פועלים: "ישנן מניות זולות בבורסה בת"א, אך עדיין הסיכון בשוק גבוה מאוד"

במחלקת המחקר של בנק הפועלים בוחנים את הירידה בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף ל-37% ואומרים כי חלה ירידה מסוימת ב"מדד הפחד" של המשקיעים המקומיים
שהם לוי |

שבוע המסחר בבורסה בתל אביב התאפיין בחלקו הראשון בעליות שערים חדות בהשפעת המגמה העולמית והבחירות בארה"ב שהפיחו רוח חיים בליבם של המשקיעים. אולם, אופטימיות זו התחלפה עד מהרה בהערכות של המשקיעים כי הנשיא הנבחר בארה"ב אינו תרופת פלא לבעיות של הכלכלה הגדולה בעולם.

הריביות בעולם מוסיפות לרדת, הבנקים המרכזיים עושים ככל שביכולתם כדי למנוע מהכלכלות הגדולות בעולם להיכנס למיתון. אתמול הורידו הבנקים המרכזיים באירופה ובאנגליה את שיעורי הריבית ב-0.5% ו-1.5 בהתאמה כדי לתמוך בצמיחה הכלכלית.

באותו הזמן, אך במקום אחר, העריכו הכלכלנים בקרן המטבע כי הכלכלות הגדולות בעולם, קרי יפאן ארה"ב וגוש האירו ירשמו צמיחה שלילית מצרפית לראשונה מאז מלחמת העולם הראשונה.

"השוק המקומי: מדד הפחד של המשקיעים המקומיים בירידה"

ביחידת המחקר של בנק הפועלים פותחים את סקירתם השבועית ומרמזים כי חלה רגיעה מסוימת בשוק המקומי.

"תופעה נוספת שנרשמה השבוע, היא ירידה מסויימת ב'מדד הפחד' של המשקיעים המקומיים, כפי שבא לידי ביטוי בסטיות התקן באופציות מעו"ף. אלו, שלפני מספר ימים הגיעו לשיא של מעל ל-50%, ירדו לאחרונה לרמה של כ-37% בממוצע", כך אומרים בבנק הפועלים.

הכלכלנים מסייגים במעט: "אומנם מדובר עדיין ברמה גבוהה מאוד (נזכיר כי ערב המשבר ירדו סטיות התקן לשפל של כ-11% בלבד), אך הנסיגה המסויימת מצביעה על ירידה קלה בחששות של המשקיעים".

תחזיות הצמיחה יורדות

תחזיות הצמיחה של המשק הישראלי יורדות. השבוע פרסמה המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים את תחזית הצמיחה המעודכנת. זאת צופה צמיחה של 1.8% בלבד במשק ב-2009, תחזית שמשמעותה צפי לקפאון בתוצר לנפש.

כמו כן, צופים במחלקה הכלכלית בלימה בצמיחת הצריכה הפרטית (גידול של 1.5% בלבד, לעומת 4.4% ב-2008 ו-6.7% אשתקד), קפאון בהשקעות בנכסים קבועים (לעומת צמיחה של 5.3% השנה, ושל 15.5% אשתקד), וגידול של 3% בלבד ביבוא וביצוא, לעומת 5.8% ביצוא ו-4.2% ביבוא בשנה הנוכחית.

משמעות התחזית המעודכנת היא הצפי, כי ההאטה הגלובלית צפויה לפגוע גם במשק המקומי בשנה הקרובה, והדבר צפוי לפגוע על פי הערכת הכלכלנים גם בביצועי החברות הציבוריות, כפי שישתקף הדבר בדוחותיהן ברבעונים הבאים.

החברות משדרות פסימיות

סקר החברות של בנק ישראל משקף פסימיות במרבית הענפים לקראת הרבעון הרביעי. בסקר הביעו מנהלי החברות את הערכתם כי ההאטה הורגשה כבר ברבעון השלישי, וכי היא תחמיר ברבעון הרביעי. מגמה זו חוצה ענפים, כשבין היתר, בענף התעשיה דווח על האטה בתפוקה ברבעון השלישי, קפאון במכירות המקומיות וביצוא, והאטה בהזמנות גם לרבעון הרביעי.

בענף המסחר דווח על ירידה במכירות, כך שהכלכלנים ביחידת המחקר לנכסים גורסים כי הצפי הוא למגמה דומה ברבעון הרביעי, ואילו בענף השירותים העסקיים דווח על האטה ברבעון השלישי, אך על צפי להתאוששות מסויימת ביצוא ברבעון הרביעי.

בענף התחבורה והתקשורת, שעד כה הפגין על עוצמה יחסית, דווח על עליה בפעילות ברבעון השלישי, אך גם כאן הובע חשש מפני האטה בקצב הצמיחה בפעילות ברבעון הרביעי.

ישנן מניות זולות, אך הסיכון בשוק גבוה מאוד

"ירידות השערים שנרשמו בשנה האחרונה, ובעיקר בחודש האחרון, הביאו לכך שישנן במדד תל אביב 100 מניות רבות שנסחרות ברמות מחירים שמשקפות הזדמנות קניה. מניות אלו, שחלקן מומלצות על ידינו ב'תשואת יתר' (בעיקר בענפי התקשורת, הכימיה, המסחר והאנרגיה), צפויות להערכתנו להניב תשואה גבוהה למשקיעים לכשתתהפך המגמה בשוק", כך אומרים הכלכלנים ביחידת המחקר לנכסים בפועלים.

יחד עם זאת נותרים זהירים: "אלא שבתמונת המצב הנוכחית קשה לנו, נכון להיום, לראות התאוששות משמעותית בשוק בטווח הקרוב, וזאת בשל האוירה השלילית בשוקי העולם, וכן בשל הצפי להאטה כלכלית מקומית כאמור לעיל".

עוד גורסים ביחידת המחקר: "לאור זאת, על אף שאנו חושבים שישנן כיום הזדמנויות מעניינות בשוק המניות, הרי שההשקעה בהן בנקודת הזמן הנוכחית אינה מתאימה לכל אחד, אלא רק ללקוחות בעלי אורך נשימה וקור רוח, שכן התנודתיות צפויה להמשיך ולהיות גבוהה בטווח הנראה לעין".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה