
ריטיילורס יקרה מדי? היתרונות והחסרונות של הקשר עם נייקי
ריטיילורס תהנה השנה מגידול במחזור בזכות הקמה ורכישה של חנויות חדשות ותסבול כנראה בשל ירידה בהכנסות החנויות הדומות של נייקי. כמה היא תרוויח, האם הזינוקים האחרונים מוגזמים ואיך תדעו מתי ריטיילורס עשויה להגדיל את הרווחיות?
ריטיילורס ריטיילורס -3.77% נראית על פניו כמו סיפור צמיחה. היא ממשיכה להרחיב את השותפות שלה עם נייקי, מוסיפה חנויות חדשות באירופה, מציגה עלייה בהכנסות וצוברת נוכחות בשווקים בינלאומיים. כל אלו עשויים להעיד על מגמת צמיחה מובהקת, אך מתחת לפני השטח מסתתרים גם סימני זהירות.
שווי השוק של ריטיילורס עומד כיום על כ-4 מיליארד שקל, והרווח השנתי שלה צפוי להגיע השנה לאזור ה-170-200 מיליון שקל, בואו נגזים ונגיד ש-220 מיליון שקל. מדובר במכפיל של כ-18, נתון שמעיד על
רמת אופטימיות גבוהה מצד השוק, אולי גבוהה מדי, במיוחד כשמביאים בחשבון שהחברה תלויה במידה ניכרת, כ-70% מהפעילות, במותג אחד: נייקי. מותג שנמצא בתקופה מאתגרת, עם נסיגה בפעילות והאטה בהכנסות.
ריטילורס נהנית באופן מסוים מהחולשה של נייקי, זה מייצר לה הזדמנויות לרכישה והיא רוכשת ללא הפסקה - היא חזקה בצרפת, תהיה חזקה בגרמניה ויש לה סניפים באירופה, קנדה, אוסטרליה וניו זינלמד. היא נערכת להרחיב למקומות נוספים, אבל כל הצמיחה הזו היא עם רווחיות יחסית צנועה כי נייקי עכשיו מאכזבת. הירידה בחנויות דומות בשנה שעברה הסתכמה ב-15%, וזה צפוי להימשך גם השנה, אם כי בקצב נמוך יותר. למעשה, מקבלים כאן שתי מגמות - מגמה של צמיחה דרך רכישות ומגמה של ירידה אורגנית. התקווה שמתישהו ענקית ההלבשה תחזור לעצמה. זה יכול לקחת זמן, אנחנו רק שנה וחצי אחרי תחילתו של המשבר, אבל זה בהחלט יכול להביות בהמשך, שזה יגיע זה יאיץ את הרווחים. ריטיילורס נהנית ממנוף תפעולי גבוה - כל שינוי של אחוז במכירות מתבטא פי 4-6 בערך ברווח. זה לטוב ולרע. עכשיו זה לרע, וזה מתקזז כאמור עם גידול בחנויות. מתי שיהיה שינוי, זה יתרום מאוד לשיפור ברווח, אבל, ננסה בלי חלומות ובלי אכזבות. במצב רגיל מדובר על חברה במכפיל רווח של כ-20-23. מעניין? לא בטוח.
נייקי היא המנוע - אבל המנוע מגמגם
ריטיילורס היא במובן מסוים שלוחה גדולה של נייקי. היא אולי לא הזכיינית הגדולה ביותר של החברה מבחינת
סך המכירות, את התואר הזה מחזיקה הזכיינית הסינית, אך היא הזכיינית הבינלאומית הגדולה ביותר של נייקי. כיום היא מפעילה כ-170 חנויות של המותג ב-19 מדינות שונות, בהן קנדה, אוסטרליה, מספר מדינות באירופה וכמובן ישראל. הקשר בין החברות נרקם לראשונה ב-2017, כשנחתם הסכם
זכיינות לפעילות בקנדה, ומאז הלך והתרחב בהתמדה.
- בהשקעה של עד 30 מ' אירו - ריטיילורס מתרחבת בגרמניה עם נייקי
- בתמורה ל-17.5 מ' אירו - ריטיילורס רוכשת 12 סניפי נייקי בצרפת
בשבוע שעבר, הודיעה ריטיילורס על השלמת רכישת 12 סניפים של נייקי בצרפת מידי זכיין מקומי, והשבוע דיווחה על תוכניות לפתוח בין 15 ל-30 חנויות נוספות של נייקי בגרמניה - שוק שבו נייקי פעילה
כיום רק עם שלוש חנויות, אחת מהן כבר מנוהלת בידי ריטיילורס. מדובר בצעד משמעותי מבחינת פריסה גיאוגרפית וביטוי למעמדה של ריטיילורס כשותפה מועדפת על נייקי.
