
טסלה יורדת ב2%; הציפיות שטיפחה יכולות להיות אלו שיפילו אותה?
הדוחות של טסלה היו מאכזבים אבל ההבטחות להשקת הרובו-טקסי מפצים; המשקיעים במתח לקראת יוני ובוחנים אם הרכבים באמת יודעים לחצות את הכביש (ואת האתגרים) לבד
טסלה (TSLA ) פותחת את השבוע במגמה שלילית, עם ירידה של כ-2%, אבל עדיין שומרת על התנופה החיובית שלה מהשפל שיצרה בתחילת אפריל ב-221 דולר ושמאז עלתה 23%. בשבוע שעבר, המניה עלתה ב0.8%, לאחר זינוק מרשים של 18.1% בשבוע שבו פרסמה החברה את דוחות הרבעון הראשון של 2025.
השוק מגלה אופטימיות לגבי התוכניות שהציגה החברה בתחום הנהיגה האוטונומית, למרות שהמספרים בדוחות היו מאכזבים. דוחות הרבעון הראשון של טסלה, שפורסמו בסוף אפריל, לא עמדו בציפיות. החברה דיווחה על רווח תפעולי של 399 מיליון דולר, ירידה חדה של כ-66% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. התוצאה הזאת הייתה נמוכה משמעותית מתחזיות האנליסטים, אלו ציפו לרווח תפעולי גבוה בהרבה שיעמוד על כ-900 מיליון דולר.
גם הכנסות החברה היו מתחת לציפיות, טסלה דיווחה על מכירות של כ-21 מיליארד דולר, לעומת תחזיות של כ-22 מיליארד דולר. הירידה ברווחיות נבעה בין היתר מהתחרות הקשה בשוק הרכב החשמלי, שגררו את טסלה לבצע הוזלות מחירים כדי לשמור על נתח שוק, וגם אילצו אותה להמשיך ולשרוף כסף על מחקר ופיתוח כדי לשמר את ההובלה שלה, בדגש על טכנולוגיות נהיגה אוטונומית. טסלה במבצע - חברת הרכבים החשמליים מנסה להתגבר על המשבר.
למרות הדוחות החלשים, מניית טסלה עלתה לאחר פרסומם, וזה בעיקר בגלל שהמשקיעים
מסתכלים על הטווח הארוך והחזון של החברה. במהלך שיחת הוועידה עם המשקיעים, מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, הדגיש כי החברה עומדת בלוח הזמנים להשקת שירות מוניות אוטונומיות (רובו-טקסי) בחודש יוני 2025. הצהרה זו הצליחה בהחלט להלהיב את המשקיעים, שרואים בטכנולוגיית הנהיגה
האוטונומית
מפתח לצמיחה משמעותית של החברה בשנים הקרובות.
מאסק ציין כי השירות החדש יתבסס על מערכת נהיגה אוטונמית מלאה ה-Full Self-Driving (FSD) של טסלה, שירות שהשתפר משמעותית בשנה האחרונה. השירות צפוי להפוך את טסלה לשחקנית מובילה בשוק התחבורה האוטונומית.
הציפייה להשקת הרובו-טקסי קיבלה חיזוק משמעותי בסוף השבוע האחרון, כאשר מנחת פוקס ניוז, לארה טראמפ, כלתו של הנשיא ביקרה במפעל טסלה באוסטין, טקסס. במהלך הביקור, היא צפתה ברכבי טסלה נוסעים באופן אוטונומי מפס הייצור, תצוגה שהדגימה את יכולות מערכת ה-FSD של החברה. למרות שניתן להניח שהצגת הפיצ'ר הייתה מוגבלת לסביבה מבוקרת, המשקיעים אהבו את זה וראו בכך התקדמות טכנולוגית של טסלה.
רק שאפשר להניח שבין הבמה בתכנית הטלוויזיה שנערכה בסביבה מפוקחת ו'בלי פשלות' ועד לנהיגה ברחובות עירוניים מורכבים כמו אוסטין יש עדיין מלא אתגרים טכנולוגיים וגם רגולטורים. מצד טסלה משודרות הצהרות כי הם מוכנים לעמוד ביעד, והם לא צופים שום עיכובים בעליה לכביש של הרובוטקסי אבל אנליסטים מזהירים שכל עיכוב בהשקה יפגע במניה קשות שכרגע נסחרת על הצפיה הזאת בעיקר.
