ירון גלבוע מנכל טורבוג׳ן קרדיט צילום-אילן בשורירון גלבוע מנכל טורבוג׳ן קרדיט צילום-אילן בשור
ראיון

טורבוג'ן: היינו חברת חלום ואנחנו הופכים אותו למציאות

אחרי שנים של פיתוח, הפסדים וללא הכנסות משמעותיות, טורבוג'ן מתקרבת לרגע האמת שלה: הזמנות ראשונות מארה"ב, כניסה לשוק הביטחוני ותחזית לפוטנציאל מכירות גדול. שוחחנו עם מנכ"ל החברה ירון גלבוע על התכניות לנאסדק, הסיכוי שהחלום יתממש, וגם על הסיכון הגבוה שמלווה את הדרך לשם

תמיר חכמוף |

שנת 2025 מסתמנת עבור טורבוג'ן כשנה שיכולה להתברר כנקודת מפנה היסטורית. חברת האנרגיה המתחדשת, שנכנסה לבורסה בגל ההנפקות של 2021 עם חזון אמביציוזי וטכנולוגיה ייחודית אך ללא הכנסות של ממש, ראתה מאז את מנייתה נופלת בחדות, ורבים כבר הספידו אותה. אך לראשונה נראים גם ניצנים מסחריים ממשיים.

עם השקעה חדשה של 7.2 מיליון שקל מצד ג'קי בן זקן וברק אברמוב, הזמנה אמריקאית ראשונות, ושיתוף פעולה עם חברה ביטחונית גדולה (אלביט מערכות) טורבוג'ן מתחילה לדבר במונחים של סדרות ייצור ולא רק ניסויים. החברה אף מדברת בפומבי על פוטנציאל מכירות של 3.5 מיליארד שקל למוצר שבפיתוח.

ובכל זאת, הדרך למימוש הפוטנציאל עוד ארוכה. חשוב לזכור שהחברה עדיין כמעט ללא הכנסות מהותיות, אחרי ששרפה מעל 6 מיליון שקל בשנה החולפת ושסיימה את 2024 עם קופה כמעט ריקה. כיום היא כבר נסחרת בשווי של כ-307 מיליון שקל ובמחיר מניה של 16.3 שקל לאחר זינוק משמעותי של מעל 87% מתחילת השנה, גבוה מהמחיר בו נכנסו בן זקן ואברמוב (15 שקל למניה), וגם זה כשהם מחזיקים במנגנון הגנה שמבטיח להם תוספת מניות במקרה שהחברה תגייס בעתיד במחיר מניה נמוך יותר, כך שהסיכון בפועל אצלם מצומצם לעומת בעלי המניות האחרים.

ההיסטוריה של החברה לא מחמיאה: מאז שהונפקה בגל החברות החלומיות של 2021, נסחרה המניה רוב הזמן בירידות חדות, כשלאורך התקופה היא איבדה מרבית מהשווי שלה מאז ההנפקה עד לתחתית בשלהי 2023. כל זה התרחש בזמן שהחברה גייסה עוד ועוד כסף מהמשקיעים, אבל לא הצליחה להראות הכנסות מהותיות, והמשיכה לרשום הפסדים ולשרוף מזומנים בקצב שנתי גבוה.

גם כעת, כשמופיעים ניצנים ראשונים של מסחור והחברה מדווחת על פוטנציאל עצום של מכירות בשווי מיליארדים, בפועל החברה עדיין כמעט ללא הכנסות, מסתמכת על הסכמים ראשוניים ותלוייה לחלוטין בהצלחת הפיילוטים, בהפעלה תקינה של המערכות ובהתרחבות השוק. כל כישלון בפרויקט או עיכוב ביישום עלול להחזיר את הסיפור לנקודת ההתחלה. השקעה בחברות חלום היא השקעה עם רמת סיכון גבוהה במיוחד. אם החברה תצליח להגשים את החזון שלה, הרווח יכול להיות גדול, אבל הסיכון להפסיד חלק ניכר מההשקעה ממשי מאוד.


