כלכלני D&B מזהירים: הנזקים הישירים של שפעת החזירים יגיעו לכ-3 מיליארד שקלים

התפשטות מגיפת שפעת החזירים תגרום לפגיעה בעיקר בענפי הבידור, מסעדות, בתי קפה ופאבים, תיירות והסעות
קובי ישעיהו |

היקף הנזקים הישירים של מגיפת שפעת החזירים לכלכלה הישראלית יסתכם בחורף הקרוב בכ-3 מיליארד שקל. כך מעריכים כלכלני חברת דן אנד ברדסטריט. כלכלני החברה מסבירים, כי חישוב הנזקים הישירים כולל את העלויות הישירות של אובדן ימי העבודה הצפויים, פגיעה פוטנציאלית בענפים ממוקדים ועלויות הטיפול בחולים.

בישראל נעדרים מידי שנה בעונת השפעת כ-9% מהעובדים, ובכל חורף מפסיד המשק הישראלי כ-2 מיליון ימי עבודה, ששוויים נאמד בכ-1.2 מיליארד שקל (כולל עלות הטיפול בחולים).

על פי הערכת משרד הבריאות, כרבע מהאוכלוסייה (25%) עתיד לחלות בשפעת החזירים בחורף הקרוב, ולאור זאת, החברה מעריכה כי מספר ימי העבודה האבודים יגדל בחורף הקרוב פי 2.5. מאחר וקבוצת הסיכון הם גילאי 15-49, הפגיעה בשוק העבודה עתידה להיות קשה מעונת חורף רגילה.

הורים לילדים שייחלו עתידים להישאר בבית, ובשל כך, נוטלים סיכון של הידבקות בעצמם. כמו כן, עובדים שיגלו סימפטומים ראשונים לשפעת, ייעדרו מהעבודה כמקדם זהירות.

המשמעות: השווי הכספי של אובדן ימי העבודה ועלות הטיפול בחולים עלול להגיע לכ-3 מיליארד שקל. בנוסף, מקומות עבודה מסוימים ייאלצו לנקוט פעולות של בידוד העובדים הבריאים, מחשש להדבקתם בנגיף ולהשבתת העסק או המפעל (במקרה של עובד חולה). ייתכן אף שאזורים גיאוגרפיים שלמים ייסגרו.

כלכלני דן אנד ברדסטריט מעריכים כי התפשטות מגיפת שפעת החזירים תגרום לפגיעה בעיקר בענפי הבידור, מסעדות, בתי קפה ופאבים, תיירות והסעות. עוד אומרים בדן אנד ברדסטריט, כי במקרה של מגיפה כוללת, הדבר יביא לירידה של 4%-5% בתוצר של המשק הישראלי (כ-28-35 מיליארד שקל).

מטבע הדברים, ישנם גורמים שצפויים להרוויח מהתפשטות המחלה. המרוויחים הראשונים הן חברות התרופות, המפתחות חיסונים או מכשור המיועד לחולים בשפעת החזירים. מלבד חברות התרופות צפויות להרוויח מהמחלה גם חברות TAKE AWAY (משלוחי מזון) וחברות העוסקות בתחום השכרת הסרטים. חברת דומינוס פיצה בבריטניה דיווחה על עלייה של 25% במכירות עקב גידול ניכר בהזמנות TAKE AWAY, בשל חשש הציבור לאכול מחוץ לבית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה