חודש שחור לישראליות בניו יורק: בכל זאת מציגות ביצועים עודפים על האמריקניות

מדד "מיטב ניו-יורק 40 Online" ירד בשיעור של 11.2%, בהשוואה לירידה חדה יותר של 14.4% מתחילת השנה במדד הנאסד"ק. רק 7 מניות מתוך ה- 40 המרכיבות את המדד עלו מתחילת השנה
שהם לוי |

חודש פברואר נפתח במגמה שלילית, כהמשך ישיר למגמת המסחר בחודשים שקדמו לו. זאת על רקע משבר האשראי העולמי ההולך ומתמשך והחששות הגוברים, ואף מתאמתים, מפני מיתון בכלכלה האמריקאית. נתוני המאקרו החלשים הממשיכים להתפרסם, כשביניהם ירידה חדה מהצפוי בהזמנת מוצרים ברי קיימא, מדד מחירים ליצרן גבוה מהצפוי, ההאטה בצמיחה בשוק התעסוקה, הצניחה בביטחון הצרכנים והמשבר המחריף בשוק הדיור.

סימנים להתרחבותו של משבר האשראי מענף הפיננסים לענפים נוספים צצו, עם פתיחת עונת הדו"חות הכספיים, כפטריות אחרי הגשם, בעיקר בקרב חברות טכנולוגיה, שמחקו מאות מיליוני דולרים, בעקבות השקעות באג"ח מגובות סאב-פריים. לסנטימנט השלילי הוסיפו דיווחים לא מעטים על קשיים והפסדים, שנגרמו לחברות ולתאגידים עקב רכישה של ניירות ערך מסוג ARS.

המשקיעים מצידם, אמנם הצליחו לשאוב מעט עידוד מנאומו של ברננקי בפני ועדת השירותים הפיננסים, שהבהיר, כי הורדות הריבית האגרסיביות בחודש שעבר היו רק פתח להמשך מדיניות מוניטארית מרחיבה. אולם, עלייה במחירי הנפט, תמ"ג נמוך ונתוני הצמיחה החלשים של המשק האמריקני ברבעון הרביעי של 2007 הגבירו את הפסימיות בקרב הכלכלנים והציבור והובילו לירידות שערים חדות בסוף השבוע.

בנוסף, הנתונים החלשים חיזקו את הערכות, כי ההאטה בשנת 2008 תהיה חריפה ואולי אף בסופה תירשם נסיגה בשווי הריאלי של התוצר. כך, נחתם חודש נוסף בוול סטריט בטריטוריה השלילית, עם סימני שאלה לגבי עתידה של המעצמה המובילה בעולם.

מדד הנאסד"ק ירד ב- 5.0% בסיכום חודשי. המניות הישראליות הנסחרות בניו יורק לא הצליחו להיחלץ מהטריטוריה השלילית, והמדד המשקלל את תשואתן ירד ב- 1.1%.

"חשוב לזכור, כי מכיוון שההשקעות במניות הישראליות בנאסד"ק נעשות באמצעות דולרים, הרי שלנוכח הפיחות הקל בשקל מול הדולר, התשואה במונחי שקלים היא טובה מעט יותר," כך אומרים היום מומחי מיטב.

מסיכומי חברת מיטב לגבי ביצועי המניות הישראליות הנסחרות בארה"ב עולה, כי מדד מיטב ניו יורק 40 Online ירד ב- 1.1% בפברואר 2008, לעומת ירידה חדה הרבה יותר של 5.0% במדד הנאסד"ק. 19 מניות בלבד מתוך 40 מניות מדד הישראליות השיגו תשואה חיובית:

העולות הבולטות בקרב הישראליות

סביינט העוסקת בתחום הרפואי עומדת בראש מצעד התשואות עם זינוק של 17.2%, שלא במקרה התבשרנו החודש כי המשקיע האגדי ג'ורג' סורוס ממקם את החברה בין ההשקעות הבולטות שלו בענף הפארמה. החברה הגיעה למקומה בטבלה, בזכות תוצאות חיוביות שהתקבלו בשלב השלישי של הניסוי לבדיקת יעילות התרופה שהיא מפתחת.

צורן שהגיעה למקום השני מבין המניבות הגדולות , נהנתה ממומנטום חיובי (אחרי ירידה חדה מאוד בינואר כתוצאה מהורדות המלצה) על רקע המוצרים החדשניים שהציגה בכנס עולמי: מצלמה ייחודית וטכנולוגיית מולטימדיה לטלפונים ניידים, שטרם נראתה בענף.

למקום השלישי והמכובד הגיעה פאנדנטק, הפירמה פרסמה את דו"חותיה הכספיים לרבעון הרביעי של 2007, שהצביעו על גידול של 27% בהכנסות החברה וזינוק של 68% ברווח הנקי. שנת 2007 נחשבה לשנת שיא עבור החברה ותוצאותיה בשנה זו, הן אלו שהובילו אותה למקומה בטבלת המניות הטובות.

מצעד היורדות החודשי

מבין היורדות הבולטות מצוייה וראז תקשורת שאיבדה 44.9% מתחילת החודש הנוכחי בלבד. הפירמה, פרסמה את תוצאותיה הכספיות לשנת 2007, שהיו טובות מהצפוי ועקפו את הערכות האנליסטים. אך, תחזית הצמיחה שלה לשנת 2008 היתה נמוכה באופן משמעותי מציפיות השוק והובילה אותה היישר למקומה בטבלת המניות הגרועות, כשהיא רושמת ירידה חדה של כ- 34% תוך יום אחד בלבד.

בלופניקס, הגיעה גם היא לטבלה על רקע תוצאות כספיות מאכזבות, שגרמו למנייתה לצנוח ולמחוק את הזינוק הנאה שרשמה במחצית השנייה של 2007. ירידות השערים היו כה חדות כך שגם זכייה בחוזה מודרניזציה בהיקף כספי של כ-4 מיליון דולר עם גוף ממשלתי בריטי, לא הצליחה לחלצה מהטריטוריה השלילית.

רדוויז'ן מצידה הציגה דו"חות חלשים לרבעון הרביעי של 2007 וצירפה תחזיות להמשך הירידה בהכנסות וברווחים, גם ברבעון הראשון של 2008.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה