בכירים בבתי ההשקעות: "הנתונים של 2001-2002 מאוד דומים למצב הנוכחי בשוק"

כך אומר צחי רודניק מפריזמה, שהוסיף: "הירידות לא יגמרו מחר בבוקר". תמיר פורת מכלל פיננסים: "החשש בשוק הוא שאנחנו הולכים לעונת הדו"חות בחוסר ודאות" - תגובת הבכירים
שהם לוי |

שבוע המסחר נפתח בירידות שערים חדות. גלי ההדף מוול סטריט הכו היום באחד העם והביאו לפתיחה שלילית במיוחד לחודש מרץ בבורסה. בחודש שעבר התאוששו המדדים מהצניחה החדה של ינואר (ירידה של כ-12%) כשאת פברואר סיים המדד בעליה של כ-4.5%. בשוק היו שציפו להתאוששות נוספת בחודש הנוכחי.

תמיר פורת: "הגורם הבטחוני לא ישפיע לאורך זמן"

תמיר פורת, סמנכ"ל ההשקעות בכלל פיננסים בטוחה, אומר היום: "הירידות למעשה זה אוסף של נתונים כלכליים מארה"ב ואינדיקטורים מדאיגים לגבי עומק ההאטה. את ההשפעות ראינו גם במדדים הפסיכולוגים. הדו"ח של חברת AIG היה גרוע והשפיע לרעה. החשש הגדול בשוק המקומי הוא שאנחנו הולכים לעונת הדו"חות בחוסר ודאות."

"לגורמים אלה אפשר להוסיף את המצב הבטחוני אך מידת ההשפעה שלו נקודתית ולא תשפיע לאורך זמן. אנחנו בכלל פיננסים בטוחה צפינו את גל הירידות, והערכנו שהוא יחזור לפקוד אותנו לקראת עונת הדו"חות" כך מציין פורת.

פורת: "קיימים לא מעט גופים שצפויים להיפגע אבל יחד עם זאת, השוק מזמן הרבה אטרקציות. השוק פועל באובר-שוטינג, בסקטור הביטוח יש דיסקאונט של עשרות אחוזים וזה עוד אמור להיות סקטור דפסנסיבי בעיתות משבר."

פורת מגדיש: "בתקופות שהשוק נמצא באי-ודאות גבוהה הצד הפסיכולוגי גורם לאנשים לזרוק סחורה, זהו דפוס פעולה שחוזר על עצמו. תקופה זו היא אטרקטיבית לאותם מקצוענים עם אופק השקעה לטווח ארוך. כרגע שוק האג"ח הקונצרני משקף הזדמנות, אנחנו מזהים אגרות חוב שבהן נפתחו פערי תשואה שלא בצורה ריאלית."

אם משווים את ישראל לארה"ב אפשר לראות שהמשק הישראלי, מבחינת נתוני מאקרו, מציג נתונים טובים. הייצוא הישראלי מופנה לשווקים באירופה וצריך לזכור שמשבר הסאב-פריים הוא לא חזות הכל. העולם עדיין צומח, בל נשכח שהצריכה הפרטית עדיין גדלה, אנחנו צריכים להסתכל על היום שאחרי המשבר.

צחי רודניק: "שוק ההון יודע לראות את הדברים קדימה"

מנהל מחלקת ההשקעות בפריזמה אומר כי באופן עקרוני מקור הירידות נובע ממה שהתרחש בשווקים בשנה האחרונה. שוק ההון יודע לחזות את הדברים קדימה, ברגע שנראה מהלך של עליות אנחנו נבין שהמיתון לא הסתיים אך הסוף נראה באופק. כרגע אנחנו בתקופה לא טובה, לא ידוע אם יש מיתון בארה"ב או לא ועד שהדברים לא יתבהרו השוק לא יעלה.

רודניק מעריך: "הנתונים של שנת 2001-2002 מאוד דומים למה שיש היום, גם טרום 2001 היו גיוסים שלא הוכיחו את עצמם כלכלית. חברות ההייטק מכרו חלום. ראינו ששנה אחרי הגיוסים הגדולים החברות לא הצליחו לעמוד בציפיות ולהרוויח את הסכומים."

"אפשר להשוות זאת לשוק הנדל"ן, שוק שלא הוכיח את עצמו, כל אחד גייס כסף מכל מקום, הכסף נכנס בקלות. עצם העובדה שהיה נוח לגייס את הכסף, הביאה את מחירי הנדל"ן להאמיר ללא שום הצדקה. חברות קטנות ללא שום ניסיון ביזמות נדל"ן בארה"ב פשטו את הרגל וזה מה שמביא אותנו להאטה", מדגיש מנהל מחלקת ההשקעות בפריזמה.

