איתי בן זאב בורסה
צילום: קובי קנטור

מניית הבורסה מזנקת; האם היא אופציה על השוק המקומי?

הבורסה הציגה רבעון חזק עם צמיחה של 39% ברווח הנקי ברבעון הראשון של השנה; מניית הבורסה למעשה היא סוג של ראי לכלכלה הישראלית - כשהמדדים מזנקים, ההכנסות שלה עולות וההוצאות הן די קבועות; מה מכפיל הרווח?

אביחי טדסה | (1)

מניית הבורסה לניירות ערך הבורסה לניע בתא 10.75%   מזנקת בכ-10% לאחר פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2025. מדובר בזינוק שממחיש את הקשר הישיר בין ביצועי הכלכלה הישראלית והבורסה לבין הצלחת החברה המפעילה אותה. כשמדדי הבורסה בתל אביב עולים, מחזורי המסחר גדלים והכנסות הבורסה מזנקות - כך גם מניית הבורסה נהנית ממומנטום חיובי.

הבורסה מהווה למעשה אופציה על הכלכלה הישראלית. כשהכלכלה במגמת צמיחה, מדדי המניות עולים, המשקיעים זורמים לשוק ומחזורי המסחר מזנקים - מה שמתורגם באופן ישיר לעלייה בהכנסות הבורסה. הדוחות האחרונים מדגישים את הקשר הזה בצורה מובהקת.


הבורסה דיווחה על גידול משמעותי בהכנסות ברבעון הראשון של 2025, שהסתכמו בכ-131 מיליון שקל, עלייה של כ-21% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. השיפור נובע בעיקר מהעלייה במחזורי המסחר בשוק המניות, שעלו בכ-35% והסתכמו בכ-2.9 מיליארד שקל ברבעון - לעומת כ-2.1 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד.  עיקר העלייה מיוחסת לכניסת כספים משמעותית למדדים המקומיים מצד משקיעים ישראלים וזרים, בסך כולל של כ-10 מיליארד שקל נטו. גם רכישות קרנות הסל על מדדי מניות מקומיים בהיקף של כ-2.2 מיליארד שקל וקרנות אג"ח מקומיות בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל תרמו למגמה החיובית.


אחד היתרונות המרכזיים של הבורסה הוא שמדובר בפלטפורמה עסקית המאפשרת הגדלת מחזורי מסחר כמעט ללא עלייה משמעותית בהוצאות. העלויות ברבעון הראשון עמדו על כ-84.8 מיליון שקל - עלייה מתונה של 13% בלבד בהשוואה לעלייה החדה בהכנסות. בנוסף, ה-EBITDA המתואם של הבורסה עלה בכ-27% והסתכם בכ-61.8 מיליון שקל, והרווח הנקי קפץ בכ-39% לכ-35.8 מיליון שקל. מדובר בעלייה משמעותית הממחישה את המודל העסקי היעיל של הבורסה, שבו הגדלת מחזורי מסחר כמעט ואינה מלווה בעלייה בהוצאות.


מכפיל הרווח של מניית הבורסה, בהתבסס על הרווח הנקי השנתי של 101.4 מיליון שקל לשנת 2024 ושווי שוק הנע סביב 4.95 מיליארד שקל, עומד על כ-48.7. יחד עם זאת, אם נתייחס לרווח ברבעון הראשון של 2025 שעמד על 35.8 מיליון שקל, ונניח שקצב הרווח יישמר לאורך השנה (כ-143.2 מיליון שקל שנתי), נקבל מכפיל רווח של כ-34.5. מדובר במכפיל גבוה יחסית, אך הוא משקף את העובדה שהבורסה בתל אביב מתנהלת כחברת צמיחה, במיוחד לאור העלייה המשמעותית בהכנסות ברבעון הראשון (21%). העלייה בהכנסות נובעת בין היתר מהגידול במחזורי המסחר ומגידול בהכנסות מעמלות ושירותי סליקה.


בתרחיש שבו הבורסה תמשיך לצמוח בקצב שנתי של כ-20% ברבעונים הבאים, הרווח השנתי עשוי לעלות מעבר ל-143 מיליון שקל, מה שיגרום לירידה במכפיל הרווח. ככל שההכנסות ימשיכו לעלות בקצב זהה, ניתן לצפות שהמכפיל ירד לרמות נמוכות יותר, המשקפות טוב יותר את הצמיחה בפועל.


המשמעות היא שהמכפיל הגבוה הנוכחי לא בהכרח מעיד על תמחור יתר, אלא משקף ציפיות להמשך צמיחה ברווחיות. אם הבורסה תעמוד בתחזיות ותמשיך להגדיל את ההכנסות והרווח הנקי, המכפיל צפוי להתכנס לרמה נמוכה יותר, מה שיהפוך את המניה לאטרקטיבית יותר בטווח הארוך. מנגד, במידה וקצב הצמיחה יפחת, והשוק המקומי ידעך, המשקיעים עשויים להעריך מחדש את שווי המניה, שכן מכפיל גבוה ללא צמיחה משמעותית עלול להיתפס כמסוכן.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


הבורסה מתפקדת כעסק שמאפשר הגדלת רווחיות כמעט ללא עלויות נוספות. כאשר מחזורי המסחר עולים, היא נהנית ממודל עסקי רווחי במיוחד. כך למשל, ביום עדכון המדדים האחרון, בו מחזורי המסחר זינקו לכ-12.5 מיליארד שקל - פי כמה מהממוצע היומי - הכניסה הבורסה כ-4 מיליון שקל מעמלות בלבד. בפועל, מדובר במבנה עסקי שמאפשר לבורסה לצמוח עם הכלכלה הישראלית מבלי להכביד על עצמה בעלויות תפעול נוספות. לכן, כאשר השוק עולה והמדדים מתחזקים, מניית הבורסה נוטה לזנק בהתאם.


שווי השוק של מניית הבורסה עומד על 4.95 מיליארד שקל, מניית הבורסה זינקה ב-30% מתחילת השנה, ובמהלך 12 החודשים האחרונים זינקה ב-90%. ההון העצמי מסתכם בכ-505 מיליון שקל.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ניתוח מעולה (ל"ת)
    משקיע 14/05/2025 18:11
    הגב לתגובה זו