יעקב חן על בד
צילום: רמי זרנגר
ראיון

יעקב חן: "המפעל בדימונה יתרום לעלבד 30 מיליון שקל לרווח התפעולי בשנה"

מנכ"ל עלבד מתייחס לתוצאות הרבעון הראשון לצד האתגרים, וגם ההשפעה של הקו החדש במפעל בדימונה שיכנס לפעילות במחצית השניה של השנה: "המפעל בדימונה יודע לעשות כ-250 מיליון מטר בשנה, ואנחנו בסה"כ צופים שהמפעל יתרום לנו לרווח התפעולי עוד כ-30 מיליון שקל בשנה מלאה ממוצעת, החל מהרבעון השני או השלישי מהפעלתו"

נושאים בכתבה על בד יעקב חן


עלבד על בד 5.83%  , חברת מוצרי ההיגיינה, דיווחה על תוצאות הרבעון הראשון לשנת 2025 עם עלייה קלה בהכנסות שהסתכמו בכ-422.1 מיליון שקל - גידול של כ-1.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ו-2.4% לעומת הרבעון הקודם. הרווח הנקי מפעילות נמשכת גדל בכ-8.7% לעומת התקופה המקבילה והסתכם ב-10.3 מיליון שקל. לעומת זאת, הרווח הנקי הכולל ירד בכ-22% ל-11.2 מיליון שקל, בעיקר בשל הכנסה חד-פעמית ברבעון המקביל אשתקד שנבעה מהפסקת פעילות בארה"ב. הכנסות תחום המגבונים הלחים, שהסתכמו בכ-370.3 מיליון שקל, רשמו צמיחה של כ-1.2% למרות השפעות שליליות של שערי חליפין. מנכ"ל עלבד, יעקב חן, מסביר כי הצמיחה בפועל גבוהה יותר כאשר לוקחים בחשבון את השפעות המטבע, ומציין כי מבחינה אורגנית החברה גדלה בכ-4.7%.


בראיון לביזפורטל מדגיש חן כי עלבד מתמקדת בהרחבת כושר הייצור ושיפור היעילות. "מבחינת הדוחות, אקדים ואומר שיש לנו השפעות שער חליפין ולכן חשוב לראות כמה גדלנו במטבע שאנחנו מדווחים. למעשה, באירופה גדלנו ב-6.6% לעומת שנה שעברה, ואנחנו נהנים מהגידול בביקושים אצל רשתות הדיסקאונט המובילות. בנוסף, השקענו זמן ואנרגיה בהגדלת הייצור, העברת מכונות לאתרים שונים והגברת היעילות. זה מה שאפשר לנו לתמוך במכירות ולשפר את זמינות המלאי." לדברי חן, הצמיחה האורגנית מושגת תוך התמקדות באופטימיזציה של הייצור, כאשר המפעל החדש בדימונה צפוי להגדיל משמעותית את הרווחיות. "הקו החדש בדימונה יאפשר לנו לייצר מוצרים מתכלים וירוקים בהתאם לרגולציה האירופית. אנחנו מעריכים שהמפעל יתרום כ-30 מיליון שקל לרווח התפעולי בשנה מלאה, החל מהרבעון השני או השלישי מהפעלתו".


"אנחנו השקענו זמן ואנרגיה בהגדלת הייצור, חשבתי שנכון למצות את התפוסה הקיימת על ידי העברת מכונות מאתר לאתר וייצור של פריטים בצורה יעילה יותר, וכך למעשה הגדלנו את הייצור ויכולנו לתמוך בהגדלת המכירות וגם לשפר את הזמינות המלאי. לגבי הרווח, הרווח מפעילות נמשכת, ללא הפעילות שהופסקה בארה"ב שם אנחנו מציגים 10.3 מיליון שקל גידול של 8.7%. הרווח הנקי הכולל הוא אפילו יותר גבוה, אנחנו מציגים 11.2 מיליון שקל. שנה שעברה היה לנו רווח נקי יותר גבוה, מפני ששכרנו מחסן גדול מאוד, ששימש אותנו גם למגבונים וגם לטמפונים, היינו למעשה תקועים עם המחסן הגדול הזה כי יצאנו מפעילות המגבונים בארה"ב, ואין לנו צורך בגודל המחסן, נוצרה לנו הזדמנות לשכור חמישית מגודל המחסן, כתוצאה מכך הצלחנו להוריד התחייבות ארוכת טווח, ולכן רשמנו שנה שעברה רווח מאוד גדול".


המפעל החדש בדימונה צפוי להתחיל לפעול במחצית השנייה של השנה, ואתה מציין שהוא ישפר את הרווחיות. תרחיב על זה, גם מבחינת מספרים ועלויות וגם מבחינת ההשפעה העתידית על התוצאות 


"יש לנו שם קו אחד, שעובד בתפוסה מלאה, עושה בדים נשטפים, בעיקר לאירופה, שם השוק יותר מפותח בישראל. השחקן המוביל היום בארץ זה קימברלי קלארק שאנחנו עושים להם את האגיס, יש עוד שחקנים בארץ מלבד שאנחנו עובדים איתם. השוק מתחיל להתפתח ולגדול, ישראל היא שוק קטן לעומת אירופה. אנחנו משתמשים במפעל בגרמניה ופולין, בגרמניה המפעל הוא פי 3 מהמפעל בישראל. הקו השני אמור לתת לנו יתרון למוצרים שהם לא נשטפים בשירותים כמו מגבונים לתינוקות, הוא עשוי משני סיבים מתכלים וירוקים בניגוד לבדים רגילים, הרגולציה האירופאית לוקחת אותנו יותר לנון פלסטיק והקו החדש בדימונה יאפשר לנו לעשות את זה. המפעל בדימונה יודע לעשות כ-250 מיליון מטר בשנה, ואנחנו בסה"כ צופים שהמפעל יתרום לנו לרווח התפעולי עוד כ-30 מיליון שקל בשנה מלאה ממוצעת. כבר ברבעון השני או השלישי מהפעלתו זה יתרום לרווח".



איך הפיזור של החברה בעולם? ספר קצת על ההשפעה של המכסים על החברה?

"הפיזור שלנו הוא רוב השוק באירופה שם אנחנו מוכרים את המגבונים, אין לנו שם השפעה מהמכסים. לעומת זאת, יש את המכר של הטמפונים ש-85% הוא בארה"ב, אז סך המכר הכולל של עלבד כ10% לארה"ב, מתוכו כשני שליש אנחנו חשופים למכס, מפני שהשוק האמריקאי מתחלק לשניים, חלק לקוחות ישירים שקונים מאיתנו מותגים, הן נושאים בנטל המכס כי הם היבואים, כמובן שזה מייצר לחץ של מחירים, אבל זו תופעה שרווחות בארה"ב כי המכס חל על כולם. החלק השני, אנחנו מוכרים לישות האמריקאית שלנו – עלבד USA, והיא מוכרת ללקוחות שם אנחנו נעשה התאמות באריזות ובמחירים כדי לפצות על הפגיעה של המכס".


מי המתחרות שלכם בארה"ב ומאיפה הן מזמינות, האם יש להן יתרון בזכות המכסים או לחלופין האם לכם יתרון כי המכסים מסין יותר גבוהים?

קיראו עוד ב"שוק ההון"

"אין היום יצרן פרייבט לייבל בארה"ב שמייצר שם, מי שמייצר בארה"ב אלה המותגים הגדולים כמו קימברלי, שם הם מהווים 90% מהשוק בארה"ב, הפרייבט לייבל הוא כ-10% שם אנחנו השחקן המוביל, בהערכה זהירה, יש לנו יתרון מהמהלך הזה כי אחרים מייצרים או באירופה או בסין, ולכן אנחנו מזהים פניות של לקוחות שבעבר לא פנו אלינו, אנחנו עובדים על זה בזהירות. המצב היחסי שלנו מול השחקנים האחרים הוא לא מורע, אפילו משתפר כי מי שמייצר באירופה ובסין לא יהנה ממכסים יותר נמוכים אולי להיפך. מבחינת המותגים, אומנם הם מייצרים בארה"ב אבל הם מייבאים את הסיבים מאירופה ולכן הם גם חשופים למכסים. אז אנחנו רואים מצב בו עלבד בהיבט היחסי גדול ואף שווה למצב הקודם, לא מורע אלא משתפר. אבל בסופו של דבר אנחנו נצטרך לטפל במחיר".


