקי: מהפכת התזונה השפיעה על חברות המזון

יו"ר איגוד תעשיות המזון מצפה כי השנה תסתכם במכירות מזון בסך של 45.5 מיליארד שקל; כ-88% מחברות המזון ביצעו שיפורים תזונתיים במוצריהן בהיקף של 300 מיליון שקל; יצוא המזון צפוי לגדול השנה בכ-4.1% דולרית
אפרת אדיר |

"במהלך השנה האחרונה ביצעו כ-88% מחברות המזון שיפורים תזונתיים ובריאותיים במוצריהן, כמו הפחתה בכמות הכולסטרול והשומן, הפחתה ברמת הסוכר והנתרן, הפחתה בכמות השומנים הרוויים וצבעי המאכל", כך אמר היום (ד'), רוני קוברובסקי, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ונשיא החברה המרכזית ליצור משקאות קלים (קוקה-קולה), במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות המזון.

קוברובסקי מעריך, כי בפיתוח מוצרים אלו הושקעו השנה כ-300 מיליון שקל, כאשר 84% מחברות המזון אשר ביצעו השנה השקעות בשיפורים תזונתיים או בריאותיים, השקיעו עד חצי מיליון דולר (כל אחת) בשיפורים אלו, ו-16% מהחברות השקיעו יותר מחצי מיליון דולר (כל אחת).

נתון מעניין נוסף שהעלה קוברובסקי מראה, כי סה"כ השיקו השנה מפעלי המזון כ-2,700 מוצרים חדשים בעלי שיפורים או בריאותיים, נתון המהווה גידול של כ-20% לעומת 2005. קוברובסקי הוסיף, כי מגמה זו תימשך גם בשנה הבאה וכי מסקר שערך איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים עולה כי 96% מפעלי מזון יבצעו ב-2007 שיפורים תזונתיים או בריאותיים.

תעשיית המזון בכללותה השיקה בשנת 2006 כ-3,500 מוצרים חדשים - גידול של 16% לעומת אשתקד. בפיתוח מוצרים אלו הושקעו השנה כ-380 מיליון שקל - גידול של 8% בהשוואה לשנת 2005.

בנוסף מתברר מהסקר, כי 41% מחברות המזון מעורבות בפרוייקטים חינוכיים בנושא תזונה ואורח חיים מאוזן.

קוברובסקי טען, כי "פתרונות להשמנת היתר נמצאים בקיום דיאלוג ושיתוף פעולה אמיתי בין המערכת הפוליטית לכלל בעלי העניין, כולל כמובן תעשיית המזון. חינוך לתזונה נבונה ואורח חיים מאוזן לא ניתן לכפות באמצעות חקיקה פופוליסטית ופשטנית".

כמו כן, במסגרת פעילות תעשייני המזון לתזונה נבונה ואורח חיים מאוזן, השקיעו מפעלי המזון בשנת 2006 כ-250 מיליון שקל במחקר ופיתוח. זאת לעומת 230 מיליון שקל אשתקד.

עוד נאמר, כי איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מתכוון לפעול לכך שמפעלי המזון יגדילו את השקעותיהם במחקר ופיתוח. להערכתו, תוך 5 שנים ניתן יהיה להכפיל את ההשקעות במו"פ בתעשיית המזון ולהגיע לכ-500 מיליון שקל. לצורך כך, קרא קוברובסקי לתעשייני המזון לנצל את תקציבי הסיוע של המדען הראשי לתעשייה המסורתית, העומדים כיום על כ-100 מיליון שקל.

הגרעון המסחרי של תעשיית המזון צפוי להסתכם בכ-496.5 מליון דולר

"חוק עידוד השקעות הון של התמ"ת שנכנס לפני שנה לתוקף הוא אסון לתעשיית המזון ומסלול התעסוקה בשיטת המכרזים אינו רלבנטי לתעשיית המזון. השינוי הוציא, למעשה, את כל תעשיית המזון "מהמשחק"", טוען קוברובסקי "מאז שהשתנה החוק לפני שנה ועד היום לא הוקם אף מפעל מזון בפריפריה. יתר על כן, מפעלי מזון שהתכוונו לעבור לפריפריה לא עברו בשל החוק. חוק זה אף מנע התרחבותם של כ-20 מפעלי מזון בפריפריה שיכלו לקלוט אלפי עובדים".

יצויין, כי כ-70% מעובדי תעשיית המזון מועסקים באזורי הפריפריה ולאורך קווי העימות. קוברובסקי מעריך, כי השנה יגיעו מכירות המזון לרשות הפלשתינאית לכ-390 מליון שקל - ירידה של 3%, לעומת 2005, אם כי עדיין רחוק מהיקף המכירות של כ-600 מיליון שקל לשנה, כפי שהיה ערב האינתיפאדה. קוברובסקי קרא לממשלה לפעול להדדיות מלאה בתנועת סחורות המזון בין ישראל לרשות הפלשתינאית, תוך אכיפת חוקי סימון, ערכים תזונתיים, מע"מ, מס, תקנים, פיקדון וכו'.

בהתייחסו לשנת 2006, אמר קוברובסקי, כי מכירות המזון יגדלו השנה ריאלית ב-2.9% (לעומת אשתקד) ויסתכמו בכ-45.5 מיליארד שקל. בתוך כך, מכירות המזון לשוק המקומי יגדלו ב-2006 ריאלית ב-2.1% לעומת אשתקד ויסתכמו בכ-43.8 מיליארד שקל; יצוא המזון צפוי לגדול השנה בכ-4.1% דולרית ולהסתכם בכ-686 מיליון דולר.

במקביל, יבוא המזון צפוי לגדול השנה בכ-13.4% דולרית, לעומת 2005 ויסתכם בכ-1.18 מיליארד דולר. במילים אחרות, הגרעון המסחרי של תעשיית המזון (יבוא המזון פחות יצוא המזון) צפוי להסתכם בכ-496.5 מליון דולר. בכך יתרחב הגרעון בכ-29% לעומת השנה הקודמת.

הצמיחה של תעשיית המזון באה לידי ביטוי גם בקליטת מועסקים חדשים. בשנת 2006 תקלוט תעשיית המזון כ-400 עובדים חדשים, כיום מועסקים בתעשיית המזון כ-59,100 עובדים.

בבחינת ההשקעות בתעשיית המזון במכונות וציוד מיבוא הן יגיעו השנה לכ-860 מיליון שקל, בדומה לאשתקד.

בסכום הדברים, התייחס קוברובסקי לשנת 2007 והעריך, כי מכירות המזון יגדלו בכ-5% ריאלית ובתוך כך, צפוי גידול של 10% דולרית ביצוא המזון ולהסתכם בכ-755 מיליון דולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה