לאומי: "למרות הורדת אופק הדירוג של ישראל חל צמצום בפער התשואות מול ארה"ב"

במערך ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי מאמינים כי יש לתת עדיפות לאפיק השקלי על פני הצמוד וזאת לנוכח הצפי למדדי מחירים שהיו אפסיים
שהם לוי |

במערך ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי מסכמים את שבוע המסחר בשוק המקומי בזירת איגרות החוב ומונים מספר התרחשויות בולטות.

השבוע התנהל המסחר באפיק הסולידי במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים. אלו הושפעו בעיקר מפרסום הוראת השעה של משרד האוצר ביום שלישי ומהמגמה בשווקים בעולם. בסיכום שבועי נסחרות אגרות החוב השקליות והצמודות למדד לתקופה של 10 שנים כמעט ללא שינוי מבשבוע הקודם.

בבנק לאומי אומרים כי תשואתן של איגרות החוב השקליות גוזרת פער של כ- 2.58% מאיגרות דומות אמריקאיות לעומת כ- 2.65% בסוף השבוע שעבר.

הכלכלנים מציינים עוד כי צמצום הפער נרשם על אף הורדת אופק דירוג האשראי של מדינת ישראל ע"י חברת S&P. גם פרמיית הסיכון של מדינת ישראל בחו"ל ירדה השבוע בחדות. זאת נמדדת על ידי מרווח ה-CDS לחמש שנים אשר עומד כיום על כ- 155 נקודות בסיס. לעומת 240 נקודות בסיס. בסוף השבוע שעבר.

גם פער התשואות בין איגרות החוב הארוכות של ממשלת ישראל הנסחרות שם מאיגרות דומות אמריקאיות ירד לכדי 1.64% לעומת כ- 1.85% בסוף השבוע שעבר, כך מציינים עוד בבנק לאומי. הירידה בפרמיית הסיכון של השוק בישראל תאמה את מרבית השווקים המתפתחים בעולם, אם כי זה הישראלי רשם שיעור ירידה גבוהה יחסית.

"ההאטה בקצב הצמיחה עלולה להביא לירידה בהיקף ההכנסות ממסים"

השבוע פרסם משרד האוצר את נתוני ביצוע התקציב והכנסות המדינה לחודש אוקטובר. ע"פ נתוני הדו"ח נמשכה השחיקה בסך העודף התקציבי מתחילת השנה, אשר עומד כיום על כמיליארד שקל לעומת כ-2 מיליארד שקל בחודש ספטמבר. מתחילת השנה נרשמה ירידה ריאלית בסך ההכנסות ממיסים בשיעור של 6.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בבנק לאומי מעריכים כי ההאטה בקצב הצמיחה המקומית עלולה להביא להמשך הירידה בהיקף הכנסות המדינה ממיסים ולגרום להרחבת גיוסי ההון הממשלתיים.

עוד אומרים במערך ייעוץ ההשקעות בלאומי: "כבר בחודש שעבר הוגדל מעבר למתוכנן היקף גיוסי ההון מן הציבור במיליארד שקל. גידול הגיוסים יביא ללחץ שלילי על האפיק הממשלתי. מנגד, היקף הפדיונות הגבוה העומד על כ- 38 מיליארד שקל בחצי השנה הקרובה עשוי למתן לחץ זה במידה ולא ימוחזר כל החוב הנפרע".

במהלך השבוע נרשמה עלייה קלה בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון לכל אורך העקום. זאת בעיקר על רקע התחזקותו של הדולר מול השקל. ציפיות אלו ל- 12 החודשים הקרובים עומדות כיום על כ- 0.55% לעומת כ- 0.4% בסוף השבוע שעבר.

בשבועות האחרונים אנו למדים על מספר צעדים בהם נקט משרד האוצר על מנת לסייע לגופים המוסדיים להתמודד עם בעיית הנזילות אליה נקלעו בתקופה האחרונה, נוכח הגידול בהיקף הפדיונות.

בשבוע שעבר קיים האוצר מכרז הפוך במסגרתו הוצע למחזיקי האג"ח למכור את איגרות החוב הממשלתיות העומדות להיפדות בחודשים הקרובים. המכרז התאפיין בביקושי יתר בשיעורים גבוהים של עד פי 8 מעל היקף ההיצע. על פי ההערכות בלאומי, עובדה זו מעידה על צורכי המשקיעים בנזילות.

כמו כן, כאמור, פרסם השבוע משרד האוצר הוראת שעה בנושא שיערוך חלק מאגרות החוב הקונצרניות ע"פ עלותן המתואמת ולא ע"פ שוויין בשוק. פרסום האוצר היה אמור לנטרל את אותן התנודות הנובעות מאלמנטים פסיכולוגיים חלף אלמנטים כלכליים.

כאמור לעיל, התערבות ראשונה מסוג זה של האוצר תרמה להערכות בשוק כי הנ"ל עשוי לנקוט בעתיד בצעדים נוספים לטובת המשקיעים בשוק הקונצרני.

מבט לעתיד: עדיין עדיפות לאפיק השקלי

במערך ייעוץ ההשקעות בלאומי אומרים שלנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה הצפויה בצמיחה המקומית, עולה הסבירות לפגיעה בפעילות הסקטור העסקי.

לפיכך מדגישים הכלכלנים כי יש לתת כיום עדיפות להשקעה באיגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. למרות הירידה החדה שנרשמה לאחרונה בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון, ובשל הצפי למספר מדדים קרובים אפסיים, מעריכים בלאומי כי עדיין קיימת עדיפות מה לאפיק השקלי על פני זה הצמוד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה