zeliak
צילום: pexels

יש לך צליאק? מה זה אומר ומה יורד מהתפריט

תוכן בחסות |
נושאים בכתבה אוכל

צליאק היא מחלת מעי תורשתית שנגרמת בגלל רגישות לגלוטן. באופן עקרוני, חולי צליאק לא יכולים לאכול את החלבון המצוי בדגנים מסוימים ולכן עליהם למצוא אלטרנטיבות

צליאק ידועה כמחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת בשוגג תאים בריאים. במילים אחרות, מערכת החיסון של חולי צליאק מזהה את הגלוטן כחומר שמסוכן עבור הגוף ולכן היא תוקפת אותו לאחר שהוא נחשף אליו. מבחינה בריאותית, מחלת הצליאק גורמת דלקת ברירית המעי הדק ומונעת מהגוף לספוג חומרים חשובים שנמצאים במזונות מסוימים.

הגורם הספציפי לצליאק קשור לנטייה גנטית, חשיפה לגלוטן והפעלה של מערכת החיסון. הגלוטן נמצא בעיקר בחיטה, בשעורה ובשיפון והתסמינים למחלת הצליאק עשויים להתעורר בעקבות חשיפה אליו בגילאים שונים בחיים. עם זאת, הסימפטומים משתנים בין חולה לחולה ותלויים בחומרת המחלה.

כך תדעו מה אסור לכם לאכול אין דרך שידועה למדע כדי למנוע צליאק והתמודדות יום יומית מבוססת בעיקר על שינוי תזונתי. מטרת הטיפול בהיבט הזה היא להביא להחלמה של המעי ולרוב נעלמים תסמיני המחלה בתוך שבועיים עד שמונה שבועות מרגע המעבר לדיאטה המותאמת. דיאטה נטולת גלוטן גם מומלצת בחלק מהמקרים עבור אנשים שלא בהכרח סובלים מצליאק אלא רוצים לרדת במשקל.

קודם כל, במסגרת התאמת התפריט לחולי צליאק יש להוריד לגמרי דגנים שמכילים את החלבון ואת המזונות שעלולים להכיל שאריות גלוטן. מומלץ להימנע משיבולת שועל, קוסקוס, בורגול, סובין, סולת, גריסים, פסטה, דגני בוקר, גרנולה, כוסמין, מצה, סייטן ואפילו בירה.

במידה ומדובר על מזון תעשייתי, יש לקרוא היטב את ההנחיות המופיעות על גבי האריזה. ברוב המזונות שמיוצרים על ידי חברות אחראיות מופיעים מרכיבי המוצר יחד עם התייחסות ספציפית לגלוטן. אם אין מידע כזה ובכל זאת מעוניינים לצרוך את המזון, ניתן ליצור קשר עם מוקדי השירות של החברה.

ומה כן מותר לאכול? כלל המפתח הוא לאכול מוצרי מזון שאין בהם גלוטן. ברמה המעשית והפרקטית יותר, כדאי לעבור לאורז לבן או מלא, תירס, בטטה ותפוחי אדמה כדי לתת לגוף את החומרים שחיוניים עבורו. אפשר גם לצרוך קמח אורז כתחליף לקמח רגיל, אטריות אורז וקמח תפוחי אדמה או סוגי קמח מיוחדים ללא גלוטן ללא הגבלה.

במקביל, יש מאכלים מהנים שמיועדים מלכתחילה עבור חולי צליאק ואנשים שמעוניינים לרדת במשקל. ברשימה הזו נכללים לצד פיצה ללא גלוטן גם קטניות, מוצרי חלב, גרגירי חומוס, קמח חומוס וכמובן שעועית ועדשים.

מותר גם לאכול הודו, בקר ומוצרי עוף ולצרוך את כל סוגי הדגים והירקות. אפשר לאכול בלי חשש אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה ותבלינים ובמידה ולא ידוע על אלרגיות מסוימות – לצרוך גם אגוזים שונים ושקדים לא קלויים. לבסוף, יש לבדוק בנפרד אבקות מרק, רטבים מוכנים ופירות יבשים. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה