מיטק בבעיה? בסינגפור אישרו למכור עוף מתורבת של Eat Just
שוק תחליפי הבשר הלך וצבר תאוצה בעשור הקודם, לא רק בשל גל טבעוני שהחל שוטף את המערב, אלא לאור ההבנה של רבים מאוכלי הבשר כי אמנם בשר הוא חשוב לנו, אבל התעשייה עצמה לא טובה – לא לחיות עצמן ולא לסביבה.
התעשייה הזו היא אחת מהמזהמות הגדולות בעולם. לדוגמה, ולמי שלא יודע, גרעפסים של פרות – כן זה דוחה כמו שזה נשמע – הוא אחד מהמזהמים הגדולים בעולם, בשל כמות המתאן המשוחררת לאוויר – 475 ליטר מתאן לפרה ליום (!) רק מהגרעפסים.
לפי מחקרים שונים, הנפיחות של 1.5 מיליארד פרות בעולם אחראיות ל-14.5% מכל גזי החממה הנפלטים לאוויר בכל יום. יתר על כן, באירופה לבדה יש 22 מיליון פרות שמספקות 157 מיליון ק"ג של חלב בכל שנה, שבגללן מייצרים כ-148 מיליון טון של פחמן. ועוד לא דיברנו על כמויות המים העצומות שמבוזבזות בכל שנה רק על התעשיות הללו.
בקיצור, גם אם אוהבים בשר וגם אם לא, המשך הצמיחה באוכלוסייה העולמית הופכת את התעשיות הללו לכאלה שאינן ברות קיימא בטווח הארוך – בטח שלא בממדים התעשייתיים שאליהם התרגלנו ב-150 השנה האחרונות ומאז המחצית השנייה של המאה הקודמת ביתר שאת.
- מחיר הבשר ושמן זית יירדו? ליברמן פרסם צו לביטול המכס
- האם מקדונלד'ס באמת מאמינה בהמבורגר הצמחי של ביונד מיט?
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
שוק תחליפי הבשר צומח גם בישראל
כמו האנרגיה המתחדשת והמעבר לרכבים חשמליים, מדובר בתעשייה גלובלית צומחת. לפי מכון המחקר אמרג'ן הקנדי, שוק תחליפי הבשר העולמי יגיע צפונה ל-340 מיליארד דולר עד 2027.
שוק תחליפי הבשר לא מתקדם בקו אחד ויחיד. ישנם כמה כיוונים. הראשון שבהם הוא פיתוחים מהצומח, שאמורים לדמות את טעמו ומרקמו של הבשר. בישראל, חברת איי.סי.אל 0.56% , המוכרת לכולנו בתור כי"ל, עוסקת בשנה וחצי האחרונות בפיתוח תחליפי בשר מחלבונים.
דוגמה נוספת היא של חברת סבוריט 0% שפיתחה טכנולוגיה לייצור של תחליפי בשר, המשלבת חומרים בפורמולציה ממקורות צמחיים, רובוט המשלב הדפסה בתלת מימד ושיטות בישול מתקדמות. סבוריט היא בשליטת מילניום פוד יהש -0.11% , שותפות מוגבלת שמשקיעה בחברות וסטארט-אפים מכוונים לטכנולוגיית המזון החדשה.
- נופר מוכרת 5% בקרן המשותפת לנוי; תרשום רווח מהותי
- הפרמיה נמחקה והמשקיעים הקטנים נשארו עם ההפסד - המקרה של זוז
- תוכן שיווקי שוק הסקנדרי בישראל: הציבור יכול כעת להשקיע ב-SpaceX של אילון מאסק
- מכר למשקיעים וקנה אחרי חודשיים בשליש מחיר
בשר מתורבת הוא העתיד
במקביל למציאת תחליפים צמחוניים, בעיקרם מבוססי חלבון, בשנים האחרונות עם העלייה המטאורית במחקר הגנטי וגם באפשרויות הייצור בדמות מדפסות תלת ממדיות, עלה זרם חדש של תחליפי בשר – או בלשון המקצועית, בשר מתורבת.
הרעיון הבסיסי הוא כזה: לקחת תא חי של פרה או כל חיה אחרת, לשכפל את התא ולגרום לתרבית להפוך לבשר. בישראל יש חברה אחת מובילה בתחום, מיטק שמה, שמפתחת תרביות בשר באמצעות דיו ייחודי שפיתחה. באוגוסט האחרון החברה דיווחה כי עמדה באחד היעדים ששמה לעצמה: הדפסת נתח בשר דקה; בפרויקט שנקרא "פרויקט קרפצ'יו".
אגב, ב-12 החודשים האחרונים המניה עלתה ב-135%, כשמתחילת השנה היא עולה ב-49% ובחודש האחרון 45.6%. נכון לכתיבת שורות אלה מניית החברה עולה ב-2.8%, כששווי השוק שלה עומד על קרוב ל-450 מיליון שקל.
אבל מיטק היא לא היחידה בשוק הזה, שכמו מרבית הטכנולוגיות הצעירות, הן כדאיות עד שמגיעה שחקנית אחרת שלוקחת לה את הבכורה בטכנולוגיה עדיפה. נכון לכרגע, יש אחת כזו, חברת Eat Just – משחק מילים שמשמעותו היא לא "רק לאכול", אלא "לאכול צודק".
כשהחלה את פעילותה, התמקדה החברה שנוסדה על ידי ג'וש טטריק, היא חיפשה תחליפים לביצים. היא מצאה אחד מבוסס קטניות. מההשקה ב-2018 ועד היום מכרה החברה סחורה המשתווה ל-100 מיליון ביצים.
מאז פיתחה החברה גם עוף מתורבת, תחת המותג "גוד מיט". לאחרונה היא קיבלה אישור ממשרד הבריאות הדרום קוריאני (FSA) למכור את הבשר שהיא מגדלת במעבדה למסעדות ולשווקים. נכון לכרגע, אפשר למצוא את הבשר של גוד מיט במסעת 1880 בסינגפור והיא עולה שם 17 דולר למנה.
- 11.היא כבר פיספסה בגדול. (ל"ת)מני 02/03/2021 19:04הגב לתגובה זו
- 10.כוכי 02/03/2021 14:12הגב לתגובה זוחברה שמתמחה בשכפול תאי זרע. מסתבר שבגלל כל החלבונים, זה אפילו עדיף על לאכול חרקים. ממליצה לקנות ולצרוך, ללקק את השפתיים.
- 9.הכתב לא מבדיל בין גרעפס לנאד? (ל"ת)איתי 02/03/2021 13:31הגב לתגובה זו
- 8.חושב אחרת 02/03/2021 13:28הגב לתגובה זוכי מדינה אחת כבר התחילה לאשר למכור עוף מתורבת וזה העתיד של המזון בכל רחבי העולם והדלת התחילה להיפתח. אתה מכיר חברה אחת שמייצרת לכל העולם בכל ענף שהוא? כמה שטויות והפחדה.. לא אתפלא אם עשיתם שורט עליה.
- 7.שגיא 02/03/2021 13:26הגב לתגובה זואים צריך 2 -3 קציצות לסועד ורווח לתפעול מסעדה 150 אחוז... זה עומר 40-47 דולר למנה אבל המחיר ירד השאלה מתי יצא לשוק ואז רק הטעם ידבר לפי הנסיינים של הקבב בחדשות 13 יום שישי הטעם כמו האורגינל. נ.ב לא מחזיק
- למיט-טק אין עוד מוצר.הכבב של חברה אחרת. (ל"ת)משקיע ותיק 02/03/2021 20:13הגב לתגובה זו
- 6.דדה 02/03/2021 13:26הגב לתגובה זובפיסקה האחרונה בכתבה נכתב שחברת Eat Just שהחלה לפתח בשר מתורבת מהווה תחרות למיטק ואלו חדשות רעות עבורה. נזכיר שחברת Eat Just קיבלה אישור למכור בשר בדרום קוריאה וסינגפור. "עד שמיטק תצליח להדפיס סטייקים בכמות מסחרית, המפעל החדש של שחברת Eat Just בקוריאה כבר ייצר עשרות טונות של בשר". אין לי מושג כמה תוקף יש לציטוט הנ"ל ושחברת Eat Just זוכה בתחרות עוד לפני שהסתיימה.
- 5.וואלה שוק של חברה אחת, כמה רדודה צורת החשיבה (ל"ת)זיו 02/03/2021 13:20הגב לתגובה זו
- 4.אסף 02/03/2021 13:03הגב לתגובה זואין מקום לרפ חברה בשוק אחרי שמקדונלדנס הצליחה, זה על אותה אנלוגיה.
