איך אומרים אופצייה ביוונית?
מחיר אופציה נקבע על סמך פרמטרים שונים: •היחס בין שער החליפין המובטח באופציה (מחיר מימוש), ושער החליפין המצוי בשוק. הפרמיה תעלה ככל ששער החליפין המובטח הוא גבוה מזה שבשוק. •אורך חיי האופציה חשיבות בעת קביעת מחירה, הפרמיה תעלה ככל שהזמן הנותר עד לפקיעת האופציה גדול יותר (מסיבה זו אופציה לטווח ארוך יותר תהיה יקרה יותר). •מידת התנודתיות (VOLATILITY) של שער החליפין. מחיר הפרמיה יעלה ככל שתנודתיות המטבע עולה.
לפרמטרים המוזכרים לעי"ל סימולים מקצועיים, להלן המשמעות של העיקריים שבהם:
דלתא – Delta: השינוי באחוזים במחיר האופציה כתוצאה מהשינוי בשע"ח, דלתא של אופציית CALL קטנה מ-1 וגדולה מ-0, דלתא של אופציית PUT קטנה מ-0 וגדולה מ-1. אופציות PUT ו-CALL בכסף ישאפו לדלתות של 0.5 ו- 0.5- בהתאמה.
גאמה – GAMMA: למעשה משמעותה היא קצב השינוי בדלתא. הגמא חיובית תמיד וערכה גבוה כאשר האופציה בכסף ומנגד, ערכה שואף ל-0 כאשר אופציה עמוק מחוץ לכסף או עמוק בתוך הכסף. הגמא זהה לאופ' CALL ו-PUT באותו מחיר מימוש. ככל שהזמן מצטמצם הגמא של אופציה בכסף גדלה, וקטנה באופציות עמוק מחוץ לכסף או עמוק בתוך הכסף.
ווגה – VEGA: רגישות במחיר האופציה בהתאם לשינוי בתנודתיות הרלוונטית לזוג המטבעות. כאשר מדד VOLATILITY (סטיית תקן) גבוה יותר פירושו, למעשה, אי וודאות גדולה יותר. ככל שאי הוודאות גדולה יותר, מחיר האופציה יהיה גבוה יותר. המחיר הגבוה מהווה פיצוי על אי הוודאות. אופציות עמוקות מחוץ או בתוך הכסף רגישות פחות לשינוי בסטיית תקן ואילו אופציות בכסף רגישות הרבה יותר. הווגה הינה חיובית וזהה לאופ' CALL ו-PUT על אותו מחיר מימוש. תטא – THEATA: רגישות במחיר האופציה בהתאם לשינוי בזמן הנותר עד למועד הפקיעה. התטא שונה באופ' CALL ו-PUT על אותו מחיר מימוש, התטא הינה שלילית, והשפעתה הולכת ומתחזקת ככל שהזמן לפקיעה קרב. תטא של אופציית CALL בכסף גבוהה מהטתא של אופציית CALL עמוק בתוך או מחוץ לכסף. תטא של אופציית PUT בכסף גבוהה מהטתא של אופציית PUT עמוק בתוך או מחוץ לכסף.