
שיפור במדד אמון הצרכנים - אך הציבור עדיין פסימי
לפי נתונים שפרסמה היום הלמ"ס, המאזן שמתייחס למצב הכלכלי של משקי הבית בשנה האחרונה עלה ל-18%- (לעומת 24%- במרץ), והציפיות לשנה הקרובה טיפסו ל-0% - מה שמעיד על כך שכמחצית מהציבור מאמין שמצבו לא ישתנה, ואולי אף ישתפר. המאזן שמתייחס לכוונות לרכוש מוצרים גדולים, כמו רהיטים ומוצרי חשמל, הגיע ל-32%-. מה שמצביע על כך שהציבור עדיין מהסס לבצע רכישות יקרות
מדד אמון הצרכנים הגיע באפריל ל-21%-. מדובר בנתון שמהווה שיפור קל לעומת מרץ, שבו ניצב המדד על 25%-. המשמעות של הנתון היא שהציבור עדיין פסימי, אך מעט פחות. כך עולה מנתונים שפרסמה הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) היום. כאמור, מהמדד עולה תמונה מעט מעודדת, אך עדיין רחוקה מאופטימיות גדולה.
הנתון הבולט ביותר הוא העלייה בציפיות של משקי הבית: המאזן שמתייחס למצב הכלכלי של משקי הבית בשנה האחרונה עלה ל-18%- (לעומת 24%- במרץ), והציפיות לשנה הקרובה טיפסו ל-0% - מה שמעיד על כך שכמחצית מהציבור מאמין שמצבו לא ישתנה, ואולי אף ישתפר. במרץ המדד ניצב על 8%-. לעומת זאת, התחזיות לגבי מצבה הכלכלי של המדינה כולה עדיין עגומות: המאזן בנושא זה נותר נמוך מאוד ועומד על 36%-. בנוסף, המאזן שמתייחס לכוונות לרכוש מוצרים גדולים, כמו רהיטים ומוצרי חשמל, הגיע ל-32%-. מה שמצביע על כך שהציבור עדיין מהסס לבצע רכישות יקרות.
הבדלים משמעותיים ניכרים בין קבוצות אוכלוסייה שונות:
- בקרב המועסקים, המדד ניצב על 21%-, ואילו אצל הלא מועסקים הוא הגיע ל-22%-.
- האוכלוסייה
הערבית מדווחת על פסימיות גבוהה יותר: 30%-, לעומת 19%- בקרב היהודים.
- לפי רמת השכלה, הפסימיות כמעט זהה: בעלי השכלה אקדמית עם נתון של 22%-, בעלי תעודת בגרות עם 21%- ואילו חסרי תעודת בגרות עם נתון של 20%-.
מדד אמון הצרכנים היחסי - מדד שמשווה את רמת האמון לתקופת הבסיס של מרץ 2011 עד פברואר 2012 - הגיע ל-69 נקודות. זהו נתון נמוך מאוד לעומת הממוצע במדינות OECD, ומצביע על כך שתחושת האמון של הציבור הישראלי בכלכלה נמצאת ברמות נמוכות גם בסטנדרטים בינלאומיים.
- מדד אמון הצרכנים: הישראלים פסימיים, הערבים הישראלים פסימיים יותר
- לאור העלייה בתחלואה - מדד אמון הצרכנים בארה"ב שוב יורד
המדד מציג תנודתיות חדה מאז 2020, עם נפילות בעקבות מגפת הקורונה, התאוששות חלקית ב-2021, ירידות עקב התחדשות גלי תחלואה, ומשבר נוסף שהגיע עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023. באותם החודשים, נפל מדד אמון הצרכנים לרמות של 29%- בנובמבר 2023, ומאז הוא נע סביב 25%- עד 30%-. העלייה באפריל 2025 היא למעשה החודש השני ברציפות שבו נרשמת התאוששות קלה, אך הציבור עדיין פסימי, בייחוד בכל הנוגע לכלכלה הלאומית.
הנתונים של אפריל מאותתים על התחלה של שיפור מתון בתחושות הציבור - בעיקר בנוגע למצב האישי, אך לא בכל הנוגע לתחושת הביטחון בכלכלה של ישראל כולה. לפי המומחים, הדרך לאופטימיות עדיין רחוקה, בייחוד כשהצרכנים עדיין נמנעים מביצוע רכישות גדולות ומביעים חוסר אמון ביכולת של הכלכלה להתאושש במהרה.