"הירידות לא הולכות להסתיים מחר בבוקר, אך לא צריך ללכת הביתה אחוז דיבוק," מציין רודניק. המשקיע נדרש לבחור מניות דפנסיביות - לדוגמא סקטור התקשורת הוא עדיף - אנשים לא יפסיקו מחר להשתמש בטלפון. אנחנו לא נפסיק ללכת לסופר ולצרוך מוצרים בסיסיים. חברות כדוגמת טבע ימשיכו לצמוח - החולים ימשיכו להשתמש בתרופות.

יחד עם זאת, מניות השורה השנייה והשלישית הן חשופות יותר - מוטות ייצוא, המשקיעים נהנו בהן משיעורי צמיחה גבוהים. צריך בתקופה כזאת להיות קרוב לכסף - שם המשחק הוא נזילות - על המשקיע לדבוק במניות בעלות סחירות גבוהה.

לסיכום מעניק רודניק מאסטרטגית ההשקעות שלו למצבי אי-ודאות ופאניקה: "אני נגד לקיחת הזדמנויות ספציפיות, לא מאמין שצריך לתפוס את המניות בגלל שהן בתחתית - מה שנראה היום הזדמנות מחר יכול להיות זול יותר. התקופה הנוכחית של הירידות היא בסך הכל חודשיים שלושה, לא נראה לי הגיוני שאחרי ארבע-חמש שנים של עליות נצא מהמצב הנוכחי תוך חודשיים-שלושה. שוב המצב מאוד דומה למה שהיה לנו ב-2001, אי-אפשר לצאת מהר מהמשבר."

רודניק מזכיר כי על המשקיעים חלה החובה להיות זהירים, לא בטוח שהנגידים בבנקים המרכזיים עשו את הצעדים הנכונים. ישנם אירועים שגורמים עדיין לשוק להיראות נורמלי כמו האולימפידה בסין, אבל יום אחד זה עלול להתפוצץ. כרגע צריך לנקוט בנזילות ודפנסיביות.

ערן יעקובי מלידר: ענף התקשורת דפנסיבי לירידות

"הסיבות לירידות בבורסה בת"א קשורות בעיקר למתרחש מעבר לים. נתונים על המשך ההאטה הכלכלית לצד אינפלציה גבוהה ודו"חות כספיים לא מוצלחים במיוחד הפילו ביום שישי את הבורסה בארה"ב. הקורלציה בין הבורסה בישראל לזו בארה"ב היא גבוהה יחסית," אומר ערן יעקובי אנליסט התקשורת של לידר שוקי הון.

"ההאטה הגלובלית כשמה כן היא – גלובלית. אין ספק שמדינה המייצאת בהיקפים נרחבים לארה"ב ואירופה תיפגענה ככל שיעמיק המשבר באותן גיאוגרפיות. שוק ההון הישראלי הפגין עוצמה בשנים האחרונות לעומת שווקים אחרים ושרד יפה משברים גלובליים ומקומיים. המשקיעים בישראל יכולים רק לקוות כי השוק הישראלי ימשיך להפגין עוצמה גם בסביבה דובית, כי הרי הכלכלה המקומית מדווחת על נתונים חיוביים יחסית."

"יש לזכור כי המניות הדואליות, שמשקלן עלה בבורסה המקומית, מושפעות בראש ובראשונה מהמסחר בארה"ב ולאחר מכן מביאות את ההשפעות לישראל. מעבר לכך, עד היום הפגינה הבורסה הישראלית חסינות מסוימת לאירועים ביטחוניים, אולם נראה כי בהמשך "למצב הרוח הרע" הפוקד את המשקיעים, גם ההידרדרות הביטחונית נותנת את אותותיה."

בלידר מאמינים כי סקטורים עדיפים כיום הם אלה החשופים פחות לצרכן האמריקאי (חולשת הדולר דווקא תורמת להם) אשר מאופיינים בייצור תזרימי מזומנים יציבים וגדולים כמו גם בחלוקת דיבידנדים נדיבה. סקטור העונה על דרישות אלה הוא ענף התקשורת הישראלי. החברות הגדולות בענף מתומחרות בחסר יחסי לעומת מקבילות בחו"ל, הן מייצרות תזרימי עתק, נהנות מחולשת הדולר, מחלקות דיבידנדים המייצרים תשואה נאה ובכלל רמת הסיכון של מניות אלה היא בהגדרה נמוכה מרמת הסיכון של השוק (ביטא נמוכה מ- 1).

