הלוואה חשבונות
צילום: freepik

הגבלות בנק ישראל מתחילות להשפיע: המימון מתייקר, הרווחיות נשחקת

בעקבות ההוראות החדשות של בנק ישראל, שנכנסו לתוקף לאחרונה - עלות המימון בנדל"ן למגורים עלתה בין 1% ל-2%. בזמן שחלק מהקבלנים כבר שוקלים לצמצם את מבצעי המימון בגין שחיקת הרווחיות, אחרים שוקלים לגלגל את העלות לרוכשים. בשוק מעריכים: הרגולציה יכולה להוביל למספר מצבים והשאלה העיקרית היא מי יספוג את ההתייקרות - הרוכשים או היזמים?

הרצי אהרון | (4)

במה שנראה עד כה כמהלך נקודתי של בנק ישראל, ההבנה מתגבשת שככל הנראה ההגבלות שהוטלו על הבנקים ישפיעו על כולם: רוכשים, יזמים, קבלנים ואפילו הגופים המלווים. על פי הערכות בענף, מאז נכנסו לתוקף ההגבלות, חלה עלייה של 1% עד 2% בעלויות המימון לפרויקטי מגורים - עלייה שנובעת מדרישות חדשות לריתוק הון והקשחה של תנאי ההלוואות מסוג בלון.

בפרויקט ממוצע בהיקף של 200 מיליון שקל, מדובר בתוספת של 3-2 מיליון שקל בשנה, או עד 10 מיליון שקל לאורך כל תקופת הבנייה. הסכום הזה חייב לבוא מאיפשהו - והרוב מסכימים: או שהקבלנים יספגו, או שהרוכשים ישלמו.

ההגבלות החדשות

בנק ישראל קבע שתי מגבלות חדשות שנכנסו לתוקף, ושתיהן משפיעות ישירות על מודל מבצעי הקבלנים. ראשית, הוגבלה האפשרות להעניק משכנתאות מסוג בלון מסובסדות - כלומר הלוואות שבהן היזם נושא בעלות עד למסירת הדירה, כך שמהיום ניתן להעניקן רק עד 10% מהיקף המשכנתאות החודשיות. בנוסף, בפרויקטים שבהם לפחות רבע מהדירות נמכרו עם דחיית תשלום של 40% או יותר למועד המסירה, הבנקים נדרשים להקצות הון רזרבי (ריתוק הון) מוגדל של 15% במקום 10%.

המשמעות בפועל: אשראי יקר יותר ליזם, שמתבטא בעלייה בעמלות, בריביות ובעלויות הליווי כולו - תוספת שמגיעה לעיתים למיליוני שקלים לפרויקט, ושכאמור או  שתתגלגל לרוכשים או שתשחק את הרווחיות של הקבלנים.


מה יעשו היזמים/קבלנים?

עד לא מזמן, מבצעי הקבלן בכלל וה-80/20 בפרט נחשבו לאחת מהדרכים המרכזיות להגיע לרכישת דירה עבור רבים - במיוחד עבור זוגות צעירים. במסגרת זו, הרוכש שילם רק 10%-20% בחתימה, ואת היתרה רק עם קבלת המפתח, לעיתים בלי לשלם שקל נוסף לאורך תקופת הבנייה. אלא שכעת, בעקבות הגבלות בנק ישראל, החגיגה הזו מצד הקבלנים מתייקרת באופן משמעותי, ולעיתים גם לא נחשבת ל'כדאית כלכלית'.

יזמים, שכבר נדרשים לשלם יותר על מימון העסקה, צפויים להגיב באחת משתי דרכים: או לצמצם את היקף המבצעים - מה שעלול להאט את קצב המכירות, או לגלגל את העלות על הרוכשים, כך שהדירה תתייקר בפועל, גם אם המבצע "נשאר זהה" על הנייר. במילים אחרות, זוג צעיר שחשב שהוא חוסך עשרות אלפי שקלים - עלול למצוא את עצמו משלם אותם בריבית, דרך מחיר דירה גבוה יותר או תנאי מימון פחות כדאיים.

לגבי האטת קצב המכירות - צריך לזכור שמדובר בבעיה גדולה עבור היזמים בעיקר בעקבות העובדה שיש בישראל מלאי שיא של קרוב ל-80 אלף דירות לא מכורות. 9,200 מתוכן נמצא בתל אביב.