- 3.רפי 02/03/2021 12:59הגב לתגובה זוזה אומר שהם בכיוון הנכון, הרי לא תיהיה חברה אחת בעולם.אישרו אותה יאשרו גם את מיטק...אל תתיחסו לכותרת
- 2.מה הסימון של המנייה של Eat Just (ל"ת)אילן 02/03/2021 12:28הגב לתגובה זו
- 1.מיקו38 02/03/2021 12:25הגב לתגובה זוזה מוכיח היתכנות לטכנולגיה השוק מספיק גדול לכולם.. בסוף צריך להאכיל את העולם...

יפתח רון-טל: “אוגווינד משנה כיוון - מאוויר דחוס לפרויקטים של מאות מיליוני אירו באירופה”
הבוקר פרסמה אוגווינד אוגווינד -1.9% הודעה על עסקה משמעותית באיטליה - רכישת חברה המחזיקה בזכויות להקמת פרויקט אגירת אנרגיה בהספק של 509 מגה-ואט, המבוסס על סוללות ליתיום (BESS), בשותפות עם קבוצת 7B מקבוצת יהודה לוי. ההשקעה בפרויקט צפויה להגיע לכ-230 מיליון אירו, וההכנסה השנתית מוערכת ב-35 עד 50 מיליון אירו, לכל אחת מ-25 שנות ההפעלה הצפויות. הפרויקט ממוקם במחוז ברינדיזי שבדרום איטליה, וכולל מתקן אגירה בקיבולת של 2-4 ג׳יגה-ואט-שעה (GWh). החברה האיטלקית הנרכשת מחזיקה בזכויות קרקע ובהיתר חיבור מחייב לרשת החשמל, ואוגווינד מתכננת להביא את הפרויקט לשלב ההפעלה המסחרית המלאה בשנת 2029. עם חיבורו לרשת תוכל המוכרת לקבל פרמיית הצלחה של עד 15 מיליון אירו, בהתאם להכנסות ולתנאי הסגירה הפיננסית.
בשביל אוגווינד, שנסחרת כיום בשווי של כ-90 מיליון שקל לאחר ששווייה צנח ביותר מ-95% מהשיא, העסקה באיטליה היא לא עוד פרויקט, זה ניסיון להגדיר מחדש את זהותה. החברה, שהייתה מהחלוצות בתחום אגירת האנרגיה באוויר דחוס (AirBattery), עוד לא הצליחה למסחר את הטכנולוגיה בקנה מידה רחב, וכעת עוברת שינוי ניהולי ואסטרטגי שמטרתו להפוך מחברת מו״פ טכנולוגית לחברת אנרגיה יזמית פעילה באירופה ובדרך להחזיר את האמון של המשקיעים - מה מסתתר מאחורי ה"תכנית האסטרטגית" של אוגווינד?
“אנחנו כבר לא חברת מו״פ אלא חברת אנרגיה מלאה,” אומר בראיון לביזפורטל המנכ״ל טל רז. “איטליה היא רק סנונית ראשונה - אנחנו מסתכלים גם על פולין, גרמניה ובריטניה. נקים קרן ייעודית בשיתוף מוסדיים ישראליים שתממן את ההון העצמי בפרויקטים, כאשר המימון הבנקאי יגיע מגופים מקומיים בכל מדינה.”
גם היו״ר יפתח רון-טל מדגיש כי “העסקה הזו היא לא נקודתית אלא היא חלק מתפיסה רחבה. לצד המשך קידום טכנולוגיית האוויר הדחוס, אנחנו נכנסים לתחום ייזום פרויקטים מסחריים באירופה. זהו שלב ראשון באסטרטגיה שמטרתה להציב את אוגווינד מחדש על המפה”.
- מה מסתתר מאחורי ה"תכנית האסטרטגית" של אוגווינד?
- ירון יעקובי עושה סיבוב נוסף על מחזיקי המניות באוגווינד - קונה בהנפקה פרטית בהנחה של 62%
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
בהנהלת החברה מדגישים כי המימון לפרויקטים לא יגיע מהמאזן, אלא משיתופי פעולה מוסדיים במבנה של קרן GPLP, שבה תחזיק החברה כ-25-30% ותשמש כשותף מנהל. “היתרון שלנו הוא היכולת להביא את המימון,” אומר רז. “אנחנו יודעים לחבר בין הפרויקטים לבין הכסף של השוק המוסדי הישראלי - זה הנכס הכי משמעותי שאנחנו מביאים לשולחן.”
עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, צילום דוברות אל עליו"ר אל על עומד להפוך לבעל מניות בחברה
עמיקם בן צבי ישקיע בכנפי נשרים, החברה שבאמצעותה שולטת משפחת רוזנברג, ויקבל 15% מהזכויות בשותפות, השקעה שתעניק לו החזקה של כ-6.8% בחברת התעופה
יו"ר אל על אל על 1.84% , עמיקם בן צבי, בדרך להפוך לבעל מניות משמעותי בחברה. בן צבי, בן 75, מונה ליו"ר הדירקטוריון ב-2021, לאחר רכישת השליטה בידי משפחת רוזנברג, מוכר כקרוב לבעלי השליטה, ובעבר שימש מנכ"ל בחברות מובילות.
במסגרת הסכם שנחתם בשבוע שעבר עם משפחת רוזנברג, בעלי השליטה באל על באמצעות חברת כנפי נשרים, בן צבי יקבל 15% מהזכויות בשותפות. משמעות הדבר היא שבשרשרת ההחזקה הוא יחזיק בכ-6.8% ממניות אל על, בהשוואה ל-45.4% שמחזיקה משפחת רוזנברג. ההסכם כולל גם אופציות הדדיות
למכירת חלקו חזרה למשפחת רוזנברג בעתיד, ולא צפוי לשנות את מבנה השליטה בחברה.
ההשקעה של בן צבי כפופה לאישורים רגולטוריים, כולל אישור רשות החברות הממשלתיות, ואין ודאות שיתקבלו. הסכום המדויק של ההשקעה לא נמסר, אך ההערכות הן שמדובר בכמה מאות מיליוני שקלים, בהתחשב בכך שלכנפי נשרים חוב של יותר ממיליארד שקל לאחר רכישת מניות אל על. החברה מדגישה כי ההסכם אינו קשור לתפקידו של בן צבי כיו"ר הדירקטוריון או לשכרו, ותנאי ההסכם לא ישתנו אם תשתנה כהונתו או תגמולו.
מועדון הנוסע המתמיד
בשבוע שעבר הודיעה קבוצת הפניקס על מימוש אופציה לרכישת 5.1% נוספים ממניות חברת "אל על הנוסע המתמיד בע"מ", ובכך הגדילה את החזקתה ל-25% מהון המניות. העסקה כפופה לאישורים רגולטוריים, והתקבולים הצפויים
לאל על מהעסקה הוגדרו כ"לא מהותיים".
על פי הערכות, שווי פעילות מועדון "הנוסע המתמיד" של אל על מוערך בכ-70-80 מיליון דולר (בניקוי התחייבויות), בדומה להערכת השווי שנגזרה כבר בעסקה הראשונה ב-2022, אז רכשה הפניקס 19.9% מהמניות בכ-14 מיליון דולר.
- חברות התעופה שחזרו לישראל: תמונת מצב
- סיומה של המלחמה הוא גם סיום תור הזהב של חברות התעופה הישראליות
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
שינויים בהנהלה
לוי הלוי, לשעבר מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי כאל, צפוי להתמנות בקרוב למנכ"ל אל על, מהלך שמסמן חילופי דורות בצמרת חברת התעופה הלאומית. הלוי, שנחשב לאחד המנהלים הבולטים בענף הפיננסי, עוזב את כאל בעיתוי רגיש, ימים ספורים לאחר שבנק דיסקונט חתם על הסכם למכירת השליטה בכאל לקבוצת יוניון-הראל תמורת כ-3.75 מיליארד שקל, בעסקה שיכולה להגיע לשווי של עד 4 מיליארד שקל. תחת הנהגתו, כאל חיזקה את מעמדה מול ישראכרט ומקס, הרחיבה את פעילותה בתחום האשראי הצרכני והדיגיטלי והציגה שיפור עקבי ברווחיות. כעת הוא יידרש להתמודד עם אתגרים מסוג אחר – תחרות גוברת בענף התעופה, עלייה במחירי הדלק, דרישות רגולטוריות ושדרוג צי המטוסים. מינויו של מנכ"ל שמגיע מעולם הפיננסים עשוי להעיד על גישה ניהולית ממוקדת התייעלות וניהול סיכונים.
