
מדד האינפלציה המועדף על הפד' ללא שינוי במרץ, בהתאם לצפי
מדד הליבה של ה-PCE העיד על עלייה שנתית של 2.6% במרץ, בהתאם לצפי והאטה לעומת עלייה של 3% שנרשמה בפברואר - זה לא מעודד את המשקיעים שחוששים ממיתון אחרי נתוני התוצר
מדד הליבה של המחירים לצריכה אישית (PCE), שנחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד', היה ללא שינוי במרץ לעומת פברואר, נמוך מהצפי שהיה לעלייה חודשית של 0.1%, כשבמדד שנתי עלה המדד ב-2.6%, בהתאם לצפי והאטה לעומת עלייה של 3% במרץ (אחרי שמדד מרץ תוקן מעלה מעלייה של 2.8%). המדד נחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד' מאחר והוא לא כולל רכיבים תנודתיים יותר כמו מזון ואנרגיה והוא מהווה גורם חשוב בסל השיקולים של הפד' בהחלטת הריבית.
מדד ה-PCE הראשי עלה ב-2.3% במרץ לעומת החודש המקביל אשתקד, ירידה חדה לעומת עלייה של 2.7% שנרשמה בפברואר. במונחים חודשיים, המחירים נותרו ללא שינוי, בניגוד לעלייה של 0.4% בפברואר. הצפי בשוק היה לעלייה של 2.2% בלבד במדד השנתי, כך שהנתון בפועל היה מעט גבוה מהתחזית, אך עדיין מעיד על מגמת התקררות.
במקביל, נתוני הצריכה הפתיעו לטובה: ההוצאה הפרטית זינקה ב-0.7% לעומת פברואר, קצב גבוה בהרבה מהעלייה המתונה של 0.1% שנרשמה בחודש הקודם. עם זאת, הנתונים מגיעים בתקופה של חוסר ודאות גוברת לגבי השפעת צעדי המדיניות האגרסיביים של הנשיא דונלד טראמפ, ובראשם גל רחב של מכסים, על הכלכלה האמריקאית ועל הסדר העולמי כולו.
"בימים האחרונים, שוק הריביות האמריקאי תימחר הסתברות נמוכה מאוד, בסדר גודל של 10% להורדת ריבית פד נוספת, בהודעה הקרובה בשביעי במאי. בסיטואציה כזו, הפוטנציאל של הנתון היום, וגם של שאר התפתחויות כלכליות להפוך את הקערה עד לאותה ההודעה, היא כמובן מוגבלת", התייחס יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות. "באופן דומה, גם מבחינת תמונת המצב הכלכלית, הגענו לנתון היום עם פוטנציאל מתון לבשורה, מדד המחירים לצרכן של ה-BLS של החודש, כזכור, כבר כלל ירידה של כ-0.1% במחירים. אל מול זה, הנתון ללא שינוי שראינו היום ב-PCE הוא מעט גבוה יותר.
- האינפלציה מתחממת - המדד המועדף על הפד' עלה מעל לצפי
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
אבל מצד שני, ה-PCE, כמדד הכולל שינויים חודשיים בהרכב הסל של הצרכנים, הוא באופן טבעי מדד שמגיב פחות לשינויים חדים. אם נסתכל על האינפלציה בצורה
רחבה יותר, אז הירידה בחזרה ל-2.3% אינפלציה שנתית היא כמובן חדשה חיובית לכשעצמה, ובייחוד ביחס לרמות שראינו אחרי הבחירות. כנ"ל, גם אינפלציית ליבה של 2.6% היא רמה לא מאוד גבוהה לכשעצמה. ובטח שהיא נמוכה משמעותית מימי שיאי האינפלציה של 2022. ועדיין, הרמה הזו מייצגת
פער שקשה להתעלם ממנו מיעד ה-2% של הפד", כתב פנינג.
"ומול התמונה הלא מתמרצת הזו ניצבת כמובן, עדיין, חוסר הוודאות הכללית שנשקפת למשק האמריקאי מהמכסים. כן, ראינו כבר כמה העלאות של המכס כבר במהלך מרץ. אבל חלקן היה על חומרי גלם. וגם למכסים על מוצרים, מכוניות בפרט, לקח כפי הנראה קצת זמן להשפיע הלאה במורד ערוץ האספקה, ולעבר המקטע הקמעונאי. עוד בנתונים שפורסמו היום, גם העלייה הנוכחית הניכרת בהכנסה ובהוצאה הפרטית מרמזות על עלייה בכח הקנייה של הצרכן האמריקאי בהמשך. ובסיטואציה הזו, לא מפתיע שהשוק בארה"ב ממשיך לתמחר ציפיות אינפלציה של מעל ל-3.5% לשנה", הוסיף פנינג.
"אי הוודאות הגבוה לגבי השפעת המכסים תבוא לידי ביטוי כמובן כבר במדד אפריל הקרוב. מנגד, לאור המשך עדכון מדיניות המכסים במהלך אפריל עצמו, והיד עוד נטוייה, לא מדובר בסוף פסוק. במצב הזה, לא מפתיע שגם הפד לא להוט להוריד ריבית. ולהערכתנו, כנראה ששינוי במצב הזה יתרחש רק כשהאינדיקציות הכלכליות יצביעו לכך באופן ברור. אם אותם תנאים כלכליים, בפרט, יצביעו על מיתון, ייתכנו גם מספר הורדות ריבית בקצב מהיר", סיכם פנינג.
- אנבידיה מאבדת גובה: האנליסט שממליץ למכור
- בוקינג יורדת למרות תוצאות חזקות - תיירות בצל מתיחות עולמית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המשקיעים עדיין חוששים ממיתון אחרי נתוני התוצר
מוקדם יותר פורסמו נתוני התוצר לרבעון הראשון של השנה שהעידו על התכווצות של כ-0.3% לעומת הצפי שהיה לצמיחה של 0.2%. מעבר להפתעה השלילית, אפשר לומר שהנתונים שמים את כלכלת ארה"ב בחצי הדרך לכניסה למיתון, כשאם גם ברבעון הבא הכלכלה תתכווץ, היא תיכנס רשמית למיתון.
ההתכווצות נבעה בעיקר מזינוק חד של 41.3% בייבוא ברבעון, כשהאמריקאים הקדימו ביקושים לפני שהמחירים יעלו בעקבות המכסים. כשאמריקאים קונים מוצרים מחו"ל הם בעצם מוותרים על רכישה של מוצרים אמריקאיים, מה שגורע מהתוצר במדינה ומה שהביא במהלך הרבעון להתכווצות.
לצד זאת, גם שוק התעסוקה ממשיך להתקרר, כשמספר המשרות החדשות שלא במגזר החקלאי (Nonfarm Payrolls) לחודש אפריל לפי נתוני ADP עמד על 62,000, נמוך בהרבה מהצפי שהיה לתוספת של
114,000 משרות והאטה משמעותית לעומת חוד מרץ בו נוספו 147,000 משרות. מדובר בתוספת החודשית הנמוכה ביותר מאז יולי 2024.
- 3.נשיא עלוב שלא מבין כלום בעסקים חוץ מפשיטות רגל שהיו לו (ל"ת)יוני 30/04/2025 18:32הגב לתגובה זו
- 2.עכשיו יורידו ריבית. אין מנוס (ל"ת)אנונימי 30/04/2025 17:25הגב לתגובה זו
- 1.אמריקקים טפשים מתרגשים מכל נתון (ל"ת)אנונימי 30/04/2025 17:17הגב לתגובה זו