באר שבע
צילום: תמר מצפי

פריצת דרך בהתחדשות עירונית? רמ"י מציגה הטבות להנעת פרויקטים בפריפריה

רמ"י גיבשה מתווה סדור למתן מגרשי השלמה: קרקעות שיימסרו ליזמים בפטור ממכרז ובהנחות של עד 80% - במטרה לאפשר כדאיות כלכלית לפרויקטים באזורים מוחלשים; במקביל, מוקמים צוותים ייעודיים שילוו את היזמים בשטח




צלי אהרון | (1)


לאחר שנים שבהן ההתחדשות העירונית התבצעה כמעט רק ביוזמות פרטיות ובאזורי ביקוש מובהקים, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מגבירה את המעורבות שלה ומציגה מדיניות חדשה שנועדה לעודד מיזמי פינוי-בינוי גם בפריפריה ובאזורים מוחלשים.

במסגרת המהלך, גיבשה הרשות מתווה חדש להקצאת 'מגרשי השלמה' - קרקעות שיינתנו ליזמים בפטור ממכרז ובהנחה של עד 80% ממחיר השוק, במטרה לשפר את הכדאיות הכלכלית של פרויקטים שבהם שווי הקרקע המקורית נמוך מדי.

המנגנון החדש נועד לגשר על הפערים שמונעים כיום את קידום ההתחדשות העירונית מחוץ למרכז. בניגוד לאזורים שבהם שווי הקרקע הגבוה מאפשר ליזמים לפנות דיירים, לבנות מחדש ולהרוויח - בפריפריה ובאזורים חלשים, הפוטנציאל הכלכלי נמוך, והפרויקטים לרוב נתקעים או כלל לא יוצאים לדרך. מגרש השלמה, שיכול להגיע עד 10 דונם, מספק מקור הכנסה נוסף ליזם ומאפשר לו לאזן את התקציב של כלל המתחם.

במשרדי רמ"י בתל אביב התקיים לאחרונה מפגש ראשון בסדרה, שבו הציגה הרשות את המדיניות החדשה בפני בכירי חברות הנדל"ן המובילות - בהן אפריקה ישראל, אקרו נדל"ן, אשדר, קבוצת כנען, שיכון ובינוי, אאורה, רוטשטיין ואחרות. את המפגש הובילה מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, רות אפריאט, והוא נועד לא רק להצגת המתווה, אלא גם לשיח עם היזמים ולשמיעת התובנות שלהם מהשטח.

לפי המדיניות החדשה, ההקצאה תתבצע בשני שלבים: שלב תיאום מוקדם, שיתקיים עוד לפני הפקדת התכנית ויאפשר ליזם להבין מראש האם יש סיכוי לקבל מגרש השלמה; ושלב ההקצאה עצמו, שיתבצע לאחר אישור התכנית, בכפוף לבחינה כלכלית של שמאי מטעמה של רמ"י.

עוד נקבע כי ניתן יהיה להקצות מגרש אחד לכמה פרויקטים סמוכים, או לשריין אותו מראש לטובת תכניות עתידיות - בהתאם לצורך ולבדיקה מקצועית.


במהלך הפגישה עלו שאלות מצד היזמים לגבי רמת הוודאות התכנונית, לוחות הזמנים, ויכולת התיאום בין הגורמים הרלוונטיים. רמ"י הבהירה כי היא מחויבת ליצירת תהליך מובנה וברור, והודיעה על הקמת צוותים ייעודיים להתחדשות עירונית בכל אחד מהמרחבים - שיסייעו ליזמים בשטח במימוש ההקצאות ובקידום הפרויקטים.

מדובר בצעד משמעותי שמעיד ככל הנראה על שינוי כיוון במדיניות ההתחדשות העירונית של המדינה - עם כוונה מוצהרת להרחיב את הפעילות גם לאזורים שהוזנחו עד כה, באמצעות כלים מעשיים שיסייעו ליזמים להתגבר על החסמים הכלכליים הקיימים.


למה דווקא עכשיו?


בשנים האחרונות אנחנו רואים כיצד ההאטה בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה - מורידה את הבנייה בפועל, בנוסף - להתחדשות עירונית יש השלכות חיוביות רבות וכנראה שבממשלה הבינו עד כמה זה הכרחי ליישם את הפרויקטים האלו גם באוזיר הפריפריה. בנוסף, עלייה חדה בעלויות הבנייה, סביבת ריבית גבוהה והחמרת תנאי המימון מצד הבנקים גם תרמו לכך. גורמים אלו הפכו פרויקטים רבים לבלתי כדאיים כלכלית, במיוחד בערים שבהן שווי הקרקע נמוך והכנסות ממכירת דירות אינן מכסות את עלויות הפינוי והבנייה מחדש.

ניסיון עבר של המדינה להפעיל מנגנון של 'קרקע משלימה' לא הצליח להתרומם - בין היתר בשל חוסר ודאות תכנונית, חוסר בתהליך סדור והיעדר מסגרת זמנים ברורה לקבלת הקרקע. כעת, ברמ"י מקווים כי המתווה החדש, הכולל תיאום מוקדם, שלבי הקצאה ברורים והקמת צוותים ייעודיים בכל מרחב, יאפשר לראשונה הפעלה אפקטיבית של המנגנון ויביא לפריצת דרך בקידום פרויקטים באזורים שלא נהנו עד כה מהתחדשות עירונית בהיקפים משמעותיים.



רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית, רשות מקרקעי ישראל, מסרה: "אנו רואים בקידום התחדשות עירונית אינטרס לאומי, השקעה בשכונות הוותיקות בפריפריה תביא שיפור במרחב הציבורי, תיתן מענה לפערי מיגון, תביא לשיפור בתשתיות בשירותים ותצמצם משמעותית את פערים עם המרכז. חשוב לנו להיות קשובים ליזמים אשר יקדמו פרויקטים אלו בערי הפריפריה. אנחנו מחויבים ליצירת איזון נכון בין הענקת הטבה משמעותית שנועדה ליצור כדאיות כלכלית ליזם, לבין ניהול אחראי של משאב ציבורי".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מי החליש אותם (ל"ת)
    אנונימי 28/07/2025 11:46
    הגב לתגובה זו