מה הצעדים שלכם על מנת לשפר את התזרים, וגם לגבי החוב?

"אני חושב שמבחינת החוב, לפני שהגעתי לחברה החוב היה מעל 600 מיליון שקל, היום הוא 419, זה שיפור דרמטי, במקביל יש עלייה ב-EBITDA. בסך הכל זה מראה על שיפור פיננסי, אמרתי שאני לא יכול לבנות בטווח הקצר על שיפור משמעותי בהורדת החוב, כי אנחנו צריכים לשלם את השלמת ההשקעה בדימונה שמוערכת בכ-200 מיליון שקל, השקענו מעל 170 מיליון ויש לנו עוד קצת, וגם תשלום של החברה הספרדית שנרכשה לפני כ-4 שנים, שהתשלום האחרון שלה בחודש מאי. זה יקל על התזרים בעתיד. אני חושב שכל שאנחנו ממשיכים לשמור על הכנסות ולשפר את מקורות ההכנסה, זה יעזור לשפר את התזרים ובהמשך להוריד את החוב, בשאיפה שנגיע ל-2026 ולא יהיו לנו השקעות חריגות, ונוכל להנות מהמפעל בדימונה".


המלאי ממשיך לגדול, מה הסיבה?

"אף אחד לא חלם שנגדל בכ-17% בהכנסות, אם אני מסתכל על 2022-2024, כמובן שגם חלק מזה מהשפעת המטבע. אבל המלאי שגם הוא מושפע ממטבע ירד ב-19%, עשיתי את זה כי חשבתי שהמיקוד שלנו הוא להילחם בחוב, שעולה המון כסף, החברה לא הייתה יעילה בניהול המלאי. עכשיו שאנחנו יותר יציבים פיננסית, אני רוצה שהחברה תהיה מסוגלת לשמור על מלאים יותר גבוהים, בשביל לאפשר לנו לייצר יותר ביעילות".


יש ירידה של המזומנים בטווח הקצר, זה משהו שצריך להגדיל לתפעול השוטף או שזה מספיק?

"בעבר החברה צברה מזומנים כי הייתה "היסטרית" אם תקבל אשראי מהבנק או לא, היום הגענו למצב טוב יותר שאנחנו חברה שהבנקים רוצים להלוות לה כסף".


איך אתם מסתכלים על ההון של החברה במקרה ותרצו להתרחב?

"בקונסטלציה שנרצה להתרחב ונרצה לעשות עסקאות אני מאמין מאוד במינוף סביר בחברה, לא גבוה מדי, בסוף כשאני יותר גמיש במזומנים אתה עושה עסקאות טובות. אם נצטרף להתרחב והאלטרנטיבה תהיה או לגדול בחוב או לעשות הנפקה, מן הסתם אני אעדיף לא להגדיל את המינוף של החברה משמעותית אלא לשמור אותה בריאה".


עיקר החשיפה שלכם לאירו, ברמות האלה האם אתם מבצעים פעולות גידור?

"אנחנו עושים גידורים, אספנו לא מעט, כששער החליפין היה גבוה, אנחנו מגדרים חלק מהחשיפה שלנו על מנת להימנע מפגיעה".


ראייה שלך לשנים הקרובות?

"היעד המרכזי שלי היה עיצוב החברה והוא מתבטא במשפט אחד – יחס חוב ל-EBITDA שירד ממעל 6 ל-2 בתקופה שנחשבת יחסית קצרה. עכשיו אנחנו רוצים להתמקד בהגדלת הייצור, בתמיכה בביקושים שיש לנו מהלקוחות. אנחנו רוצים להגדיל את יכולות הייצור הגלובאליות שלנו כנראה שזה יהיה בעיקר בפולין, כי שם זה הכי זול. בנוסף, גם המפעל מדימונה יעזור לנו לקנות מעצמנו ולא מבחוץ, להשאיר את הרווח בתוך הבית, וגם את הגמישות תפעולית. ודבר נוסף, זה יותר חדשנות ולקוחות חדשים בתחום המכירות, גייסנו סמנכ"ל מכירות, נהפוך מחברה שהביקושים מגיעים אליה לחברה שממוקדת החוצה ללקוחות ואני מאמין שנראה שיפור מתמשך".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה