לוד דירה להשכיר
צילום: Arceffect

שוק השכירות עומד להשתנות? לפי הממשלה - המהפכה בדרך

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מקדם טיוטת החלטת ממשלה ראשונה מסוגה, שכוללת יעד של 40 אלף דירות להשכרה, הקמת יחידה ייעודית, חיזוק חברת "דירה להשכיר" ותמריצים ליזמים; כעת המצב בשטח הוא של סביבת ריבית גבוהה ויזמים אשר מהססים לגשת למכרזי שכירות ארוכת טווח. האם זה צפוי להשתנות?


צלי אהרון | (1)


בעקבות ההתקדמות במתווה להסכמי הגג עם הרשויות המקומיות, שר הבינוי והשיכון חיים כץ ממשיך ביוזמות הרפורמה בענף הדיור. הפעם עם תכנית רחבת היקף להסדרת שוק השכירות בישראל.

טיוטת החלטת ממשלה חדשה שגיבש משרדו נשלחה לאחרונה לאישור משרדי הממשלה, והיא כוללת שורה של צעדים שעתידים לשנות את תמונת השוק - שמשרת היום כשליש מהציבור, אך מתנהל ללא מדיניות ברורה או פיקוח אפקטיבי.


רקע על שוק השכירות

למעלה מ-2 מיליון ישראלים גרים בדירות שכורות. והשוק כולו מגלגל מדי שנה כ-46 מיליארד שקל. למרות המספרים הגבוהים, שוק השכירות בישראל סובל מהזנחה מתמשכת: אין גוף ממשלתי שמנהל אותו באופן סדור, אין רגולציה אפקטיבית על חוזים, אין מספיק היצע מסודר לשכירות ארוכת טווח - והיזמים כמעט שלא בונים עבור השכרה, בגלל היעדר כדאיות כלכלית.



מה כוללת התכנית החדשה?

הטיוטה גובשה על ידי מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן, בשיתוף עם משרד האוצר, משרד הפנים, רשות מקרקעי ישראל, מינהל התכנון, ונציגי המגזר הפיננסי והיזמי, והיא כוללת הקמה של יחידה ייעודית לניהול שוק השכירות.

מדובר על גוף מקצועי בתוך משרד הבינוי שיהיה אחראי על איסוף נתונים, קביעת מדיניות, תמרוץ פרויקטים ופיקוח כולל. קביעת יעד לאומי לשנת 2030 הכולל שיווק של 40 אלף דירות חדשות להשכרה.

גם על ידי המדינה וגם באמצעות יזמים פרטיים - חיזוק חברת "דירה להשכיר", החברה הממשלתית שמקדמת כיום כ-17.3 אלף דירות וצפויה להרחיב משמעותית את פעילותה וסמכויותיה.

תמריצים כלכליים ליזמים בדמות הקלות מיסוי, הנחות במחיר הקרקע והטבות רגולטוריות שיאפשרו הפיכת פרויקטים להשכרה לאטרקטיביים מבחינה כלכלית, קידום פתרונות מגורים חדשניים כמו פרויקטים של דיור שיתופי, מתחמים ייעודיים להשכרה ודירות קטנות עם שטחים משותפים, בהתאם לשינויים באורח החיים של הדיירים.

הקמת מנגנוני פיקוח ואכיפה שיבטיחו שמירה על איכות הדירות, חוזים מסודרים, זכויות שוכרים ואכיפה אפקטיבית בשטח, וכן הקמת צוות בין משרדי בהשתתפות משרדי האוצר, הפנים, רמ"י ומינהל התכנון, שיבחן דרכים להרחבת היצע הדירות, לניצול שטחים חומים ולייעוד אזורים להשכרה בתוכניות מתאר עירוניות.


האם זה יעבוד?

זו הפעם הראשונה שבה המדינה מנסה להסתכל על שוק השכירות כענף לגיטימי ומנוהל - ולא כפתרון זמני בלבד. אבל כדי שהתכנית תצליח, יהיה צורך בתמרוץ אמיתי של היזמים, במיוחד לאור סביבת הריבית הגבוהה שעדיין שוררת במשק וגורמת ליזמים להירתע ממכרזי שכירות לטווח ארוך.

בשנה החולפת נרשמה ירידה חדה בהשתתפות יזמים בפרויקטים מסוג זה, משום שהתשואות עדיין אינן מספיק אטרקטיביות ביחס לאלטרנטיבות בשוק, ולכן הצלחתה של התכנית תלויה בשאלה האם הממשלה תדע לייצר תנאים כלכליים ראויים שיחזירו את היזמים לתמונה - ויביאו את השינוי המיוחל.

אם ההצעה תאושר ותיושם, מדובר בשינוי עומק היסטורי: לראשונה תתנהל מדיניות לאומית סדורה לשוק השכירות בישראל, עם גוף מקצועי, תקציבים, רגולציה, יעדים ומנגנוני מעקב. עבור השוכרים מדובר בבשורה אמיתית שיכולה לשפר את תנאי המגורים, להוסיף היצע איכותי ולהבטיח חוזים הוגנים ודירות מתוחזקות, עבור היזמים זו הזדמנות פוטנציאלית:

כל עוד תיבנה נוסחת כדאיות ברורה שתתגבר על החסמים הכלכליים הקיימים, ועבור שוק הדיור כולו מדובר באחד הניסיונות הרציניים ביותר בשנים האחרונות להתמודד עם הבעיה המבנית של שוק שכירויות פרוץ ולא מתוכנן.



שר הבינוי והשיכון - חיים כץ, מסר: "דירה היא צורך בסיסי ומדינת ישראל מחויבת להבטיח קורת גג ראויה לכל אזרחיה, ובפרט לזוגות צעירים".

מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון - יהודה מורגנשטרן, מסר: ״לאחר עבודת מטה רחבה, עשרות מפגשים ודיונים עם כלל הגורמים המעורבים גיבשנו טיוטה מקיפה שתאפשר לראשונה לנהל את שוק השכירות בישראל בראייה כוללת ומתכללת".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 07/07/2025 16:01
    הגב לתגובה זו
    את הסיסמאות האלה אנחנו שומעים כמה עשורים זה לא כלכלי לבנות דירות להשכרה בישראל העלויות גבוהות מהתשואה