מריל לינץ': "ההתאוששות הצפויה בשווקים מטילה בספק את התחזקות הדולר בטווח הארוך"
התאבון לסיכון, יצר התאוששות קלה בשווקים במהלך השבוע האחרון. התגובה המיידית של ה-G7 וקרן המטבע הבינלאומית ש'מילאה' את החורים במערכת הפיננסית העולמית נתפסה בשווקים כמהלך חיובי. לרוע המזל ההקלה נמשכה כ-48 שעות, מאוחר יותר חזרו הפחדים מהתמוטטות כלכלית כוללת.
באופן הדרגתי, ההתערבויות המאסיביות הכוללות בשווקים של מנהיגי המדיניות, הפחיתו את פרמיית הסיכון בשוקי האשראי והקלו את המחסור הכרוני בדולר. גורמים אלה עשויים לתרום להיפוך המגמה הדובית, כלומר להביא עוד משקיעים לרצות לקחת סיכונים גם ברכישת נכסים וגם בשוק המט"ח, כך אומרים היום האסטרגים של מריל לינץ' לשוק המט"ח בפתח סקירתם.
במחלקת המחקר של מריל לינץ' אומרים היום, כי הטענה המרכזית של הגורמים בשוק להתחזקות הדולר מול מטבעות ה-G10 יחד עם לחץ על המטבעות של המדינות בשווקים המתעוררים, נובעת מהירידה במחירי המניות ולחצי הנזילות. לפיכך, אלה מביאים לירידה בהיצע הדולר ולעליית מחירו.
האסטרטגים של מריל לינץ' לשוק המט"ח, מזכירים היום שההיצע האדיר של דולרים במהלך השנים האחרונות, הביא לגרעון בחשבון השוטף של ארה"ב יחד עם יציאת כספים והשקעות מארה"ב. משבר האשראי עצר את פעילות המיזוגים והרכישות, בעוד הגופים בשוק מורידים את דרגות המינוף הגבוהות אליהן התרגלו הגופים.
"הקריסה הסימולטנית של שוק הסחורות והצריכה הפרטית בארה"ב הביאו לשיפור דרמטי במאזן המסחרי של ארה"ב. בת בעת, עלה גם הביקוש הגובר לפוזיציות שורט על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב, והכל בא לידי ביטוי בשיפור חד ביחס הביקוש להיצע של דולרים", כך מסבירים במריל לינץ' את התחזקות הדולר בעת האחרונה.
"הדולר נותר פגיע והביטחון יחזור לשוק"
במבט לעתיד, אומרים האסטרטגים במריל לינץ', כי הדולר נותר פגיע והביטחון צפוי לחזור לשוק. "עם הסגירה האפקטיבית של שוק האג"ח הקונצרני והירידה החדה בביקושים לאיגרות חוב של סוכנויות כמו פאני מיי ופרדי מאק, איבד הדולר שני מקורות עיקריים של מימון לגרעון בחשבון השוטף. אלה מותירים את הדולר להישען על הנהירה למפלט הבטוח בדמות איגרות החוב הממשלתיות", כך הדגישו.
לפיכך אומרים במריל לינץ' שהפעולות של הממשלות והגופים בעולם יביאו לסיום משבר האשראי, וכשזה יסתיים, יפחתו הסיכויים להתחזקות של הדולר. אם יחזור התאבון לסיכון, אז יפחת מקור הביקושים העיקרי לדולר.
יתר על כן, מציינים כי ההתרחבות של נטילת הלוואות בקרב החברות מונעת עלייה בחסכון הלאומי של ארה"ב- כפי שקרה לאחר ארועי ה-11 בספטמבר 2001 – החשבון השוטף לא ישתפר והדולר יהיה פגיע.