שוחחנו עם מנכ"ל החברה, ירון גלבוע, כדי להבין: האם מדובר בתחילתה של פריצת דרך אמיתית או באשליה נוספת של חברות החלום?


נשמח לשמוע על ההתפתחויות האחרונות בחברה

שני המהלכים שקורים כרגע הם - נכנסו משקיעים משמעותיים לחברה ואנחנו חתמנו הסכם עם חברה ביטחונית גדולה מאוד בתחום של מיקרו טורבינות. זה מבחינתו העסקה המשמעותית ביותר לפעילות החברה ומגדיל את שוק הפעילות שלנו גם לתחום הביטחוני עם היקף פוטנציאלי של 3.5 מיליארד שקל. לזה יש פוטנציאל פעילות גדולה מאוד בתחום האזרחי. 

קיראו עוד ב"ראיונות"


מרבית המשקיעים שקוראים את הדיווחים לא מבינים את הטכנולוגיה מאחורי הפיתוח. נסה להסביר לנו בצורה פשוטה במה מדובר

נסביר רגע מה קורה בשוק. ישנה בעיה של מחסור באנרגיה בבניינים מסוג של בתי אבות, מלונות וגם בנייני דיור בארה"ב ואירופה. מה שלנו יש זה גנרטור שיכול לעבוד רצוף 5 שנים, לעבור כמה שעות של תחזוקה, ולהמשיך לעבוד עוד 5 שנים. המערכת שלנו נותנת את הפיתרון של אנרגיה זמינה (הפסקות חשמל) והורדת עלויות. אנחנו פועלים בעיקר בשוק האמריקאי והשקנו פעילות בגרמניה ואנגליה. הסיבה לפעילות בארה"ב היא שהמשקיעים שלנו באו מהשוק האמריקאי, וזה עוזר לנו למצוא את הלקוחות בשוק הזה.

ועכשיו לעניין הטכנולוגיה. המוצר שלנו הוא CHP (Combined Heat and Power), הוא בעצם שילוב של טורבינה שמייצגת חשמל ומפיקה חום, שאותו אנחנו מנצלים לחימום מים וזו הסיבה שאנחנו מכוונים לביניינים. אגב, את החום אפשר להפוך גם לקור (CCHP), דבר שמאפשר נצילות של 90% וזה מאוד משמעותי. החשמל שמגיע מחברת החשמל הוא בנצילות של 36%, כי בחברת החשמל לא מנצלים את החום והכרישים נהנים ממנו, ובנוסף יש איבוד אנרגיה בדרך בשל ההולכה הארוכה עד ללקוח. המערכת שלנו נותנת נצילות גבוהה ויכולה להיות ממוקמת בבניינים, במרתף או בגג, ומתחברת לרשת הקיימת בבניין ללא שינויים או התאמות מיוחדות, וזה משמעותי שאין עלויות נוספות ללקוח. בנוסף אנחנו עובדים על השלב הבא, שימוש במימן שיהיה ללא פליטות מזהמים, 100% ירוק. הוכחנו היתכנות בטכניון בשילוב של 50% מימן ו-50% גז טבעי.


בגלל הנצילות הגבוהה, מה ההבדל בין מחיר החשמל שנקנה מהרשת לבין זה בייצור במערכת של טורבוג'ן? 

המערכת שלנו יודעת לתת ללקוחות הנחה של 15% על המחיר שהלקוח קונה מרשת החשמל כמו אדיסון בארה"ב. אם לדוגמא, היום עולה קילו-וואט בניו יורק 26 סנט אז אנחנו נותנים אותו באזור 22 סנט וזה אחד הדברים האטרקטיביים במוצר שלנו. בנוסף על המחיר, ללקוחות חשוב הזמינות של החשמל כמו שאמרתי לך, וזה משהו נוסף שהוא ייתרון של המערכת.


מה ההחזר על ההשקעה של המערכת?

