פועלים: בטווח הקצר שוק המניות עלול להיות מושפע משוקי ההון הגלובליים
כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.
שוק המניות ממשיך לדשדש
כלכלני פועלים מציינים, כי שוק מניות המקומי ממשיך לדשדש. מאז תחילת אוקטובר ניתן לראת כי מדד תל אביב 25 נע בטווח מחירים שבין 1,170-1,235 נקודות, כשרמת העצבנות מקבלת ביטוי בסטיות התקן ההיסטוריות של המדד. בפועלים סבורים כי גם בטווח הקרוב ימשיך השוק לדשדש בטווח מחירים צר, כשהוא מושפע מהאירועים הכלכליים בעולם מחד, והצפי להמשך הנתונים החיוביים בשוק המקומי מאידך. כלכלני הבנק מעריכים כי בסופו של דבר הכיוון שיוכרע יהיה דווקא חיובי, וזאת משום שהמשק המקומי נראה עדיין טוב, וכמוהו גם התחזיות לביצועי החברות.
הדולר ממשיך לצנוח
השקל ממשיך להפגין עוצמה, כשבשבוע האחרון נסחר הדולר מתחת לרף של 3.8 שקלים לדולר – לראשונה זה כמעט עשור. השקל החזק אינו מבטיח דווקא טובות למשק המקומי. אומנם בצד החיובי ניתן למנות בעיקר את השקל החזק כגורם אנטי אינפלציוני, אך מנגד קיים חשש מפני פגיעה ביצוא הישראלי. חשש זה הועלה על ידי האקונומיסט, שבסקירה שפרסם לאחרונה על המשק הישראלי הובע החשש כי ההאטה במשק הישראלי כבר החלה בעקבות התיסוף. לפי השבועון, צפוי המשק הישראלי לצמוח בשנים 2008-2009 בקצב ממוצע של 4.3% בשנה בלבד, וזאת לאור חוזקת השקל וההאטה במשק האמריקני.
סימנים שלילים נוספים מארה"ב
בסוף השבוע שעבר התפרסמו נתוני מאקרו בארה"ב, אשר חיזקו את חששות המשקיעים מפני ההרעה במצב המשק האמריקני. מדד מנהלי הרכש (ISM) למגזר התעשייה ירד בחודש דצמבר מתחת לגבול 50 הנקודות, טריטוריה המצביעה על התכווצות המגזר היצרני בארה"ב.
בנוסף, נתוני התעסוקה היו חלשים מהצפיות, וביססו חששות כי שורשי המשבר עמוקים. תוספת מאכזבת של 18 אלף משרות חדשות, נרשמה במהלך חודש דצמבר במספר המועסקים במגזר הלא חקלאי, לעומת 115 אלף משרות חדשות בחודש קודם. שיעור האבטלה זינק לרמה של 5% לעומת 4.7% בחודש קודם. אומנם נתוני שוק העבודה האמריקני תנודתיים מאוד, ואין להסתכל עליהם ברמת החודש הבודד, ברם גם בסיכום המחצית השניה של 2007 מדובר בקצב מאכזב של יצירת מקומות עבודה חדשים – מה שמוסיף לתחושת חוסר הביטחון בשוקי העולם.
ההשפעה השלילית של הנעשה במשק האמריקני אינה נעלמת מעיני המשקיעים בבורסה המקומית, וקיים חשש כי האטה שם תביא הן לפגיעה בשוק המניות כאן (בשל ההשפעה על כלל השווקים הגלובליים), ובשלב מאוחר יותר גם להאטה במשק הישראלי בשל ההאטה בכלכלה העולמית כולה. התחזיות למשק המקומי חיוביות (לפחות בינתיים)
למרות החששות שצויינו לעיל, הרי שלפי שעה התחזיות למשק המקומי עודן חיוביות. לפי הערכות המחלקה הכלכלית של הבנק, המשק הישראלי צפוי לצמוח השנה ב-4.8% , כאשר את הצמיחה יובילו גידול של 5.5% בצריכה הפרטית, של 5.8% בתוצר העסקי, ושל 7.5% בהשקעה בנכסים קבועים. גם ברמת המיקרו אנו עדיין סבורים, כי ב-2008 תמשכנה החברות הציבוריות להציג שיפור ברווחיהן מפעולות רגילות (קרי, בנטרול רווחים חד פעמיים כגון רווחים חשבונאיים), השונות הגבוהה בין הענפים השונים. הענפים שלהערכתנו יציגו מגמה חיובית בביצועי החברות הם ענפי הפרמצבטיקה, הכימיה, המזון האנרגיה והתקשורת. מנגד, בין הענפים שצפויים להציג תוצאות מעורבות ניתן למנות את ענפי הנדל"ן והקמעונאות.
מבט לעתיד
בפועלים סבורים, כי בטווח הקצר, שוק המניות המקומי עלול להיות מושפע מהנעשה בשוקי ההון הגלובליים. עם זאת, בטווח הבינוני צפויה לחזור המגמה חיובית (אך מתונה בהשוואה לשנים האחרונות), וזאת על רקע נתונים טובים שצפויים למשק המקומי. הגורמים שעלולים להעיב על שוק המניות המקומי בטווח הקצר הם כאמור בעיקר שוקי העולם, והחשש מפני העמקת משבר האשראי בכלכלה הריאלית. שוקי העולם רגישים לנתונים השונים המתפרסמים (בעיקר בארה"ב), והתגובות הן בהתאם. עם זאת, בטווח הבינוני והארוך יותר סבורים כלכלני הבנק כי נתוני המאקרו המקומיים, לצד הריבית הנוחה והתחזיות להמשך השיפור בתוצאות החברות, יחזרו להשפיע לחיוב על שוק המניות המקומי בהמשך הדרך.
לאור האמור לעיל, המלצת בנק הפועלים בנוגע לאפיק המנייתי המקומי הנה להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות המקומיות הגדולות המאופיינות בדפנסיביות, בעדיפות למניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית, אשר להערכתם צפויות להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי, כאמור.