12% מהמפעלים פיטרו ברבעון 2; צפי לקצב דומה בשלישי
ברבעון השני של השנה נמשך הגידול בקליטת עובדים בתעשייה בקצב דומה לממוצע מאז תחילת 2006. ברבעון השלישי של השנה תמשך קליטת העובדים בתעשייה. 12% מהמפעלים שהשתתפו בסקר, בענפי המזון, הטקסטיל וההלבשה פיטרו עובדים ברבעון השני של 2007.
מנגד, 32% מהמפעלים (בענפי הכרייה ומוצרי בניה, הגומי והפלסטיק, המתכת והחשמל, האלקטרוניקה והכימיה) קלטו עובדים חדשים. לחברות להן פעילות יצרנית בחו"ל - 37% מהן קלטו עובדים חדשים ו-10% פיטרו. כך מסר רובי גינל, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, בהסתמכו על סקר הציפיות בתעשייה, של התאחדות התעשיינים, שנערך לאחרונה והקיף 172 חברות תעשייתיות.
גינל מציין, כי לקראת הרבעון השלישי של 2007 צופים התעשיינים, כי תימשך קליטת העובדים לתעשייה בקצב דומה. 25% צופים גידול במצבת העובדים, ו-7% צופים צמצום. מרבית ענפי התעשייה צופים גידול במצבת העובדים, למעט ענף הטקסטיל וההלבשה, בו צפויים פיטורים וענף הכרייה ומוצרי הבנייה, אשר צופה יציבות במצבת העובדים. גידול מהיר במיוחד צפוי בקליטת העובדים בענפי הכימיה, הגומי והפלסטיק. גם התעשיינים להן פעילות יצרנית בחו"ל צופים כי ברבע השלישי של השנה ימשך הגידול המהיר במצבת העובדים בחו"ל.
עוד צופים התעשיינים, כי ברבעון השלישי של 2007 ימשך הגידול המהיר בקצב צמיחת תפוקת התעשייה: 50% מהתעשיינים צופים עלייה בתפוקתם לעומת 14% שצופים ירידה. כן צופים התעשיינים, כי ברבעון השלישי של השנה תימשך התרחבות המכירות לשוק המקומי: 46% צופים גידול במכירות, לעומת 12% שצופים ירידה. כן צופים היצואנים בסקר של התאחדות התעשיינים , כי ברבע השלישי של 2007 תחול האצה קלה בקצב גידול משלוחי היצוא - 43% מהיצואנים צופים עלייה ביצוא, מרביתם עלייה קלה ו-15% צופים ירידה.
גינל מציין, כי למרות התנודתיות בשער הדולר למפעלים אין ברירה ובכדי לשרוד ולהתקיים הם חייבים להמשיך ולייצא בכל מחיר, גם אם ישנה ירידה חדה בריווחיות.
התעשיינים צופים שברבעון השלישי של השנה יימשך הגידול בהשקעות - 25% צופים גידול ו-9% צופים ירידה. כן צופים התעשיינים, כי ברבעון השלישי של 2007 תחול האצה בקצב עליית הוצאות המימון הריאליות - 31% צופים עלייה בהוצאות המימון ו- 14% בלבד צופים ירידה (מרביתם ירידה קלה).
החברות להן פעילות יצרנית בחו"ל צופות, כי ברבעון השלישי של השנה תימשך ההתרחבות המהירה של תפוקתן בחו"ל, זאת תוך האטה מסוימת בקצב הגידול. כמו כן, צפוי הגידול המהיר בהשקעות להימשך גם בחודשים הקרובים, זאת בקצב דומה לרבע השני של השנה.
בהתייחס לרבעון השני של שנת 2007 - מתברר מסקר הציפיות של התאחדות התעשיינים, כי ברבע השני של 2007 נרשמה האצה בקצב צמיחת התעשייה: 49% מהתעשיינים הרחיבו את תפוקתם לעומת 18% אשר צמצמו (49% רשמו גידול ו-22% ירידה, בסקר הקודם). במקביל, נמשכה ההאצה בקצב גידול ניצולת הציוד בתעשייה: 38% מהתעשיינים רשמו עלייה בניצולת, אל מול 16% שרשמו ירידה. בנוסף, מדווחים התעשיינים על יציבות במלאי המוצרים המוגמרים, לצד גידול נוסף במלאי חומרי הגלם.
עוד מתברר מסקר התאחדות התעשיינים, כי בהתאם לציפיות התעשיינים, ברבעון השני של 2007 חלה האצה ניכרת בקצב גידול המכירות לשוק המקומי. 47% מהתעשיינים דיווחו על גידול במכירות לשוק המקומי, ו-17% דיווחו על ירידה. יצוין, כי עלייה כה ניכרת במכירות לשוק המקומי לא דווחה מאז סקר אוקטובר 2000, שהתייחס לרבעון השלישי של 2000.
גינל מציין, כי ברבעון השני של השנה נרשמה שחיקה חדה ביותר ברווחיות היצוא: שני שליש מהיצואנים רשמו שחיקה ברווחיות (מהם – 23% שרשמו שחיקה ניכרת) ו-7% בלבד רשמו שיפור קל. זאת בהמשך לשחיקה הניכרת עליה דיווחו היצואנים בסקר הקודם, אז רשמו 53% שחיקה ברווחיות ו- 11% שיפור. שחיקה כה חדה ברווחיות
היצוא, כפי שמדווחת על-ידי היצואנים בסקר הנוכחי, לא דווחה במסגרת הסקר מאז אוקטובר 2000. במקביל, מדווחים היצואנים בסקר, כי ברבעון השני של 2007 נמשכה ירידת מחירי היצוא במונחי מט"ח: 23% מדווחים על ירידה, ו- 13% בלבד מדווחים על עלייה, רובם עלייה קלה (לעומת 24% ו- 16%, בהתאמה, בסקר הקודם).
כן מתברר מהסקר, כי בחודשים אפריל-יוני 2007 נרשמה האטה בקצב גידול ההשקעות בתעשייה, זאת בהמשך להאטה שנרשמה בתחילת השנה ולאחר גידול שיא בסוף 2006, שחל על רקע פקיעת תוקף תקנות הפחת המואץ. 30% מהתעשיינים רשמו גידול בהשקעות ו-14% צמצמו את השקעותיהם (לעומת 33% ו-9%, בהתאמה, בסקר הקודם).
גינל מציין, כי ברבע השני של 2007 חלה עלייה קלה בהוצאות המימון הריאליות: 30% מהתעשיינים דיווחו על עלייה בהוצאות אלו, מרביתם - עלייה קלה; לעומת 22% שרשמו ירידה.
החברות להן פעילות יצרנית בחו"ל מדווחות כי ברבע השני של 2007 נמשך הגידול המהיר ביותר בהיקפי הייצור במפעליהן בחו"ל, בקצב הדומה לרבעון הראשון של השנה. 60% מהמפעלים דיווחו על גידול בהיקף תפוקת מפעליהן בחו"ל, לעומת 7% בלבד אשר רשמו ירידה קלה.
כמו כן, נרשמה האצה נוספת בקצב גידול השקעותיהן במפעלים בחו"ל, זאת בהמשך לשני רבעונים רצופים בהם נרשמה האצה. 35% רשמו גידול בהשקעות בחו"ל, לעומת 7% שרשמו ירידה קלה בהשקעותיהן בחו"ל. גידול כה מהיר בהשקעות חברות התעשייה הישראליות במפעליהן בחו"ל לא דווח עד כה בסקר ציפיות בתעשייה.