אנחנו עברנו משלב הפיתוח לשלב הייצור הסדרתי. לכן אנחנו מתרכזים בצבר ההזמנות ואנחנו ממשיכים את הפעילות הזו. יש לנו הזמנות גם למערכת וגם ל-ENERGY AS A SERVICE. יש מדינות שנותנות תמריצים לשימוש במערכות שונות וכל מני תמריצים. אנחנו מעריכים את ההחזר על ההשקעה בין 2.5-3.5 שנים.


בהודעה האחרונה שלכם פרסמתם צפי הכנסות של 3.5 מיליארד שקל, זה לא יומרני מדי לחברה שלא רושמת הכנסות משמעותיות?


יש לנו שותף רציני מאוד שעשה בדיקות מול ספקים אחרים ובסוף בחר בנו. הוא בחן את השוק ומה גודלו הפוטנציאלי לפי מה שהוא מכיר, והגיע להיקף שדיווחנו עליו. אנחנו מתכננים למכור את המוצר גם לשוק האזרחי, כלומר מה שדיווחנו כולל רק את הפוטנציאל מהמוצר הספציפי בתחום הצבאי ולא כולל את השוק הפרטי.

אנחנו מאוד נזהרים בהערכות שלנו. יש חלוקה ביננו ובין השותף, הוא מתעסק בשוק הצבאי ואנחנו בשוק האזרחי, ואנחנו מעריכים שהשוק האזרחי עוד גדול יותר מזה של הצבאי, וזה לא יומרני מדי. כרגע זה שוק מכובד וגדול ונותן אופק מאוד חיובי לחברה מבחינה עסקית.


ומה לגבי החלוקה ביניכם ובין השותף העסקי?

 אני לא יכול להיכנס לפרטים, אבל יש ביננו יחסי שותפות ולא יחסי לקוח. אנחנו כרגע מתמקדים בפעילות איתו ולאחר מכן נתקדם לשוק האזרחי.


אז כמו שציינת עברתם מהשלב של הפיתוח לשלב הייצור ולקראת שלב המסחור, האם החברה צריכה לגייס עוד כסף כדי להגדיל את פעילות הייצור?

לחברה יש כוח אדם עם רקע עשיר, יוצאי התעשייה הביטחונית האזרחית. אני עבדתי בעשות אשקלון 18 שנה ויש לנו המון ידע בתחום הייצור והתעשייה. כל הסטנדרטים בחברה הם הגבוהים ביותר והכוונה שלנו לקחת קבלן משנה שיוכל לקחת את התכניות BUILT TO PRINT, אנחנו ניתן לו מחירי מטרה והוא יעשה זאת עבורנו. לא רק זה, אלא נרצה גם לייצר באזור היעד, כלומר אם נמכור לארה"ב נרצה לייצר שם כדי להנות מתמריצים שנותנים שם. נושא המחיר חשוב לנו מאוד וכדי לעמוד ביעדי העלויות ניקח קבלנים מהגדולים בעולם, לאחר שכבר נפגשנו ודיברנו איתם, כדי לעשות את הייצור הסדרתי. טורבוג'ן לא מתכוונת להתמקד בייצור סדרתי, לכן אנחנו ערוכים עם ספקים מוגדים ומחירים יעד ואנחנו מוכנים לשלב הבא.


וישראל אינה שוק היעד?

CHP לא קיים במדינת ישראל, אין חיבור גז לכל מקום ולכן זה מקשה על הפעילות פה. לכן החלטנו להתמקד בארה"ב ולהגיע גם לאירופה בשלב הזה.


ארה"ב היא מדינת יעד עבורכם מעבר לשוק פוטנציאלי אלא גם למניה. מה לוחות הזמנים בהקשר הזה? 

הכוונה שלנו להגיע לנאסדק כמה שיותר מהר. אנחנו בתהליך של S1 במטרה לקבל את האישורים הרלוונטים, אני מקווה שעד סוף השנה נוכל להירשם בנאסדק, זה היעד שלנו.


