וול סטריט ננעלה בירידות: ראלי טרם הנעילה מיתן ירידות חדות יותר - סיטי איבדה 2.6%
לאחר שנפלו בכ-2.5% ביום שישי, המדדים המובילים בוול סטריט הוסיפו גם היום לאבד גובה, אם כי בשעות הסיום התמתנו הירידות והמדדים סגרו בירידות קלות בלבד.
המשקיעים עיכלו היום את הנתונים הקודרים של מדד מנהלי הרכש אשר הצביע על הצטמקות בפעילות היצרנית ונפל לרמה הנמוכה ביותר מזה 5 שנים. החששות מפני כאבים נוספים מכיוון משבר האשראי, כמו גם הצהרותיו הפסימיות של וורן באפט בסוף השבוע, מכבידים על השווקים הפיננסיים בעולם ומעיבים על מצב הרוח בארה"ב.
הבורסות באסיה ננעלו היום בירידות חדות כאשר יפן צללה 4.5%. גל הירידות הגיע גם לאירופה, שם נרשמות ירידות של עד 1.9%. ג'יימס בקלי, מנהל השקעות ב-Baring Asset Management, סבור כי "יש הרבה חברות פיננסים שהמשקיעים לא רוצים להתקרב אליהן. ישנה דאגה ממשית לגבי תחזית הרווחים לטווח הקצר בגלל המחיקות הרבות".
מדד הנאסד"ק איבד 0.57% לרמה של 2,258 נקודות. מדד הדאו ג'ונס השיל 0.06% לרמה של 12,258 נקודות.
הערכות: תעשיית הרכב האמריקנית כבר במיתון
יצרנית הרכבים האמריקנית פורד, דיווחה היום כי מכירותיה לחודש פברואר הסתכמו ב-196,681 רכבים כולל משאיות, ירידה לעומת 211,150 רכבים שנמכרו בתקופה המקבילה אשתקד. חודש נובמבר 2007, שעד אליו חוותה יצרנית הרכבים האמריקנית, אובדן גדול של נתח שוק, היה האחרון בו החברה רשמה עלייה בהיקף המכירות.
דגם ה- F-Series של פורד שהיה הנמכר ביותר, ספג גם הוא מהלומה לא קטנה – רק 52,548 משאיות חדשות מדגם זה עלו על הכבישים בחודש פברואר. הביקושים בשוק נחלשו בעקבות הירידה בהיקפי הבניה בארה"ב. בסה"כ נפלו מכירות המשאיות ב-5.6%, בעוד שבענף המכוניות הירידה היתה 9.3%.
חשוב להזכיר שהנתונים הקשים מגיעים בהתחשב בעובדה גם בפברואר הנוכחי היה יום מכירות אחד יותר מהשנה שעברה. חודש פברואר הנוכחי נמשך כ-29 יום, בניגוד לשנה שעברה אז חודש פברואר היה 28 יום בלבד. פורד הוסיפה כי תקצץ את הייצור ברבעון השני ב-10%, כך סך היקף הייצור יסתכם ב-730,000 רכבים חדשים.
המתחרות החזקות של הענקית, בניהן ג'נרל מוטורס וקרייזלר כנראה צפויות לדווח על מכירות חלשות, ביום בו מדווחת כל התעשייה על תוצאותיה.
ענקית הרכבים טויוטה (סימול:TM) דיווחה על ירידה של 2.8% במכירות, אלו הסתכמו כ-182,169 רכבים, ירידה לעומת ה-187,300 שנמכרו בשנה שעברה.
המכירות של דגמי הקורולה של טויוטה צנחו ל-21,202 רכסים לעומת 28,321 בשנה שעברה,מכירות הקאמרי, דגם המנהלים עלו דווקא ל-34,914 רכבים, לעומת ה-32,148 בשנה שעברה.
וורן באפט שובר מוסכמות: "המצב לא דומה למיתון של שנות ה-70" המשקיע המיליארדר וורן באפט שיגר בסוף השבוע איגרת למשקיעי ברקשייר הת'אוויי (סימול: BRK-A), חברת ההשקעות שבבעלותו, ואמר להם מפורשות כי "חגיגת הרווחים נגמרה, לפחות בסקטור הביטוח. צריך להתכונן לירידה משמעותית ברווחים של סקטור הביטוח במהלך השנים הקרובות". מילים אלו היוצאות מפיו של גורו ההשקעות מעיבות גם כן על מצב הרוח בשוק.
בהופעה נדירה ברשת ה-CNBC אמר המשקיע האגדי וורן באפט כי על פי ההגיון הפשוט הכלכלה האמריקנית מצויה במיתון, למרות שלא ענתה עדיין להגדרה זו באופן רשמי. כלומר, הצמיחה בכלכלה הגדולה בעולם, לא הצביעה על שני רבעונים רצופים של ירידה בתוצר.
אולם, הזכיר באפט כי בטווח הארוך הכלכלה האמריקנית תתאושש, או הדורות הבאים יחוו תקופות טובות יותר בכלכלה, מאשר הקודמים להם. באפט הזכיר גם את העובדה שהתנאים הנוכחיים לא דומים למיתון של 1973 ו-1974, יחד עם זאת באפט לא פוסל את האפשרות שהתנאים ידרדרו.