- יצרנית האייפונים פוקסקון דיווחה על זינוק של 26% בהכנסות
- תקציב טראמפ ל-2026: איך חברות החלל המסחריות צפויות להרוויח מהקיצוצים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החברה גם מינפה את הרשתות החברתיות כדי לעורר את התלהבות המשקיעים סביב המועד המתקרב. בתחילת השבוע, החשבון של טסלה ברשת X פרסם פוסט שציין כי ה-1 ביוני נמצא במרחק של 31 ימים בלבד. אמנם הפוסט לא הזכיר במפורש את הרובו-טקסי, אבל כולם הבינו בדיוק למה טסלה מתכוונת.
ביצועי המניה בשנה האחרונה
במבט רחב יותר, מניית טסלה חווה שנה מאתגרת. מתחילת השנה, המניה ירדה בכ-25%, בעיקר בשל התחרות הגוברת בשוק הרכב החשמלי והלחצים על שולי הרווח של החברה. עם זאת, בהסתכלות על ה-12 החודשים האחרונים, המניה רשמה עלייה מרשימה של כ-52%, מה שמשקף את זה שהמשקיעים עדיין מאמינים בחזון של טסלה, גם על רקע תנודתיות גבוהה. התנודתיות במניית טסלה אינה חדשה. החברה ידועה בתגובות חדות של השוק להכרזות של מאסק וגם לתוצאות של הדוחות הכספיים שהיא מפרסמת.
בשנים האחרונות, טסלה הצליחה להפוך מחברת רכב חשמלי לשחקנית
המובילה בתחומי האנרגיה המתחדשת והבינה
המלאכותית, מה שמגביר את העניין בה אך גם את הסיכונים. אנליסטים מציינים כי הצלחת שירות הרובו-טקסי עשויה להפוך את טסלה לחברה ששווי השוק שלה עובר את טריליון הדולר, אבל כל כישלון או עיכוב יכול להוביל לאכזבות ולגרום למניה
למחוק את כל התשואות שעשתה בזמן האחרון.
שוק הנהיגה האוטונומית הופך תחרותי יותר ויותר, עם חברות כמו וויימו (Waymo) של גוגל, קרוז (Cruise) של ג'נרל מוטורס, וזיקר (Zeekr) הסינית, שמפתחות טכנולוגיות דומות. ויימו, למשל, כבר מפעילה שירותי מוניות אוטונומיות בערים כמו סן פרנסיסקו ופיניקס, מה שמעמיד את טסלה במרוץ נגד הזמן.
החודשים הקרובים צפויים להיות קריטיים עבור טסלה. השקת שירות הרובו-טקסי ביוני 2025, אם תתממש, עשויה לשנות את תפיסת השוק כלפי החברה ולהצדיק את השווי הגבוה שלה. אנליסטים מעריכים כי שירות זה עשוי לייצר הכנסות של מיליארדי דולרים בשנים הקרובות, תוך שהוא ממצב את טסלה כחברת טכנולוגיה ולא רק כיצרנית רכב.
במקביל, טסלה ממשיכה להשקיע בתחומים נוספים, כמו ייצור סוללות, אחסון אנרגיה ופיתוח רכבים חדשים, כמו הדגם הזול יותר שצפוי להגיע לשוק ב-2026. השקעות אלה, לצד התמקדות בטכנולוגיות AI, מחזקות את מעמדה של טסלה כחברה חדשנית, אבל גם מגדילות את הסיכונים הפיננסיים שלה בטווח הקצר.
ההתקדמות הטכנולוגית שהחברה מציגה, וההבטחות שלה ליוני ממשיכים להניע את המניה קדימה אבל השאלה הגדולה היא האם החברה תצליח לעמוד ב'בילד-אפ' ובציפיות הגבוהות שהיא עצמה יצרה.