החברה נחשבת היום ל"חברת חלום", מתי נראה את השינוי ומעבר לתזרים חיובי?

עד עכשיו היינו חברת חלום ואנחנו הופכים אותו למציאות. יש לנו הזמנות מבתי אבות בארה"ב, וכבר קיבלנו מקדמות. ברגע שנתחיל לספק את המערכות אנחנו מדברים על הכנסה משמעותית, ובמודל של אנרגיה בשירות הוא נפרס לאורך השנים. אנחנו צופים, לפי התכנית העסקית שלנו שתוך 3 שנים מהיום נגיע לאיזון.


משהו לסיום?

אני רוצה להדגיש משהו בהקשר הצבאי. מה שקרה בשנתיים האחרונות, מאז ה-7 באוקטובר יצרו צורך עצום בשוק הצבאי לאנרגיה שמגיעה לחזית, כלומר כל הפעילות של טעינת רחפנים ומערכות אחרות בשטח דורש אנרגיה בחזית, והמערכת שלנו נותנת בדיוק את המענה הזה. היא עובדת ברציפות, באמינות גבוהה וביעילות גבוהה. המערכת יכולה לעבוד על סולר ולכן היא נוחה ואטרקטיבית ללקוחות בתחום הביטחוני שמרבית הכלים הכבדים שלהם עובדים על סולר גם כך.


במקביל לשיחה עם ירון גלבוע, שוחחנו גם עם אלכס כץ, יזם נדל"ן אמריקאי שכיום הוא המשקיע הפרטי הגדול ביותר בטורבוג'ן, אשר ב‑2022 השקיע בחברה עם הלוואה המירה למניות, ואף חזר להשקעה משמעותית נוספת בשנים שאחרי. לדבריו, הוא נמשך לטכנולוגיה פורצת הדרך של החברה, כולל יכולת שימוש במימן וניסויים מוצלחים בטכניון ולצורך ממשי בשטח, כמו הורדת עלויות ויציבות אספקת חשמל בארה"ב. מעבר להשקעה, הוא מוביל את חדירת החברה לשוק האמריקאי בתפקידי פיתוח ויצוא, רואה בטורבוג'ן השקעה לטווח ארוך, "לא רק לי, אלא לנכדים שלי", ומשתמש ברשת הקשרים שלו כדי לקדם את הפריצה העסקית מעבר לים.

"כשהתחלתי להשקיע בטורבוג'ן זה באמת היה חלום, בדיוק כמו שאתם אוהבים לקרוא לזה. נכנסתי בהתחלה דרך אג"ח, התחלתי ללמוד את הצוות, את הפטנטים ואת הטכנולוגיה, וראיתי שיש פה אנשים מאוד חכמים ומוצר שהוא באמת פורץ דרך. היום, שלוש שנים אחרי, זה כבר לא חלום, זה ממשי לגמרי. יש לנו מוצר עובד, יש ביקושים בשטח, גם בארה״ב וגם בשוק הביטחוני. מבחינתי זו השקעה לטווח ארוך, אני לא מסתכל כל יום על המניה אם היא עלתה או ירדה, אלא רואה פה משהו שאולי גם הנכדים שלי ירוויחו ממנו בעתיד."

"מה שמחזק אותי זה שאני מכיר את הצורך מקרוב. עבדתי המון שנים בנדל״ן בארה״ב, בתחומים כמו דיור סטודנטים ובתי מלון, וראיתי עד כמה קריטי שיהיה מקור אנרגיה יעיל ואמין בבניינים. אפילו עכשיו, לפני כמה שבועות, הייתי במלון בניו יורק שלא הפעיל מזגנים בגלל הסכם עם העירייה, זה ממחיש את המחסור. אני גם פועל לפתוח לחברה דלתות בשוק האמריקאי דרך הקשרים שלי, כדי שכשיגיעו לייצור סדרתי, יהיה להם כבר לאן למכור."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה