גרום פאואל יור הפדרל ריזרב
צילום: צילום מסך, אתר הפד'

האם האינפלציה חוזרת? נתוני יוני בארה"ב צפויים להטריד את הפד

מדד המחירים לצרכן שצפוי להתפרסם בארה"ב עלול לסמן מגמה חדשה - ולשבש את תכניות הריבית של הפדרל ריזרב

אביחי טדסה |

האמריקאים צפויים להתעורר היום לנתוני אינפלציה (15:30 שעון ישראל) שעלולים לשנות את כיוון המדיניות של הבנק המרכזי. לפי התחזיות, מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש יוני צפוי להצביע על עלייה בקצב של 3% בשנה (בניכוי מזון ואנרגיה) - קצב מעט מהיר יותר מזה שנרשם במאי. 

הגורם המרכזי לכך: עלויות יבוא גבוהות יותר בעקבות המכסים שממשל טראמפ הטיל על שותפות הסחר של ארה"ב, ובראשן סין. התחזית למדד בחודש יוני עומד על 0.3%, כאשר נתון נמוך יותר יפתיע לטובה ועשוי לתת רוח גבית לשווקים ונתון גבוה מהצפי יערער את תוכניות הריבית של הפד ויוסיף שכבה נוספת של חוסר ודאות בשווקים.


למרות שמאז תחילת גל המכסים ההשפעה על המחירים הייתה מתונה, כלכלנים מזהירים שהשפעתם המלאה טרם הורגשה. ככל שעסקים ישלימו את מלאי הסחורות שרכשו מראש, ותהליכי השיבוש בשרשראות האספקה יתפשטו - הצרכנים יתחילו לשלם יותר. בפדרל ריזרב כבר סימנו את חודשי הקיץ כתקופה קריטית לבחינת השפעת המדיניות הכלכלית של טראמפ על המחירים. 

נתוני ה-PCE - מדד האינפלציה המועדף על הבנק המרכזי - כבר הגיעו ל־2.7% במאי וצפויים לטפס ל־3.1% עד סוף השנה, כשסבב נוסף של מכסים ב־1 באוגוסט עשוי לדחוף את האינפלציה אף גבוה יותר.


אם מדד יוני אכן יאשר עלייה באינפלציה, הסיכוי להורדת ריבית כבר ביולי יירד משמעותית. ג'רום פאוול, יו"ר הפד, הבהיר כי כל החלטה תישקל בהתאם להתנהגות האינפלציה והצמיחה. אך לצד החששות מאינפלציה גבוהה, עומדים גם סימני שחיקה בצריכה והאטה בפעילות התעשייתית. הכלכלנים מציינים תחומים כמו ריהוט לבית, ציוד ספורט ואלקטרוניקה, שבהם כבר רואים עליות מחירים, במיוחד על מוצרים שמיובאים מסין. בשורה התחתונה, ככל שהמכסים יהפכו לקבועים והפסיכולוגיה הצרכנית תשתנה, הפד עלול להיתקל בדילמה מורכבת הרבה יותר ממה ששיער בחודשים הקודמים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה