דירות בבנייה
צילום: איציק יצחקי

המשכנתא שלכם תרד? לא כמו שחשבתם

ירידת הריבית לא תפתור את משבר הדירות; למרות התחזיות לירידת ריבית הדרגתית בשנה הקרובה, ההשפעה על החזרי המשכנתא צפויה להיות נמוכה. במקביל, הציפייה להקלה מונעת מרוכשים להיכנס לשוק. האם הם ייכנסו כשהריבית תרד? מבחינה כלכלית אין לזה הצדקה, מבחינה פסיכולוגית - זה יכול להשפיע

צלי אהרון | (16)

בזמן שחלק גדול מהציבור ממשיך להמתין לירידת ריבית שתספק 'אוויר לנשימה' בתחום המשכנתאות, נראה שהציפייה הזו יכולה להתברר כהגזמה. בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית בשלוש פעימות עד אמצע שנת 2026, ירידה מצטברת ככל הנראה של כ-0.75%. זה לא בטוח, לא סגור, הכל יכול להשתנות, אבל על פי הערכת הבנק וכן כלכלנים בגופים הפיננסיים זה היעד. 

בשטח, ההשפעה על החזרי המשכנתא תהיה נמוכה יותר ממה שרוב האנשים חושבים. לצורך הדוגמא: משכנתא של מיליון שקלים 'תתכווץ' במקרה הטוב בעוד שנה אם הריבית תרד ב-0.75% בכ-210-250 שקלים בחודש מכ-5,500 שקלים לכ-5,220-5,290 שקלים. במשכנתא של 1.5 מיליון שקלים ההחזר יירד בכ-320-380 שקלים מכ-8,180 שקלים לכ-7,800. זה עוד שנה, אבל בפעימה הראשונה של הפחתה של 0.25% כמעט ולא תרגישו את הירידה בהחזר. זה יהיה באזור ה-100 שקלים במשכנתא של 1.5 מיליון שקל, כ-60-70 שקל במשכנתא של 1 מיליון שקל.


כל חיסכון בהחזר המשכנתא הוא מבורך, אך הכל יחסי - אתם חוסכים מההחזר בפעימה הראשונה פחות מ-2% ועוד שנה (בהנחה שהריבית תרד ב-0.75%) תחסכו כ-5%-4% מההחזר. לא בטוח שזה ישנה את רמת החיים של הלווים או יפחית את העומס הכלכלי שמורגש היטב כבר תקופה ארוכה. גם לא בטוח שזה ישפיע על שוק הדירות, לא מדובר בשינוי גדול ביכולת של הקונים. למעשה, יש כאן בעיקר שינוי פסיכולוגי, אבל כל עוד הריבית לא תרד דרמטית, אין כאן באמת שינוי כלכלי אמיתי. זה לא אמור להביא לגל של ביקושים לדירות. 

מחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לך בפרישה

הפקדה: 2,590 ש"ח

המחשבון מבוסס על הנחות שמרניות: אינפלציה 2.5%, עליית שכר 3%

בדיקת ביזפורטל: הפתעה לחוסכים לפנסיה - מיליוני שקלים בפנסיה וקצבה מספקת

שוק תקוע - המחירים יורדים

למעשה, הבעיה העיקרית היא לא רק גובה הריבית, אלא העובדה שהשוק כולו תקוע. רוכשים פוטנציאליים יושבים על הגדר ומחכים לרגע המושלם, מה שגורם להאטה בהיקף העסקאות וללחץ מדומה כלפי מטה. אלא שהרגע המושלם הזה - לא בטוח שיגיע. יתרה מכך, כשהריבית אכן תרד, אפילו אם בהדרגה, ייתכן שנראה גל חדש של ביקושים - שיחזור וידחוף את המחירים כלפי מעלה. לא אמור להיות גל כזה, אין השפעה גדולה על ההכנסה הפנויה והיכולת של הקונים בגלל ירידה של רבע אחוז. אבל מבחינה פסיכולוגית אנשים ירגישו שמתחיל תהליך של הפחתה בריבית ויהיו אופטימיים לגבי ההמשך. 

גם התקווה למיחזור משכנתא בתנאים טובים יותר צריכה להתאזן מול המציאות. ירידה של פחות מאחוז בריבית לא בהכרח מצדיקה את עלויות המחזור, ולא מבטיחה חיסכון משמעותי. לווים שממתינים לירידת ריבית כדי לשפר תנאים עלולים לגלות שהתועלת בפועל מזערית. או בכלל שאבדה הזדמנות למחזר מוקדם יותר בתנאים מעט טובים יותר.

ובינתיים, שוק הדיור בישראל ממשיך להתמודד עם בעיות מבניות עמוקות שמשפיעות על המחירים, ואת ההשפעה שלהם - אנחנו כבר מקבלים עם ירידות ברחבי הארץ - בין היתר בשל היצע דירות גדול בדרך - סיום תקופת החסימה מתקרב, אבל לא רק, גם היצע הדירות הלא מכורות של הקבלנים, שעומד כיום על מספר דמיוני של יותר מ-80 אלף דירות - תורם לירידה זו.

הריבית, גבוהה ככל שתהיה, היא רק חלק קטן מהמשוואה. ירידה מתונה שלה - ככל שתקרה, לא תפתור את הבעיה המבנית, אלא אולי תיצור אשליה זמנית של הקלה. דיברנו על כך גם עם מומחית בתחום המשכנתאות שאמרה לנו "לא לבנות תכנון כלכלי רק על תחזיות" - יועצת המשכנתאות מסבירה.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

בשורה התחתונה, מי שמחכה שהריבית 'תציל' אותו או תסלול את הדרך לדירה, צריך לבחון מחדש את התמונה. שינוי משמעותי לא נראה באופק, והזמן שחולף עלול דווקא להחמיר את הפער בין היכולת הכלכלית לבין המציאות בשוק. כי ירידת ריבית, מתונה ככל שתהיה, במקרה הטוב תעזור בקצת אולי  – אבל את משבר הדיור היא ממש לא תפתור.


בנוסף, שוחחנו בשבוע שעבר עם מספר מומחים וביניהם שיחה אחת הייתה משמעותית במיוחד כאשר מודי שפריר חשף עד כמה המלחמה עם אירן תשפיע על שוק הדיור והשכירות בשנים הקרובות. בנוסף - הוא ציין גם שנמשיך לראות 'עליית מחירים מתונה' עם ביקושים יציבים בשנה הקרובה.


ירידות מחירים של 5% - מה צפוי בהמשך?

גם בתקופה הנוכחית, שבה רבים יושבים על הגדר, שוק הנדל"ן לא קפוא לחלוטין. אצל הקבלנים נרשמות עדיין מכירות - בעיקר בפרויקטים מבוקשים, באזורים עם נגישות תחבורתית טובה, או כאלה שמציעים תנאי מימון אטרקטיביים. חלק מהיזמים מציעים הנחות, פריסות תשלום גמישות או מודלים של 20/80, ובכך למעשה מתקבלת דה פקטו ירידת מחירים.

עם זאת, חשוב להבין שמדובר בפעילות מוגבלת יחסית: לפי נתוני משרד האוצר, במאי האחרון נמכרו רק 1,720 דירות חדשות בשוק החופשי - צניחה של 44% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ואחד הנתונים החלשים ביותר שתועדו לחודש זה בעשורים האחרונים.

המכירות שקיימות כיום מתרכזות בעיקר בפרויקטים שבהם יש דחיפות מהצד של היזם, בין אם בגלל לחצים פיננסיים או ניסיון להיפטר ממלאים שהולכים וגדלים. הקבלנים עדיין מוכרים, אבל לא בקצב הרצוי להם - והמבצעים הם לא בהכרח ביטוי לביקוש גואה, אלא לצורך להניע שוק שנמצא בהאטה ממושכת.


באופן פרדוקסלי, דווקא חלק מהקונים שמבצעים עסקה כיום עושים זאת מתוך תפיסה שהשוק מציע הזדמנות - אבל מדובר במספרים קטנים יחסית, לא בגל שובר שוק. הביקוש הכללי נמוך, המשקיעים כמעט נעלמו מהשטח, ורוכשי הדירה הראשונה עדיין נזהרים. והתחושה הכללית של זהירות, המתנה ואי ודאות - עדיין שולטת במגרש.

בפועל, מחירי הדירות על פי בדיקות שוטפות שאנחנו עושים בשטח ירדו בכ-5% ויש מקומות שהירידה גדולה יותר. בלמ"ס מדברים על ירידה של פחות מ-1% כשבחודש האחרון שנמדד היתה ירידה של 0.6%. הנתונים לא מעודכנים, הם מתייחסים לסוף אפריל. מאז הירידות נמשכו.  מעבר לכך, הנתונים של הלמ"ס מוטים מסיבות שונות ובעיקר בשל אי הכללת מבצעי המימון לתוך תחשיב המחירים.  


בנק ישראל התערב, מיגון הפך להכרח ופחד מהתחייבות ארוכת טווח

לתוך המציאות הרגישה של שוק הנדל"ן נכנסה גם הרגולציה - עם מגבלות חדשות שהטיל בנק ישראל. את ההשפעה ראינו גם כאשר ההגבלות התחילו להשפיע וגרם למימון להתייקר ולרווחיות של היזמים להישחק בעקבות ההוראה.

הכניסה לתוקף של ההוראות החדשות הגבילו את אפשרות הקבלנים להציע מסלולי מימון נוחים במיוחד כמו '10/90', שבהם הרוכש משלם רק 10% במועד החתימה ואת היתרה עם קבלת המפתח. כתוצאה מכך, קשה יותר להיכנס לעסקה עם הון עצמי נמוך, והמסלולים שבעבר איפשרו לזוגות צעירים 'לדרוך בשוק' - הפכו לפחות זמינים. המשמעות היא בלם נוסף לביקושים, בעיקר בפרויקטים שנמצאים בשלבי תכנון מוקדמים או מכירה 'על הנייר', שבהם ממילא נדרשת רמת אמון גבוהה מצד הרוכשים.


במקביל, גם ההסלמה הביטחונית הוסיפה שכבה חדשה לשיקולי הרוכשים - והפכה את נושא המיגון לאחד הגורמים המרכזיים בהחלטה על רכישת דירה. נתוני רשות המסים ממאי האחרון מצביעים על זינוק חד בביקוש לדירות עם ממ"ד - עד כדי כך שבשוק היד השנייה, 60% מהדירות שנרכשו כללו ממ"ד. המשמעות ברורה: הציבור נוטה להעדיף דירות מוכנות, מיידיות, ממוגנות, על פני פרויקטים חדשים שאינם כוללים מיגון מובנה או נמצאים בשלבי תכנון בלבד. זו סיבה נוספת לכך שהשוק החדש מתקשה להתניע מחדש, גם כשהמחירים יורדים.

ולא פחות חשוב - התחושה הכללית של אי ודאות מחלחלת כמעט לכל בית. רוכשים פוטנציאליים, בעיקר זוגות צעירים, מהססים להתחייב לעסקאות ארוכות טווח בסכומים גדולים. כתבנו על הנושא כאן - הדור הצעיר מוותר על קניית דירה - ומה זה עושה לכלכלה?

חוסר הוודאות סביב המצב הביטחוני, העתיד הכלכלי, שוק העבודה והמצב הפוליטי - מייצרים זהירות גבוהה בכל הנוגע להחלטות כלכליות כבדות משקל. גם אם הריבית תרד מעט, וגם אם יינתנו הנחות נקודתיות, התחושה בשטח היא ש'עכשיו זה לא הזמן להתחייב'.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    צריך להעלות ריבית אבל מפחדים לצערי סופר סבבב פריים לפנינו כל עם ישראל חי על שיערוכי נדלן זהיגמר בא (ל"ת)
    רועי 28/07/2025 17:44
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    אלמונימי 28/07/2025 17:33
    הגב לתגובה זו
    הציבור לא על הגדר הריבית לא קובעת הרבה וגם לא ההיצע או הביקוש. פשוט מאוד היו פה משדרגים שקנו ב 300 אלף ומכרו ב 3 מליון הם קונים ב 4. לרוב האחרים אין כאלו סכומים אלא אם כן הם קיבלו אדמות או בתים או פנסיות גדולות ויש כאלה שמקבלים השאר לא יכולים לקנות גם אם רוצים.
  • 10.
    אבי 28/07/2025 13:44
    הגב לתגובה זו
    הגיע הזמן שיתעוררו שם למעלה ויקלו על הציבור שנאנק תחת העול הזה די כבר
  • אנונימי 28/07/2025 16:44
    הגב לתגובה זו
    אם יורידו את הריבית סתם האינפלציה תעלה ביוקר
  • 9.
    הכסף בשוק ההון. תקפצו (ל"ת)
    אנונימי 28/07/2025 13:38
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שי 28/07/2025 12:42
    הגב לתגובה זו
    מלחמת הטילים הבאה היא עם איראן ממד לא עוזר ולא חיזבאללה או עזה
  • צודק ב 100% (ל"ת)
    אנונימי 28/07/2025 15:28
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אנונימי 28/07/2025 12:33
    הגב לתגובה זו
    הירידה עצמה זה לא העניין העניין זה הפער כלומר הריבית הריאלית. היום הריבית בסביבות 5% והתשואה משכד היא 2.5%. אם היתה תרד 2.5% יהיה אפשר לדבר עד שזה יקרה אם יקרה המחירים יירדו והרבה
  • 6.
    אנונימי 28/07/2025 12:29
    הגב לתגובה זו
    זה מה שכתבת ברור שיש לזה משמעות כלכלית! מה פסיכולוגי בלשלם פחות מאות שקלים בכל חודש לבעלי משכנתהחוסר הבנה בסיסי בכלכלה.300 שח בחודש הולך להכנסה הפנויה זה ממש לא מעט.תבדוק את עצמך.דבר שני שוב ריבית תרד והאלטרנטיבה של אנשי הון סולידים היא פשוטה
  • 5.
    החיים 28/07/2025 12:17
    הגב לתגובה זו
    ואף אחד לא ממש גר בדירות....העתיד לא צפויואפשר לכתוב זאת בשלוש מיליםלא צריך כך כך הרבה מלל בשביל זה
  • 4.
    אנונימי 28/07/2025 12:17
    הגב לתגובה זו
    יש לציבור בישראל בין 34 טריליון שח בעובר ושב קרנות כספיות פקמים מקמים.ברגע שתתחיל הורדת הריבית החכמים שלהם כסף בנכסים הללו יתחילו לקנות דירות והמגמה רק תתעצם ככל שהריבית תרד.אם מישהו חושב שהכסף הזה ילך למניות טועה.נניח ורק שליש מהכסף הזה ילך לנדלן בשלוש השנים הקרובות אז החשבון מאוד פשוט.ביקוש של מעל 500000 דירות שאין לשוק לספק.בהמלחה לכולם
  • אלמוג 28/07/2025 16:46
    הגב לתגובה זו
    חי בסרט
  • תמכור חידודי 28/07/2025 13:01
    הגב לתגובה זו
    והנתונים שהבאת מצוצים מהאצבע
  • 3.
    אנונימי 28/07/2025 12:04
    הגב לתגובה זו
    ריבית יורדת שווה עליה במחירי הדירות.יש טריליוני שקלים בעוש ובקרנות כספיות.כששם יקבלו 3 אחוז הם יקנו דירות.
  • 2.
    ירידת הריבית זה עליית מחירי דירות. (ל"ת)
    אייל 28/07/2025 11:54
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    shafik 28/07/2025 11:49
    הגב לתגובה זו
    מידע נדלן.