פישר יעלה ריבית או שלא? זאת לא השאלה המעניינת

תמי זנד, מנהלת תחום פעילות בניירות ערך בבנק ירושלים, על ההחלטה הצפויה של פישר
תמי זנד |

יום שני האחרון בחודש מתקרב ובא, וזה המועד בו סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל צריך להודיע על הריבית המוניטרית הצפויה לחודש ספטמבר. בחודשים האחרונים הפכה הודעה זו להעלאה קבועה של רבע אחוז, עשרים וחמש נקודות בסיס שמצטרפות לריבית של החודש הקודם ושהובילו את הריבית המוניטארית של בנק ישראל לרמה של 4.5% נכון להיום.

אבל, כמו שכתבתי, בעיני זו שאלה ממש לא מעניינת. כי בעצם בכל מחירי הנכסים הפיננסים מגולמת כבר העלאת ריבית של רבע אחוז שבפועל כמעט ולא משפיעה על כלום. כך שגם אם סטנלי פישר יחליט בסוף לא להעלות את הריבית, לא תהיה כאן הפתעה של ממש או השפעה כלשהי. ההבדל, השינוי, גורם ההפתעה לא בנויים על עשרים וחמש נקודות בסיס.

האמת היא שלדעתי מדיניות הריבית של הנגיד לא הוכיחה את השפעתה על האינפלציה. כבר ארבעה חודשים שפישר מעלה את הריבית בעשרים וחמש נקודות בסיס כל חודש והאינפלציה ממשיכה בהתנהגותה ממש ללא קשר למהלכי הנגיד. אם נבחן את מוקדי הבעיה במשק ואת השפעת רמת הריבית עליהם, נראה שברמה הנוכחית אין באמת סיבה להעלאה מתונה או חדה בריבית ונראה שפישר לא ינקט בצעד חריף או חד בהודעתו הקרובה.

התנהגות רמת המחירים בארץ מושפעת בעיקר מהעולם ולמדיניות המוניטרית המצמצמת של בנק ישראל אין מספיק שיניים לצמצם את הנזקים של ההתפרצות האינפלציונית. עיקר האינפלציה מיובאת מחו"ל ולבנק ישראל אין שליטה עליה. מדד המחירים הגבוה והמפתיע של חודש יולי, שפורסם לפני שבוע, הוביל להחמרה והשחרה של תחזיות כלכלני המאקרו בארץ. כולם, אבל ממש כולם בלי יוצא מהכלל מדברים על רמות אינפלציה בשנת 2008 הרבה מאוד מעל יעד האינפלציה של הממשלה ויש אפילו קיצוניים מרחיקי לכת כדוגמת שלמה מעוז, כלכלן המאקרו של אקסלנס, שדיבר על רמה של 6% בשנת 2008, כלומר כפול מהרף העליון של היעד הממשלתי.

לצד אותן תחזיות שחורות של אינפלציה יש גם תחזיות שחורות לגבי רמת הצמיחה במשק השנה ובשנה הבאה. כלכלני המאקרו מדברים על ירידה חדה בצמיחה בשנת 2009, שעשויה להגיע אפילו לצמיחה שלילית לנפש. ריבית מוניטארית גבוהה בטח לא מוסיפה לצמיחה ועלולה אפילו להזיק ולהוביל למחנק הוצאות בקרב החברות ולצמצום בהשקעות הראליות במשק.

צריך גם לקחת בחשבון את פער הריביות בין ישראל לבין ארצות הברית, שעומד היום על 2.5%, והשלכות פער זה על רמת שער החליפין של הדולר מול השקל. אחרי התאוששות זמנית של הדולר שוב אנו עדים בימים האחרונים לחולשה בשערו מול השקל. אם יהיה כאן שינוי מגמה ושערו של הדולר שוב יתדרדר מול השקל, זה עלול להעיק על החברות במשק ואולי אף להחמיר את ההתרסקות ולחדש את המתקפה הספקולטיבית.

נו אז אחרי שראינו שהריבית לא משפיעה על האינפלציה וכן משפיעה, אבל מאוד לרעה, על הצמיחה, שער הדולר וריווחיות החברות, אז מה נשמע ביום שני הקרוב, חצי אחוז? לא נראה לי. רבע אחוז? אולי, ואולי לא, מי יודע ולמי אכפת. לא מכאן תבוא הישועה ולא כאן טמון הפיתרון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה