שר סורי: "שישראל תגבש הזמנה למשא ומתן"

סוגיית ניהול מו"מ עם ישראל מעסיקה את הסורים: שר ההסברה ציין כי "ממשלת ישראל עומדת ליפול, ולכן נשמעים בה קולות לשוב לתהליך השלום". למרות זאת, קרא לישראל לגבש הזמנה לדיונים
שי פאוזנר |

נשמעות היום זמירות דומות גם מכיוון השכנה מצפון: שר ההסברה הסורי, ד"ר מוחסן בלאל, אומר הבוקר בראיון טלוויזיוני כי "ממשלת ישראל מאויימת בהפלתה ולכן יש בתוכה כאלה הקוראים לשוב לתהליך השלום", אך עם זאת קורא לישראל לגבש הזמנה למו"מ. במקביל, אומר חבר הפרלמנט הסורי, ד"ר מוחמד חבש, לעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, כי "לסוריה אין מבחינה עקרונית מניעה לקיים משא ומתן גלוי ומציאותי".

שר ההסברה הסורי, ד"ר מוחסן בלאל, אמר בראיון טלוויזיוני כי "ממשלת ישראל מאויימת בהפלה, ולכן יש בתוכה כאלו שאומרים שיש צורך לשוב לתהליך השלום". בלאל הוסיף כי האופציה של סוריה היתה ונותרה שלום צודק וכולל, שיכלול את החזרת הגולן ומה שנותר מדרום לבנון והשטחים הפלשתיניים, והקמת מדינה שבירתה בירושלים. "לפצוח במו''מ עם סוריה". בשמאל מיהרו לברך על דבריו של דיכטר וקראו להתחיל בשיחות עם אסד כדי למנוע מלחמה נוספת. הוא הוסיף, כי סוריה קראה יותר מפעם אחת לחידוש המשא ומתן מהיכן שנפסק, ואם "הישראלים רצינים בהזמנה הזו, עליהם לגבש אותה, שהרי האופציה של סוריה היא השלום".

בעיתוני סוריה צוטט שר ההסברה הסורי כמי שאומר כי בממשלת ישראל יש בלבול בעמדות, בהתייחסו ל"סתירות" בתוך הממשלה. לדבריו, ישראל דוחה את הדרישות לשלום צודק וכולל, ואינה מחוייבת להחלטות הבינלאומיות שאותן הגדיר "לגיטימיות".

במקביל, אמר גם חבר הפרלמנט הסורי, ד"ר מוחמד חבש, בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט", כי "לסוריה אין מבחינה עקרונית מניעה לקיים משא ומתן גלוי ומציאותי". חבש הוסיף כי לא סוריה היא זו שהפסיקה את המו"מ לשלום, אלא ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, שעשה זאת לאחר פרוץ האינתיפאדה. ד"ר חבש אמר בנוסף כי חידוש המו"מ אין פירושו ש"העניינים הולכים בכיוון פיתרון, ושהבעיות יסתיימו". עם זאת, הגדיר את חידוש המו"מ, אם אכן ייצא לפועל, כ"צעד חשוב".

ד"ר חבש נחשב לנציג הזרם האיסלאמי בפרלמנט הסורי. עם זאת, הוא אינו נמנה עם גורמי האופוזיציה האיסלאמית, שבראשה עומד ארגון "האחים המוסלמים", אלא דווקא עם גורמי השלטון ועם אנשי הדת הממסדיים.

"לא לזנק למו"מ עם סוריה"

התבטאויותיהם של בלאל וחבש מגיעות לאחר שבוע בו סערה הקשת הפוליטית בישראל בנוגע למו"מ אפשרי עם סוריה. לפני כשבוע, יממה לאחר כניסתה לתוקף של הפסקת האש בלחימה בצפון, נאם הנשיא הסורי, בשאר אסד, והצהיר כי "בחרנו אמנם בשלום כאופציה אסטרטגית, אבל יש לנו דרכים אחרות להשיב את זכויותינו. כשהשלום מתרחק, מתגלות האופציות להשבת הזכויות", הוסיף אסד. בנוסף, אמר הנשיא הסורי כי "ישראל לא מותירה ברירה, אלא לשנוא אותה".

שעות ספורות לאחר נאומו של אסד, ולמרות התוכן הלוחמני בדבריו, אמר שר הביטחון, עמיר פרץ, כי "צריך לחדש את ההידברות עם הפלשתינים, לקיים הידברות עם לבנון ואף להכין את התנאים להידברות עם סוריה".

חמישה ימים לאחר מכן נדרש ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לסוגיית ההתנהלות בחזית הסורית, וציין בישיבת הממשלה כי הדיבורים בנושא סוריה עלולים לגרום לחוסר הבנה בדמשק. "לא חייבים להזהיר אותנו כל יום ממלחמה נגד סוריה, ומצד שני מיד לזנק למו"מ איתם", אמר. "כל אמירה כזו יוצרת רשמים, שהצד השני לא בהכרח מבין אותם כפי שהיינו רוצים שיבין אותם".

בניגוד לעמדתו של אולמרט, קרא אתמול גם השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, לפתיחת מו"מ מול הסורים, ואף לא פסל אפשרות לוויתור על רמת הגולן. "מהלך של שיחות מול סוריה הוא לגיטימי", אמר דיכטר. "היה ויסתבר שיש עם מי לדבר ועל מה לדבר, הרעיון הוא נכון. ישראל יכולה ליזום את זה, אבל בסופו של דבר בסוגיות האלו היוזמות בדרך כלל הן של צד שלישי, וצד שלישי יש בעולם למכביר. אם צד שלישי יפנה אלינו, צריך להשיב בחיוב".

שעות ספורות לאחר מכן, הצטרפה גם שרת החינוך, יולי תמיר, לקריאתו של דיכטר, וקראה גם היא לפתוח באופן מיידי במשא ומתן לשלום עם סוריה. "נפתח פתח למהלך שיכול להוביל לשלום עם לבנון וסוריה וחבל לפספס אותו", אמרה.

לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה