
ברזיל וארגנטינה: המרוויחות הגדולות ממלחמת הסחר העולמית
סין מובילה מהפך בשוק החקלאי העולמי - מדינות דרום אמריקה משתלטות על יצוא הבשר והדגנים בעקבות מלחמת הסחר
מפת הסחר החקלאי העולמי עוברת טלטלה. בעוד שווקים מסורתיים מתערערים, שתי מדינות בדרום אמריקה – ברזיל וארגנטינה – מצליחות להפוך את המשבר להזדמנות פז ולבסס את מעמדן כשחקניות מובילות בזירה החקלאית הבינלאומית. המתיחות ההולכת וגוברת בין שתי ענקיות הכלכלה העולמית, ארצות הברית וסין, פתחה חלון הזדמנויות נדיר עבור המדינות הדרום אמריקאיות. סין, כצרכנית המזון הגדולה בעולם, וארה"ב, כיצרנית וספקית החקלאית המובילה, מצאו עצמן בעימות מסחרי שמשנה את כללי המשחק ומאפשר לשחקניות אחרות להיכנס לתמונה ולהגדיל משמעותית את היקפי היצוא שלהן, החל מבשר וכלה בדגנים.
שוק הבשר מציג את אחת הדוגמאות הבולטות לשינוי המתרחש. המכסים שהטיל הנשיא טראמפ על שמונה מעשר יבואניות הבשר הגדולות של ארה"ב כבר משפיעים על זרימת הסחר העולמית. כתוצאה מכך, יצוא הבשר הברזילאי לשווקים מוסלמיים כמו אלג'יריה וטורקיה זינק. אפילו יפן, הלקוחה השנייה בגודלה של בשר בקר אמריקאי, נמצאת כעת במגעים מתקדמים להתחיל לרכוש בשר זול יותר ישירות מברזיל.
לפי גילרמה ז'אנק, אנליסט בחברת הייעוץ החקלאי Datagro, כל האטה כלכלית שתיגרם כתוצאה ממלחמת הסחר תוביל רוכשי בשר בינלאומיים להסיט את רכישותיהם לספקים בעלי עלויות נמוכות יותר, ובמיוחד לברזיל. הנתונים מראים כי ברזיל כבר מגדילה את נתח השוק שלה ביצוא בשר מכל הסוגים, מגמה שצפויה להתחזק בשנים הקרובות.
המהלכים של סין
המהלכים האסטרטגיים של סין מהווים מנוע מרכזי בתנופת היצוא של ברזיל וארגנטינה. באפריל האחרון, סין הזמינה כמות חסרת תקדים של פולי סויה מברזיל, מה שהעניק למדינה יתרון משמעותי במאבק החקלאי מול ארה"ב. במקביל, סין חתמה לאחרונה על הסכם לחידוש יבוא עופות מארגנטינה, צעד שמחזק את הקשרים המסחריים בין המדינות.
- מוד'יס העלתה את דירוג האשראי של ארגנטינה
- הבורסה שעלתה ב-172% ואיך זה שהבורסה הטורקית עקפה את הבורסה שלנו?
היבשת האירופית מציגה אף היא הזדמנויות צמיחה לייצוא החקלאי הדרום אמריקאי. השיחות על הסכם סחר בין גוש מרקוסור (איחוד המכס של דרום אמריקה הכולל את ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי) לבין האיחוד האירופי צוברות תאוצה, כפי שמציין מרקוס ז'אנק, פרופסור בכיר לאגרו-ביזנס גלובלי במכון אינספר.
יצרני הדורה (סורגום) בארגנטינה עומדים אף הם בפני תקופה מבטיחה. מחירי הדורה, דגן המשמש בעיקר להזנת בעלי חיים, צפויים לעלות בשל היעדר ספקים חלופיים רבים בשוק העולמי. כאשר סין, הקונה הגדולה בעולם, מתרחקת מארה"ב, הספקית המובילה, נפתח פתח משמעותי למגדלים הארגנטינאים.
ההזדמנות של יצרני הדגנים
אם העימות המסחרי יימשך לתוך הסתיו, בדיוק כאשר החקלאים האמריקאים
מתחילים את עונת הקציר של פולי הסויה והתירס, יקבלו יצרני הדגנים בדרום אמריקה הזדמנות פז נוספת להציע אלטרנטיבות אטרקטיביות לשווקים העולמיים. "אם המצב הנוכחי יימשך עד לרבעון הרביעי של השנה, כאשר ארה"ב מתחילה לקצור וסין ואירופה אמורות להעביר את רכישות הסויה והתירס
שלהן לשם, ארה"ב תתקשה לייצא והלקוחות ימשיכו לרכוש בדרום אמריקה במקום", כך מסביר איבו סרג'נוביץ', סוחר סחורות לשעבר המשמש כיום כפרופסור באוניברסיטת טורקואטו די טלה בבואנוס איירס.
- מה זאת קרן "אג"ח אסונות", מה התשואות שלה, והאם כדאי להשקיע?
- גוגל תיפרד מכרום? יאהו ו-OpenAI כבר עומדות בתור
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בקרב חקלאי ארה"ב גוברת הדאגה מפני האפשרות שמלחמת הסחר תפגע אנושות בביקוש למוצריהם. הממשל האמריקאי מנסה להרגיע את החששות, אך אי-הוודאות ממשיכה להעיב על עתיד החקלאות האמריקאית. חשוב לציין כי תנודתיות המחירים בשווקים החקלאיים מהווה עדיין סיכון לכל היצואנים, כולל אלה מדרום אמריקה. אמנם, הפרמיות עבור פולי סויה בברזיל ובארגנטינה עלו בתגובה להודעות על המכסים, אך מיתון כלכלי עולמי עלול לדכא את הביקוש ולהפעיל לחץ כלפי מטה על מחירי החוזים העתידיים.
עם זאת, גם בתרחיש של האטה כלכלית, יש לברזיל ולארגנטינה יתרון תחרותי משמעותי. כפי שמציין ז'אנק מחברת Datagro: "סביר יותר שכלכלה המייבאת בשר בקר תצרוך בשר בקר זול במקום בשר בקר יקר". המחירים התחרותיים של המוצרים הדרום אמריקאיים עשויים להפוך אותם לאטרקטיביים במיוחד בתקופות של צמצום הוצאות.
- 3.טראמפ נזק (ל"ת)טראמפ נזק 23/04/2025 13:51הגב לתגובה זו
- 2.אחד מהעם 22/04/2025 08:03הגב לתגובה זולא הבנתי ארהב מטילה מכסים על סחורה שנכנסת אליה ולא על יצוא מארהבאז למה שצרכנים בעולם יעברו מצריכת יצוא אמריקאי אליהן נהפוך הואהדיונים של טראמפ אמורים עוד להפחית את המכסים על יצוא ניכנס זה למדינות שאינן ארהב
- בתגובה הטילו מדינות על יבוא מארהב מיסים. אבל לא על יבוא לארצותיהם מדרום אמריקה. (ל"ת)מויישה 22/04/2025 10:15הגב לתגובה זו
- 1.או.הנריי 22/04/2025 01:19הגב לתגובה זוהסחורות מארגנטינה וברזיל היו תמיד יותר זולות מארהב. אז מה סין ואירופה לא ידעו את זה קנו רק סחורות חקלאיות מארהב מתברר שתוצרת אמריקאית יותר איכותית ולכן תמיד היו יבואנים שקנו בזול בארגנטינה וברזיל והיו כאלה שקנו בארהב. אז השינוי היום לא דרמטי ככ כפי דהכתבנ מתארת.