מאקרו
מדד הוצאות הבניה הוסיף ליפול בחודש ינואר, ההידרדרות חלשה על כל קטגוריות המפתח, והציעה למעשה כי הכלכלה האמריקנית עלולה לגלוש לתוך הטריטוריה השלילית. הוצאות הבניה רשמו ירידה של 1.7% בחודש ינואר, בהמשך לירידה קודמת של 1.3% בחודש דצמבר. החולשה של מדד הוצאות הבניה לא עמדה בקנה אחד עם תחזיות האנליסטים, כאשר אלה ציפו על פי הקונסנזוס לירידה של 0.7% בלבד.
הייצור התעשייתי בארה"ב עבר תפנית מרעישה בחודש פברואר, התמתן לקצב האיטי ביותר מזה חמש שנים ודחף את הכלכלה האמריקנית קרוב יותר לעבר המיתון. מדד מנהלי הרכש נפל לרמה של 48.3 נקודות, הנמוכה ביותר מאז אפריל 2008, לעומת קריאה של 50.7 נקודות בחודש ינואר. חשוב לציין כי הרמה הקריטית היא 50 נקודות - ההבדל בין התרחבות להצטמקות בפעילות היצרנית.
הנפט למסירה באפריל ננעל בעלייה של 44 סנט למחיר של 102.28 דולר לחבית, הגז הטבעי איבד 7.1 סנט למחיר של 9.295. הנפט לחימום איבד 3.16 סנט למחיר של 2.8385 דולר לגלון.
אמריקניות במרכז
אראיי ביופארמה נוסקת על רקע ניסוי מוצלח. מניותיה של החברה (סימול: ARRY) עולות בכ-16% אחרי שדיווחה כי המוצר התרופתי ARRY-797, הנמצא בשלב ניסוי אמצעי, הוכיח יעילות בהפחתת כאבים חזקים שאחרי ניתוח דנטאלי. החברה ציינה כי מינון של 400 מ"ג מהחומר הוביל לעמידה בנקודות היעד הראשית והמשנית בניסוי לעומת משתמשים שנטלו פלסיבו.
ג'נסקו (סימול: GCO) ופיניש ליין (סימול: FINL) ביקשו דחייה של יום בדיון המשפטי ביניהן על מנת להסדיר את ביטול המיזוג ביניהן מחוץ לכותלי בית המשפט. על פי ההסדר תבטל פיניש ליין את רכישת ג'נסקו ותשלם לה, יחד עם UBS (סימול: UBS), פיצוי בהיקף 175 מיליון דולר במזומן. תחת ההסדר יבוטל גם הסכם המימון בין UBS לפיניש ליין. בעקבות ההודעה מזנקת מניית פיניש ליין בכ-50% בעוד שמניית ג'נסקו מאבדת כ-14%.
מניות הבנייה מוסיפות לרכז עניין על רקע הזינוק שרשמו בתקופה האחרונה. אנליסטים בשוק מתלבטים האם הגיע הזמן להתחיל לאסוף את המניות החבוטות, אולם הדעה הרווחת כעת היא כי מניות אלו עדיין מסוכנות.
מנכ"ל ג'נרל אלקטריק (סימול: GE) קנה 90 אלף מניות החברה ב-29 בפברואר לפי שער של 33.4 דולר למניה.
מניית נורת'ופ גרומן (סימול: NOC) מושכת את תשומת הלב על רקע זכייתה בחוזה בהיקף של 35 מיליארד דולר מהפנטגון, יחד עם השותפה האירופית שלה EADS. החברות מתחרות בבואינג (סימול: BA) האמריקנית, מה שעלול ללחוץ מטה את מנייתה.
ברקשייר הת'אווי (סימול: BRK-A) פרסמה בסוף השבוע את דוחותיה הכספיים לרבעון הרביעי של 2007, מהם עולה כי הרווח הנקי ירד ב-18% ל-2.95 מיליארד דולר.
במגזר הפיננסים, בנק ההשקעות הבריטי HSBC (סימול: HBC) פרסם היום את דוחותיו הכספיים, והודיע על עלייה של 21% ברווח הנקי בשנת 2007, למרות שרווחיו בצפון אמריקה כמעט ונמחקו כליל בשל מחיקות הקשורות למשבר הסאב-פריים.
ישראליות במרכז
טבע (סימול: TEVA) נסחרת על רקע סקירה עדכנית מבית ההשקעות אופנהיימר, כאשר האנליסטים התייחסו לפסיקה המשפטית נגדה סביב תרופת ה-Actonel, ואמרו כי למרות שלפסיקה לא תהיה השפעה על התוצאות ב-2008, המכפיל הגבוה של טבע חושף את מנייתה לחולשה.
נייס (סימול: NICE) הודיעה היום על חוזה חדש בהיקף מיליוני דולרים עם ויקטורילנד, מתקן מרוצים בו נערכים מרוצים בשידור חי של כלבי ציד, ומרוצי כלבים וסוסים מכל רחבי ארה"ב.
אלווריון (סימול: ALVR) דיווחה גם היא על עסקה, במסגרתה תרחיב החברה את שיתוף הפעולה עם חברת Iberbanda הספרדית. אלווריון לספק לחברה מספרד פתרונות WiMAX, אולם היקף העסקה לא נמסר.
האנליסט צחי אברהם מכלל פיננסים בטוחה, מוציא היום סקירה אודות מניית ריטליקס (סימול: RTLX). אברהם נוקב במחיר יעד של 18.5 דולר המשקף דיסקאונט של 10.7% על מחיר הפתיחה הבוקר בבורסת הנאסד"ק. אנליסט התקשורת של כלל פיננסים רואה בחיוב את כניסת פימי כבעלת המניות הגדולה ביותר בחברה, אולם מסייג את הדברים בחשש מפני רבעון רביעי בעל תזרים שלילי ואי-עמידה ביעדים