סוף עידן הטלוויזיה?
במסגרת סקר צרכנים מקיף שערכה לאחרונה חברת המחקר והייעוץ הבינלאומית פורסטר ריסרץ' בארה"ב, נשאלו הצרכנים מהו המכשיר האלקטרוני החשוב ביותר להם – זה שהם לא היו יכולים לחיות בלעדיו. בעוד מכשיר הטלוויזיה, כצפוי, הוכתר כמכשיר הפופולארי ביותר בקרב כלל האוכלוסייה, מעלה המחקר של פורסטר כי ההעדפות באשר למכשיר האלקטרוני החשוב ביותר משתנות בהתאם לקבוצות הגיל.
קבוצת הגילאים הצעירה, של בני 18 עד 26, אומרים שהמכשיר האלקטרוני החשוב ביותר עבורם הוא המחשב האישי – קרוב ל-40 אחוז דירגו אותו במקום הראשון. במקום השני עבור קבוצת גיל זו נמצא הטלפון הסלולארי, עם 26 אחוז. בקרב קבוצת הגילאים הבאה, של בני 26 עד 40, עדיין נמצא המחשב במקום הראשון, אם כי למקום השני הגיע מכשיר הטלוויזיה, תוך שהוא מקדים את הטלפון הסלולארי. עבור שתי קבוצות הגיל הבוגרות, זו של בני 51 עד 61, וזו של בני 62 ומעלה, מכשיר הטלוויזיה הוא החשוב ביותר, כאשר קבוצת בני ה-62 ומעלה היא זו הקשורה ביותר לטלוויזיה – 43 אחוז מהם אומרים שהם אינם יכולים לחיות בלי המכשיר.
מהמחקר עולה כי ככל שהכנסת משק הבית עולה, כך הצרכנים מעדיפים את המחשב על פני הטלוויזיה. במקביל, מתגובות הצרכנים עולה כי ככל שעולה הכנסת משק הבית, כך הופכים הצרכנים תלויים יותר ויותר במכשירים אלקטרוניים שונים. בקרב בתי-אב שהכנסתם עולה על 75,000 דולר בשנה, רק 17 אחוז אמרו שהם יכולים לנהל את חייהם בלי בעיה, ללא כל מכשיר אלקטרוני שהוא. לשם השוואה, בקרב בתי אב בהם ההכנסה השנתית נמוכה מ-35,000 דולר, ציינו 31 אחוז שהם יכולים להסתדר היטב ללא כל מכשיר אלקטרוני.
נקודה מעניינת העולה מהמחקר היא כי הצרכנים מעניקים חשיבות גדולה בהרבה למחשבים השולחניים שלהם, בהשוואה למחשבים הניידים, גם בקרב בתים בהם קיימים גם אלה וגם אלה. מתוך כלל בתי האב המחוברים לאינטרנט, ציינו 24 אחוז מהם שהמחשב השולחני הוא החשוב להם ביותר, ואילו רק 7 אחוז ציינו שהם קשורים יותר למחשב הנייד שלהם.
"אין ספק, וזו תהיה תוצאה בלתי נמנעת, ששלטונה ארוך השנים של הטלוויזיה, בתור המכשיר האלקטרוני החשוב ביותר בחייהם של הצרכנים, יגיע לסיומו כאשר מחשבים אישיים, טלפונים סלולאריים וכן מכשירים אלקטרוניים נוספים יעבירו יותר ויותר תכנים בתחומי הבידור, התקשורת והמדיה לצרכנים", אומרים בפורסטר. "עם זאת, הדבר לא יתרחש בשנים הקרובות – הטלוויזיה נמצאת כיום ברוב בתי-האב בארה"ב, ו-54 אחוז מבתי האב יחזיקו בבעלותם טלוויזיה מתקדמת מסוג HDTV עד שנת 2011. המשמעות היא שהטלוויזיה אינה מתה, אלא הופכת להיות אחד מתוך מגוון הערוצים בהם משתמשים המפרסמים, המפיצים ובעלי התכנים. במקביל, המחשבים האישיים והטלפונים הסלולאריים ימשיכו לצבור מומנטום".
בפורסטר מציינים כי לתוצאות המחקר יש חשיבות רבה עבור משווקים. כך לדוגמה, משווקים אשר פונים לקבוצת הגיל הצעירה, של בני 18 עד 26, אינם יכולים להסתמך אך ורק על הטלוויזיה לצורך הפצת מסרים שיווקיים. במקום זאת, משווקים לקבוצת גיל זו צריכים להפנות יותר ויותר תקציבים לשיווק אינטראקטיבי באמצעות האינטרנט או הטלפון הסלולארי. בדומה לכך, משווק אשר שוקל קמפיין שיווקי באמצעות הטלפון הסלולארי צריך להיות מודע לכך שפנייה לקבוצות הגיל המבוגרות באמצעות הטלפון הסלולארי תהיה בלתי יעילה.