אבל בדיוק כאן מתחילה הבעיה: ההתרחבות תלויה בהצלחת נייקי, ונכון להיום, נייקי עצמה עדיין לא התאוששה. מאז הקורונה, נייקי החליטה לוותר על חלק משמעותי מההפצה דרך רשתות קמעונאות, ולעבור למודל של מכירה ישירה לצרכן. אלא שמהלך זה עלה לה בלא מעט שטחי מדף, שהועברו למתחרות כמו אדידס, סקצ'רס, הוקה ו-On. מניית נייקי איבדה גובה באופן עקבי, והיא נסחרת כיום סביב הרמות הנמוכות ביותר מאז 2017, נתון שמעיד על ירידה ממושכת באמון המשקיעים, ומציב סימן שאלה משמעותי לעתיד הקרוב גם של ריטיילורס.
המהפך עוד רחוק - והמשקיעים צריכים להתאזר בסבלנות
הנתונים הפיננסיים מחזקים את
התחושה הזו: ב-2024 הכנסות נייקי הסתכמו בכ-51.36 מיליארד דולר, אך האנליסטים צופים ירידה בהמשך. ב-2025 ההכנסות צפויות להסתכם ב-45.88 מיליארד דולר בלבד, וב-2026 תחזית האנליסטים מצביעה על ירידה נוספת לרמה של כ-45.25 מיליארד דולר. לא מדובר בסטגנציה זמנית, אלא במגמה
ברורה של כיווץ בפעילות.
- 3 המניות שמזנקות היום בבורסה - ולמה?
- עכשיו באים? משרד התחבורה רוצה להגביל את אל על במחירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מנגד, ריטיילורס דווקא צפויה לצמוח. עד סוף 2025 היא צפויה להפעיל כ-200 חנויות של נייקי, גידול של כמעט 20% ביחס להיום. ההכנסות משותפות נייקי בלבד צפויות לחצות את רף 2 מיליארד שקל, לעומת כ-1.66 מיליארד שקל ב-2024.
אך גם אם המספרים אכן יתממשו, הם לא בהכרח מצדיקים את התמחור של המניה, במיוחד לאור הקושי של המותג העיקרי.
התחזיות הנוכחיות של השוק מתמחרות את ריטיילורס כאילו היא כבר בתוך מגמת התאוששות, למרות שהשוק שהיא תלויה בו עדיין מדשדש, מה שאולי
אומר שיש דיסוננס בין מחיר המניה לבין המציאות בשטח. נראה שכל עוד לא יגיע טריגר משמעותי מלמעלה (נייקי) או קבלת זכיינות גדולה, המצב ידשדש.
ריטיילורס כאמור נסחרת לפי מכפיל של כ-20-23 על הרווח השנתי המייצג, על פניו נראה גבוה, הוא מכיל חלק מהחלום, ויש חלום. גם נייקי עצמה לא זולה: היא נסחרת כיום לפי מכפיל עתידי של כ-27.5, מספר שמגלם תקווה למהפך בעתיד הקרוב. אבל כל עוד ההכנסות יורדות, וכל עוד אין סימן לשינוי מגמה בצריכה הגלובלית של מוצרי ספורט ואופנה, הסיכון גבוה. אם נייקי תמשיך בירידה, ריטיילורס תספוג את הפגיעה.
לריטיילורס יש עסקים נוספים, כמו הפעילות עם פוט לוקר ומותגים אחרים לרבות סמסונג באוסטרליה. סמסונג עשויה להתרחב למקומות נוספים ועדיין זה לא יהיה משמעותי מאוד בתוך כל העסק של ריטיילורס. יש אפשרות להכנסות מותגים נוספים, אבל זה רק אם יהיה מותג גדול. החברה מתרכזת כעת בנייקי. אפשר להגיד מהמרת על נייקי - אם תרצו ריטיילורס היא אופציה על נייקי, אבל אופציה עם דאונסייד.
לזכותה של ריטיילורס - ניסיון וקשר חזק עם מותג על
אי אפשר להתעלם מכמה יתרונות תחרותיים משמעותיים שיש לריטיילורס: היא שותפה וותיקה, מנוסה, גדולה ומוערכת מאוד בעיני נייקי. הקשר הקרוב שנבנה במשך השנים מעניק לה יתרון ברור מול זכיינים אחרים, גם בגיוס שטחים חדשים, גם בפריסת פעילות, גם בקבלת החלטות אסטרטגיות משותפות וגם בקבלת הטבות. היא יודעת לנצל את הגודל שלה מול נייקי וזו זהות אינטרסים. נייקי שמוכרת ב-45-50 מיליארד דולר לא רוצה להתעסק בזכיינות ומתאים לה שיהיו זכייני ענק שיורידו ממנה את הכאב ראש הזה.
בינתיים, המניה זינקה על רקע ההתפתחויות בגרמניה וצרפת, אולי זה זינוק מוגזם, נראה שזה מקדים את זמנו. הטריגר להצלחה של ריטיילורס יכול להיות בהתאוששות בדוחות נייקי. במילים אחרות, כדי לדעת מה צפוי בריטיילורס, כדאי לקרוא את הדוח של נייקי שמתפרסם לרוב מוקדם יותר.