ג'ים או'ניל: "תתעודדו - הצמיחה העולמית מאיצה וההמשך תלוי בסין"

"לפעמים אופטימסטים טועים, אבל תוסיפו אותי אליהם בעניין זה: ככל שהעשור הזה יתקדם, אנשים יופתעו לטובה לראות שהצמיחה הגלובלית עולה על הציפיות שלהם"
יעל גרונטמן |
נושאים בכתבה סין צמיחה

"תתעודדו: הצמיחה העולמית מאיצה", כך כותב היום בטור בבולמברג ג'ים או'ניל שעבד עד אפריל 2013 במשך כ-18 כמנהל השקעות בכיר בגולדמן זאקס ושעל שמו רשומה המצאת המושג מדינות ה-BRIC. לדבריו, "הפאסימיות הנוכחית ביחס לכלכלת העולם הסתיימה. שלוש הכלכלות הגדולות בעולם, ארה"ב, סין ויפן, נמצאות כיום במצב הוגן. מניעה של הידרדרות משמעותית חדשה באירופה והאטות שלא נראות באופק בשאר מדינות העולם המתפתחות, סביר שיובילו להאצה מתונה בצמיחה העולמית".

"מידת ההאצה בצמיחה וכמה זמן היא תימשך תלויה בחלקה במשהו שאנחנו לא באמת יכולים לדעת: מגמת שיעור הצמיחה העולמית ארוכת הטווח. יהיה טוב לדעת את המספר הזה. זה יכול להקל למשל על ניבוי המקורות ללחצים או להחליט אם התחזית היא לאינפלציה או דיפלציה. לדעת אם הצמיחה היא מעל לקו המגמה יכול היה להקל גם על השיפוט אם המדיניות המאקרו כלכלית היא מקלה מדי או מצמצמת מדי. קו מגמת הצמיחה גם מניע את מדיניות הרווחה ארוכת הטווח מאחר וזה יכול היה לאפשר לנו לדעת באיזו מהירות חל שיפור ברמת החיים, מה שהיה יכול להועל בדרכים רבות".

אולם או'ניל כותב כי "למרבה הצער, המגמה ארוכת הטווח מוסתרת מתחת לשכבות רבות של חוסר ודאות, במיוחד במדינות שעוברות שינויים מהירים". או'ניל נותן כדוגמא את ההשפעה שהיתה בשנת 2013 לירידה במחירי הסחורות על הצמיחה במדינות כמו ברזיל ורוסיה, ירידה שמנגד עזרה להאצת הצמיחה במדינה כמו בריטניה.

"במבט קדימה, הרבה מאוד תלוי בסין. עד סוף 2013 הכלכלה הסינית תגדיל את התפוקה שלה בעוד כטריליון דולר ליותר מ-9 טריליון דולר, יותר ממחצית גודלה של הכלכלה האמריקנית. המשך הצמיחה המואצת בכלכלה כל כך גדולה תניע את קו מגמת הצמיחה העולמית".

בהתבסס על המדיניות החדשה שעליה הכריזה ממשלת סין בחודש שעבר ועל הטון המעודד ביחס לפתיחות ולהתפתחויות בשוק ההון הסיני, אני ממשיך לצפות להתרחבות מהירה. אם יתברר שההנחה הזו נכונה, יצטרך לקרות משהו די רע במקום אחר על מנת שהצמיחה העולמית תיפול חזרה לרמות שאיפיינו אותה בשנות ה-80' וה-90'".

"זה לא בלתי אפשרי. הכלכלות המפותחות של גוש האירו, יפן, בריטניה וארה"ב עומדות כולן בפני אתגרים, כמו גם חלק מהכלכלות המתפתחות. אך מבט מקרוב על ההתפתחות של המדינות האלה מאז שנת 2011 מעיד על כך שנסיגה רצינית היא לא צפויה".

"לפעמים אופטימסטים טועים, אבל תוסיפו אותי אליהם בעניין זה: ככל שהעשור הזה יתקדם, אנשים יופתעו לטובה לראות שהצמיחה הגלובלית עולה על הציפיות שלהם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה