פועלים ולאומי: בטווח הקצר תימשך הרגיעה בדולר
הדולר האמריקני חתם שבוע מסחר שלילי בסיומו השיל כ-0.98% מערכו. ביום שישי האחרון ירד ב-0.17% ושערו היציג נקבע על רמה של 4.654 שקל. הדולר נחלש למול השקל למרות התחזקותו למול העיקריים בעולם. ברקע, בתחילת השבוע העלה בנק ישראל את הריבית השיקלית מעל למצופה בשיעור של 0.5%.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר תימשך הרגיעה בשוק המט"ח הישראלי והשקל יסחר ביציבות. לטענת האנליסטים בבנק, השקל מקבל תמיכה מהחלטת בנק ישראל להעלות את הריבית השקלית בחצי אחוז ובעקבות זאת, תגרם פתיחת פער חיובי בין הריבית השקלית והריבית הדולרית.
בנוסף, מציינים בבנק כי בשבועיים האחרונים נבלמה מגמת ההתחזקות של הדולר בשוק המט"ח הבינלאומי. הפד צפוי להעלות ב-13 בדצמבר (ישיבתו הקרובה) את הריבית של הדולר ברבע אחוז בלבד, כך שעדיין יישאר פער לטובת השקל, אם כי לא משמעותי של 0.25% בלבד.
לגבי הטווח הארוך מעריכים בפועלים, כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות, זאת לאחר שהעלאת הריבית השקלית סיפקה לשוק המט"ח המקומי איתות ברור - בנק ישראל לא יאפשר פיחות בשקל, שעלול לגרור עלייה ברמת האינפלציה.
בנוסף, דיווחו בפועלים כי השקל מקבל תמיכה מהמשך הצמיחה הכלכלית בישראל ומהתייצבות המערכת הפוליטית לקראת הבחירות במרץ. האנליסטים בבנק ממשיכים להמליץ על החזקה של רכיב מט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-15%-10%.
בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי סבורים, כי, הקדמת הבחירות תורם להקטנת אי-הוודאות בשוק לגבי התהפוכות הפוליטיות ועיקר ההשפעה צפוייה להמשיך ולנבוע ממגמות המסחר בדולר בחו"ל ומפערי הריביות ישראל-ארה"ב. בנוסף, טוענים בלאומי, כי תמיכה נוספת לשקל מגיעה מההשקעות ישירות של זרים בישראל, ובהן הרכישות האחרונות של נכסים פיננסיים שונים.
במבט לעתיד, מעריכים בבנק, כי מדיניותו המצמצמת של בנק ישראל, השומרת על פער ריביות חיובי בין ישראל לארה"ב, צפויה להביא לרגיעה יחסית במסחר בין השקל לדולר.
בבנק אגוד סבורים, כי מספר גורמים תומכים בהתחזקות הדולר בטווח הארוך בינהם, אי יציבות מדינית ופוליטית והקדמת הבחירות לחודש מרץ בשנת 2006, ציפיות להמשך עליית ריבית על הדולר והסלמה במצב הביטחוני בארץ.
מצד שני מעריכים באגוד כי, הגורמים התומכים בהיחלשות הדולר הם - ציפייה לשיפור בתחום המדיני מול הצד הפלסטיני ויתר מדינות ערב. עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל- 4.5% מצד משרד האוצר ועליה ל-5.1% מצד משרד הלמ"ס. לסיכום מעריכים בבנק אגוד, כי הדולר עשוי להגיע לכ-4.8 שקל לדולר עד סוף השנה.
מחדר העסקאות של גיפט נמסר, כי הסיבה האמיתית שבנק ישראל בחר להעלות את הריבית החודש ב-0.5% במקום להמשיך בסדרה של העלאות של 0.25% היא רצונו לשלוח מסר חזק לשוק על כוונתו לא לתת לאינפלציה להרים ראש. בכל זאת, חושבים בגיפט, כי תחושת השוק היא שעל אף החלטתו של בנק ישראל, פער הריבית מול הדולר עדיין קטן מדי בכדי שהשקל יוכל להמשיך להתחזק באופן עצמאי מול הדולר כל עוד הדולר שומר על חוזקו בשוק הבינלאומי ולכן רואים תמיכה חזקה לדולר ב-4.6500 והתנגדות ראשונה ב-4.6850.
בחדר העסקאות של פורקסיה סבורים, כי צפויה רגיעה במסחר לקראת סוף השנה האזרחית. מה שעשוי לתמוך ברגיעה זו הינו השוק הבינלאומי, המתכונן לכניסת השנה החדשה, וכן פער הריביות הצפוי לשמור על סטטוס-קוו במהלך דצמבר. בפורקסיה צופים, כי מסחר יציב צפוי לגרום לייסוף איטי ומבוקר של השקל לעבר סביבת 4.6300, אך עם זאת קיימת סבירות "לפיחותון" נקודתי עם סגירת פוזיציות ומימוש רווחים של "הזרים" בשוק המניות לקראת סוף השנה.