סין
צילום: unsplash

מירוץ נגד הזמן: חברות הכרייה הסיניות מאיצות רכישות בחו"ל

עשר עסקאות של מעל 100 מיליון דולר בשנה שעברה - הרמה הגבוהה ביותר מזה עשור, בעוד ארה"ב, קנדה ואוסטרליה מתכוננות להגביל השקעות סיניות במכרות אסטרטגיים

אדיר בן עמי | (2)
נושאים בכתבה סין

חברות הכרייה הסיניות מאיצות את קצב הרכישות שלהן בחו"ל, בעוד המערב מתכונן להגביל את פעילותן. בשנה שעברה נסגרו עשר עסקאות של רכישת מכרות ונכסי כרייה בשווי של מעל 100 מיליון דולר כל אחת - הרמה הגבוהה ביותר מזה יותר מעשור.


סין צורכת את הכמויות הגדולות ביותר בעולם של כמעט כל מינרל, אך אינה יכולה לספק את כל צרכיה מייצור מקומי. התלות בייבוא גוברת כשהמדינה מתמחה בייצור טכנולוגיות מתקדמות - מבטריות לרכבים חשמליים ועד טורבינות רוח.


המגמה נמשכת גם השנה. חברת Zijin Mining הסינית הודיעה על כוונתה לרכוש מכרה זהב בקזחסטן תמורת 1.2 מיליארד דולר. באפריל נמכר מכרה נחושת וזהב בברזיל לקבוצה סינית תמורת 420 מיליון דולר. מומחים מסבירים שסין פועלת בחלון זמן מוגבל. המתחים הגיאופוליטיים גוברים, וארצות הברית, קנדה ואוסטרליה מתחילות להקשיח את עמדתן כלפי השקעות סיניות.


לפני שהזמן נגמר

"יש יותר פעילות ב-12 החודשים האחרונים כי הקבוצות הסיניות מאמינות שיש להן חלון זמן בטווח הקצר", אומר מייקל שרב, מייסד קבוצת ההשקעות הפרטיות אפיאן קפיטל. "הן מנסות לבצע הרבה עסקאות מיזוגים ורכישות לפני שהגיאופוליטיקה תהפוך לקשה".


האסטרטגיה הסינית השתנתה בשנים האחרונות. בעבר הייתה הממשלה בבייג'ינג בוחרת חברה סינית אחת לכל עסקת רכישה ותומכת בה. כיום מתירה הממשלה לחברות סיניות שונות להתחרות זו בזו על אותו נכס. לדברי מייקל שרב ממ"אפיאן קפיטל", המהלך מעיד על ביטחון גובר - הסינים כבר לא חוששים מלהפסיד למתחרים מערביים.


החברות הסיניות הפכו לשחקניות מתוחכמות בזירה הבינלאומית. הן מוכנות לחשוב לטווח הארוך, לקחת סיכונים שמשקיעים מערביים נמנעים מהם, ולהשקיע באזורים שנחשבים מסוכנים. הן גם מבינות שהמחירים של היום עשויים להראות זולים מחר, כשהמלחמה על משאבים תתחדד.


חתול ועכבר

המערב מנסה לצמצם את התלות בסין בדיוק באותם חומרים שהסינים רוכשים. זה משחק של חתול ועכבר בקנה מידה גלובלי. ארצות הברית ואירופה רוצות שרשראות אספקה חלופיות למתכות נדירות, ליתיום ולקובלט – בדיוק החומרים שסין שולטת בעיבוד שלהם. אבל השליטה בעיבוד לא מספיקה אם אין גישה לחומר הגלם. "הסינים רצים עם פנקס צ'קים בכל פעם שמישהו מתקרב לכרות ליתיום", אומר ג'ון מאייר, אנליסט מחברת הייעוץ SP Angel.

קיראו עוד ב"גלובל"


באפריקה, המצב עוד יותר מורכב. ממשלות צבאיות במדינות כמו מאלי מנסות להשיג שליטה בנכסי כרייה מערביים ולדרוש תמלוגים גבוהים יותר. החברות הסיניות? הן מוכנות לקבל תנאים פחות רווחיים בתמורה לשליטה תפעולית.


הבנקים הסיניים גם לא נשארים בצד. הם מעמידים מיליארדי דולרים בהלוואות לפרויקטים של כרייה ועיבוד מינרלים במדינות מתפתחות. זה חלק מהמהלך הכולל לבנות תשתית גלובלית שמבטיחה זרימה רציפה של חומרי גלם לסין.


החברות המובילות כמו CMOC, MMG ו-Zijin Mining הופכות לשמות מוכרים בכל מכרה שנמכר. הן לא רק קונות נכסים, הן בונות אימפריה. כל רכישה היא עוד חלק בפאזל שמטרתו להבטיח שלסין תהיה גישה לחומרי הגלם הנדרשים לכלכלה שלה, גם כשהעולם הופך לפחות ידידותי.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימיYL 06/07/2025 20:48
    הגב לתגובה זו
    האורניום של רוסיה וסין הזהב של סין כל סוגי המתכות היקרות הסינים כבר שנים בעלי הזכיון והם מצליחים מאחר והממשלה הסינית לא שמה גלגלים כמו ש שמו לשרי הריסון מי שלא נותן באפריקה לא מקבל
  • 1.
    קש 06/07/2025 20:34
    הגב לתגובה זו
    כי רוב הייצור בסין ואחרי ההתכווצות יגיע תור הפריחה והם חושבים לטווח ארוך