בנוסף לכך, מדגיש יעקובי כי רוב החברות בענף החלו בתהליכי התייעלות לפני פרוץ המשבר בשוק ההון, כך ששיפור מבנה ההוצאות שלהן ישפיע לחיוב על תזרימי המזומנים שהן מייצרות.

רון אייכל: חולשה בכלכלה העולמית תשפיע לרעה על המשק הישראלי

האסטרטג הראשי של מיטב מציין כי ישראל מוגדרת כמדינה קטנה ופתוחה שלה מרכיב סחר-חוץ גדול במונחי התוצר. מאוד חבל שישראל מוטה, מבחינת סחר-החוץ, דווקא לשווקים המפותחים. כך, ארה"ב וגוש האירו מהווים כשני-שליש מהיצוא הישראלי. לפיכך, חולשה בכלכלה העולמית, ובמיוחד בשווקים המפותחים צפויה להשפיע לרעה על המשק הישראלי.

יתר על כן מוסיף אייכל: "ככל שתמשך החולשה המאקרו-כלכלית העולמית ההשפעה השלילית על המשק הישראלי תגבר. בהנחה והעולם לא יגלוש לכדי מיתון, אנו במיטב צופים כי הכלכלה הישראלית תצמח בשיעור של כ-4% בשנת 2008."

כלכלני הראל פיננסים: למשבר תהיינה השלכות על הצמיחה בישראל

בהראל פיננסים מציינים כי ישנן שתי סיבות עיקריות לירידות בשווקים. הראשונה גלובלית (בעיקר אמריקאית) והשנייה מקומית. אוסף הנתונים השליליים שהביא לירידה של 2.5% בבורסות בארה"ב בסוף השבוע היה הגורם הראשון שהביא לפתיחה שלילית בבורסה בתל אביב. סדרת המדדים כללה קיפאון ריאלי בצריכה פרטית, צמיחה של 0.6% ברבעון הרביעי, ירידה במדד מנהלי הרכש, ירידה במדד אמון הצרכנים והמשך העלייה במחירים לצרכן.

הסיבה המקומית היא כמובן המצב בעזה והגלישה שלו לערים נוספות בישראל מחוץ לשדרות. חוסר הבהירות בנוגע לפעולה רחבה יותר והשפעותיה, כמו גם לטווח הירי של הטילים מרצועת עזה עשויים להשפיע על משקיעים מקומיים וזרים.

מגזר התרופות ואם מדובר בשוק המקומי אז בעיקר טבע. לא רק כמניה דפנסיבית אלא בעיקר מאחר שלטבע פוטנציאל צמיחה גדול שנובע בעיקר משעורי הצמיחה בעולם בתחום הפרמצבטיקה, בכלל ובתחום הגנרי בפרט, ומתיק מוצרים רחב הממתין לאישור ה-FDA (מעל ל-60 תרופות) מרכישות ומיזוגים הצפויים בעתיד, מהמשך צמיחת המוצרים האתיים שלה ומכניסה לשווקים ותחומים חדשים.

על רקע הצמיחה הנמוכה בארה"ב בהחלט סביר שיהיו לכך השלכות על הצמיחה אצלנו. גם בנק ישראל הודה בכך בשבוע שעבר כשהודיע על הורדת הריבית המפתיעה. בינתיים, אנו צופים צמיחה של 3.6% ב-2008 וגם ב-2009 – נמוך במידה ניכרת מארבע השנים האחרונות אך עדיין גבוה יותר מרוב השווקים המפותחים. התחזית המופחתת הזו נובעת לא רק מהצמיחה הנמוכה בארה"ב אלא גם מהתחזקות השקל, שתביא להאטה מסוימת בקצב צמיחת היצוא.

***המרואיינים מחזיקים וסוחרים בני"ע ובמטבעות המוזכרים בסקירה זו עבור לקוחותיהם. סקירה זו הינה אינפורמטיבית בלבד ובשום אופן אין לראות בה כהצעה או כשידול לקנות או למכור את ני"ע והמטבעות המוזכרים בה. המידע הנכלל בה לא אומת ולכן אין ערבים לשלמותו או לדיוקו. המרואיינים מסירים כל אחריות מהחברה , מעובדי החברה מחברי הדירקטוריון של החברה ומחברות הקשורות לחברה לגבי תביעה כלשהי שתעלה בהסתמך על הכתוב או המופיע בסקירה.***

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה