ארהב סין
צילום: טוויטר

ארה"ב וסין חוזרות למשא ומתן - דיווחים על הארכת ההסכם בשלושה חודשים

בעוד שבועיים יפוג ההסכם הזמני בין ארה"ב לסין והמכסים עלולים לחזור לרמה של מעל 100% - בסנט והה ליפנג ייפגשו מחר בשטוקהולם בניסיון אחרון למנוע מלחמת סחר מחודשת, כאשר דווח כי הצדדים מעוניינים להרחיב את הדדליין בשלושה חודשים

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה ארצות הברית סין

בעוד שבועיים, ב־12 באוגוסט, צפוי לפוג ההסכם הזמני בין וושינגטון לבייג'ינג, שמנע עד כה חזרה של מכסים הדדיים בשיעור של למעלה מ־100%. במקביל, מחר (שני), צפוי להתקיים בשטוקהולם מפגש רגיש בין שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, לסגן ראש ממשלת סין, הה ליפנג. זהו משא ומתן שעשוי להכריע אם העולם יידרדר מחדש למלחמת סחר — או ינוע לעבר הקלה מתואמת שתסייע לייצב את הכלכלה הגלובלית. לפי דיווחים אחרונים, מסתמן שהצדדים יפעלו להאריך את הדדליין להסכם בעוד שלושה חודשים.


הפגישה בשטוקהולם תתרחש על רקע פעילות דיפלומטית אינטנסיבית: רק אתמול (שבת), נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, נפגשה עם הנשיא טראמפ במגרש הגולף שלו בסקוטלנד, בניסיון לגבש עסקה חדשה שתטיל מכס בסיסי של 15% על מרבית הסחורות האירופיות. השיחות מצביעות על לחץ גובר מצד כל הצדדים למנוע החמרה במתחים הגלובליים לקראת מועד פקיעת ההסכם.


המפגש הקרוב בשטוקהולם אינו הראשון, אך נחשב למשמעותי ביותר עד כה. קדמו לו סבבי שיחות בז'נבה ובלונדון במהלך מאי ויוני, שהתמקדו בהפחתת מכסים שהגיעו לרמות תלת-ספרתיות ובניסיונות להחזיר את זרימת חומרי הגלם הנדירים שסין הפסיקה לספק. בנוסף, נדונו מגבלות הייצוא האמריקאיות על שבבי בינה מלאכותית ומוצרי טכנולוגיה מתקדמים אחרים — אך עד כה, הדיונים לא התקדמו לסוגיות רחבות יותר הנוגעות לאיזון הסחר הגלובלי.


בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

"זה הסיבוב הראשון שבאמת עשוי לשנות את הדינמיקה בין ארה"ב לסין," אומר בו ג'נגיואן, שותף בכיר בחברת הייעוץ הסינית פלנום. לדבריו, אף שהציפיות מתונות, עצם קיום השיחות ברמה כזו עשוי לבלום הידרדרות נוספת ואף לסלול את הדרך למפגש ישיר בין טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג בהמשך השנה.


הנשיא טראמפ, מצדו, כבר הצליח ללחוץ על מספר שותפות סחר. יפן, וייטנאם והפיליפינים חתמו כבר על הסכמים הכוללים מכסים אמריקאיים מוגברים של 15%–20%. טראמפ העריך שיש "סיכוי של חמישים־חמישים" להסכם גם מול האיחוד האירופי, וטען כי "בריסל מעוניינת מאוד בעסקה".


המצב מול סין שונה לגמרי

שליטתה של בייג'ינג בחומרי גלם אסטרטגיים כמו מגנטים נדירים — שמשמשים בכל דבר, ממנועי רכב ועד מערכות צבאיות — הפכה למנוף לחץ רב עוצמה מול התעשייה האמריקאית. היקף השליטה הזה הופך את המשא ומתן למורכב ועמוק יותר מכל מה שארה"ב ניהלה מול שותפים אחרים.


בתוך כך, גוברות הספקולציות על פגישה אפשרית בין טראמפ לשי לקראת סוף אוקטובר. טראמפ הצהיר שיכריע בקרוב אם לבקר בסין, כחלק ממסע מדיני שיבחן גם נושאי ביטחון אזורי. עם זאת, אם תתחולל התלקחות נוספת — בין אם בהחזרת מכסים או בהחרפת בקרות הייצוא — הפגישה עלולה להתבטל. "הפגישה בשטוקהולם נועדה להניח את היסודות לקראת מפגש פסגה אפשרי," אומרת וונדי קאטלר, סגנית נשיא מכון המדיניות של אגודת אסיה.

קיראו עוד ב"גלובל"


יאריכו את ההסכם הנוכחי?

לפי דיווחים אחרונים, גם ביג׳ינג וגם וושינגטון מצפים להרחיב את הדדליין של ההסכם הקיים בעוד שלושה חודשים. בסנט הדגיש כי הוא שואף להשיג הארכה להסכם הנוכחי, כדי למנוע חזרה של המכסים לשיעור של 145% מהצד האמריקני ו־125% מהצד הסיני. סין, מצדה, צפויה לדרוש לא רק הארכה אלא גם הפחתה משמעותית של המכסים הרב־שכבתיים הקיימים — שכרגע עומדים על כ־55% בממוצע על מרבית הסחורות — וכן הקלות נוספות בהגבלות הייצוא האמריקאיות בתחום הטכנולוגיה. 


לטענת בייג'ינג, צעדים כאלה יכולים לתרום לצמצום הגירעון המסחרי של ארה"ב מול סין, שהגיע ל־295.5 מיליארד דולר בשנת 2024. על פי בכירים סינים, הקלות רגולטוריות מצד ארה"ב יסייעו להגדיל רכישות אמריקאיות בסין — ובכך לאזן חלק מהפער.


בנוסף, בסנט צפוי להעלות בפני הה את הצורך של סין לבצע שינוי מבני בכלכלה שלה — מעבר מכלכלה מוטת ייצוא לכלכלה הנשענת יותר על ביקוש פנימי. צעד כזה, מודים גם הסינים, ידרוש פתרון למשבר הנדל"ן הממושך במדינה והרחבת רשתות הביטחון החברתי, במטרה לעודד הוצאה פרטית. מייקל פרומן, לשעבר נציג הסחר של ארה"ב וכיום נשיא מועצת היחסים החוצים, אמר: "השאיפה לראות את סין משנה כיוון כלכלי מלווה את קובעי המדיניות האמריקאית כבר שני עשורים. השאלה שנותרה פתוחה היא — האם נוכל באמת להשתמש במכסים כדי לחולל את השינוי הזה?"


תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יבטלו (ל"ת)
    אנונימי 27/07/2025 20:16
    הגב לתגובה זו