מאחורי הראלי המדהים במטבע האירו השנה

יניב חברון | (1)

אירופה כבר הרבה פחות זולה. בתוך שלושה חודשים בלבד התחזק שערו של האירו מול השקל בלא פחות מ-10%!!, השקל, שסומן בשנתיים האחרונות כמטבע החזק בעולם שינה את כיוונו בחדות מול המטבע האירופי. חשש ממשבר מקומי, פחד ממשבר גיאופוליטי או חלילה חשש מהתפוצצות בועת הנדל"ן? ממש לא.

הסיבה קשורה להתפתחויות בגוש האירו, שתאמינו או לא, נראה הרבה יותר טוב מתחילת השנה. לאחר שנתיים לא פשוטות בהן יישם הבנק המרכזי האירופי את תכנית ההרחבה העוצמתית והגדולה ביותר שידעה היבשת מאז איחודה המוניטרי, נראה כי זו החלה להניב פירות. אירו חלש, ריביות נמוכות והדפסת כספים בלתי נגמרת הצליחו להניע את גלגלי הכלכלה האירופית המקרטעת מחדש. כך לדוגמא, בתוך קצת יותר משנתיים ירד שיעור האבטלה ברחבי הגוש מרמה של 11%, לרמה של 9.1%, הרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2009. גם מדדי מנהלי הרכש קפצו בחדות, ועלו לרמות שלא נראו כבר 6 שנים. סקרי הציפיות לא נותרו מאחור ועלו לרמות שיא של למעלה מעשור. רק השבוע פורסם נתון הצמיחה ביבשת שדיווח כי זו צמחה בשנה האחרונה בקצב הגבוה ביותר מאז שנת 2011.

המשקיעים לא נותרו אדישים להתפתחויות והחלו לתהות האם בבנק המרכזי האירופי ישנו את הטון 'היוני' ויחלו לאותת על תחילתה של יציאה מתוכנית ההרחבה. מי שתרמו מאוד לתחושה זו היו הערותיו של נגיד הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, שרמז על שביעות רצונו מההתפתחויות הכלכליות האחרונות ועל כך שהדיונים סביב גורלה של התוכנית יחלו בקרוב. כל אלו הביאו את משקיעי המט"ח בעולם לרוץ אל האירו, מתוך ההערכה כי הכסף הזול לא יישאר איתנו עוד תקופה ארוכה.

שימו לב שמגמת ההתחזקות של האירו מול השקל אינה ייחודית. מאז חודש אפריל ועד היום התחזק שערו של האירו ב-11% מול הדולר, ב-10% מול היין, ב-8% מול היואן וב-5.5% מול הפאונד. השאלה הגדולה היא האם המגמה תימשך. להערכתנו לא עוד הרבה. חייבים להבין שלאירו חלש יש משמעות אדירה עבור האירופים. כשהיצוא חזק אירופה חזקה. כשהמטבע חלש היצוא חזק. ובהינתן כלכלה שעדיין נמצאת בשלבים מוקדמים יחסית של הבראה, לשמירה על רמה נמוכה של מטבע יש משמעות גדולה מאוד.

כלכלת אירופה אמנם משתפרת, אך היא עדיין זקוקה לתמריץ משמעותי כדי שהשיפור הזה יהפוך לעקבי ומתמשך. יעידו על כך תשואות האג"ח, שכתגובה להמשך ההתחזקות בשערו של האירו בשבועיים האחרונים הגיבו דווקא בירידה. גם בבנק המרכזי האירופי מבינים זאת ולהערכתנו ינסו בתקופה הקרובה לשדר את המסר שתהליך היציאה מתוכנית ההרחבה, לכשיחל, יהיה איטי במיוחד. דראגי ניסה לעשות זאת בהחלטת הריבית האחרונה, אך ללא הצלחה. המשך התחזקות בשערו של המטבע וסביר שבבנק המרכזי יהפכו לאגרסיביים יותר במסר שלהם. מצד שני, המשך שיפור בנתונים וגם ההערכות לעוצמת השיפור הכלכלי ביבשת יהפכו את התחזיות לגביה לאופטימיות יותר.

* הנתונים מבוססים על דיווחים ומידע פומבי. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה. 

הכותב הוא יניב חברון, כלכלן ראשי בבית ההשקעות אקסלנס

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לאא כלכלן 04/08/2017 00:01
    הגב לתגובה זו
    מדובר בעליה עונתית בלבד של היורו לשקל. הישראלים המציפים את אירופה במליוניהם, מושכים כמויות אדירות של יורו, הנאמדים במליארדים רבים, תן דעתך שכל ישראלי באירופה מושך רק 1000 € זה לעשות את העבודה של בנק ישראל