עוד דבר עבור הקבלנים, צריך לזכור שמדובר על מצב מאתגר במיוחד. בעיקר עבור שחקנים קטנים ובינוניים שפועלים בשולי אזורי הביקוש. אלו מתקשים לתמחר מחדש את העלויות החדשות, ובפועל יצטרכו להתמודד עם שחיקה ברווחיות שככל הנראה תאיים על המשך הפעילות שלהם. התוצאה הצפויה ברמה המעשית היא האטה באכלוס ודחייה של שיווק הדירות, בתוספת קושי בגיוס מימון לפרויקטים חדשים, ולעיתים גם לצמצום היקף הפעילות כולה.


מה המשמעות הנוספת?


עבור המשקיעים, הגבלות בנק ישראל כנראה שלא מהוות את הסימן לסוף המשחק אלא סימן ברור לשינוי כללי המשחק. פרויקטים עם רווחיות גבולית הופכים למסוכנים יותר, ומבצעים שמבוססים על הנחות מימוניות - כמו 80/20 או הלוואות בלון גדולות - הופכים ליקרים יותר ומורכבים לביצוע. יזמים שמבקשים להמשיך ולמכור בתנאים מפתים, ייאלצו כעת למצוא פתרונות יצירתיים אחרים, כמו סבסוד ריבית על משכנתאות רגילות או מבצעים נקודתיים.במקביל, חלקם עשויים לחפש מקורות מימון חוץ־בנקאיים, למרות, שברור שגם אלה מגיעים בעלויות גבוהות יותר.

התוצאה: מי שקונה, מוכר או מממן דירות צריך להסתכל מעבר לכותרת של "מבצע מימון" ולבחון את העלות האמיתית של העסקה. סביר להניח שאנחנו נמצאים בתקופה שבה נדרשת מאיתנו יותר זהירות, הבנה עמוקה יותר של מבנה העסקאות - ואולי אפילו זיהוי הזדמנויות לכשיגיעו.

חשוב לציין - הפגיעה בקבלנים הקטנים היא עמוקה יותר. מבצעי הקבלן עזרו להם כי ככה הם בעצם מכרו דירה, ונכנסו לנעליו של הרוכש מבחינת משכנתא - הם שילמו את הריבית של הרוכש שהיא נמוכה בכ-2% ביחס לריבית שהם שילמו לבנקים. אבל עכשיו הם לא יחזרו לריבית של 2%, הם יכולים לקחת אשראי מגוף חוץ בנקאי בריבית גבוה יותר, בסביבות ה-4%. זה כבר יהיה מאוד דרמטי מבחינתם וזה עלול לעכב את העסקאות של המבצעים שהם מציעים.


מה היה השינוי ב-2024?

על פי מדד מחירי הדירות של למ"ס (נובמבר-דצמבר 2024 לעומת התקופה המקבילה ב-2023), מחירי הדירות עלו ב-7.3% במהלך 2024 - עלייה חד-ספרתית משמעותית. ב-2024 נמכרו 101,040 דירות עלייה של 40.8% לעומת 2023 (71,800 עסקאות). מתוכן, 45,640 היו דירות חדשות (45.2%) ו-55,400 דירות יד שנייה (54.8%). ברבעון הרביעי נמכרו 23,760 דירות, כולל 11,380 דירות חדשות – זינוק של 91.3% בין היתר בגלל ריצה לשוק לפני עליית המע"מ בינואר 2025.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    גיא 25/04/2025 17:47
    הגב לתגובה זו
    כל עוד נמשכת הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה
  • 3.
    ישראבלופ 25/04/2025 15:50
    הגב לתגובה זו
    הכל עולה השאלה רק מה עולה יותר..
  • 2.
    האם השקרנים שוב יצליחו (ל"ת)
    נקוה שהטוב ינצח! 25/04/2025 13:43
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    סתם אחד שלא מבין.. 25/04/2025 12:19
    הגב לתגובה זו
    התייקרות המימון תחייב קבלנים להביא בחשבון עלויות גבוהות יותר של הבנייה כך שהצעות שלהם לרכישת קרקעות יהיו במחירים נמוכים יותר ומחיר הקרקע ירד כמו שקרה בשדה דב