טסלה מודל 3. צילום יואב פולסטסלה מודל 3. צילום יואב פולס

טסלה במבצע - חברת הרכבים החשמליים מנסה להתגבר על המשבר

עם ירידה חדה של 13% במכירות הרבעון הראשון ותלות גוברת באשראי פליטה, החברה משיקה מבצע ליסינג למודל 3 בניסיון לשנות את המגמה

אדיר בן עמי |

טסלה Tesla 9.8%  מגבירה את מאמצי השיווק שלה בניסיון להתאושש מרבעון ראשון מאכזב, כאשר החברה בהנהגת אילון מאסק משיקה מבצע ליסינג אטרקטיבי במיוחד עבור דגם המודל 3 שלה. החברה מציעה כעת את מודל 3 בגרסת טווח ארוך עם הנעה אחורית בליסינג בעלות של 349 דולר לחודש למשך 24 חודשים, ללא מקדמה. מדובר בהצעה אטרקטיבית בהשוואה לתשלום החודשי הממוצע על רכב חדש בארה"ב, העומד על כ-750 דולר לחודש לפי נתוני חברת המחקר אדמונדס.


ההצעה החדשה נוספה לאתר החברה לאחרונה, ונראה כי היא חלק ממאמץ רחב יותר להגדיל את המכירות לאחר ירידה חדה ברבעון הראשון. נתוני המכירות של טסלה ברבעון הראשון היו מדאיגים במיוחד. החברה מכרה כ-337,000 מכוניות, ירידה של 13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - הנפילה הרבעונית החדה ביותר בהיסטוריה של החברה. הירידה מיוחסת למספר גורמים, כולל פגיעה במותג בשל תפקידו של מאסק בממשל טראמפ, שהרחיק חלק מהקונים הפוטנציאליים.


גם השדרוג של מודל Y תרם לירידה בביקוש, תופעה מוכרת בענף הרכב כאשר לקוחות נוטים להמתין לדגמים החדשים. בנוסף לכך, הנתונים מאירופה מספקים תמונה מעורבת - ירידה של 28% במכירות במרץ לעומת אשתקד, אך זהו שיפור לעומת פברואר וינואר, אז נרשמה ירידה מצטברת של 43%.


אופטימיות זהירה

האנליסטים מוול סטריט צופים כי טסלה תמכור כ-410,000 רכבים ברבעון השני, למרות העלייה במחירים הנובעת ממלחמות הסחר והמכסים. ציפיות אלו מצביעות על אופטימיות זהירה לגבי יכולתה של החברה להתאושש מהמשבר הנוכחי.


מכסי הסחר שהוטלו על ידי ממשל טראמפ מהווים אתגר משמעותי עבור טסלה. בקנדה, למשל, מחירו של מודל Y זינק ב-11,000 דולר לכ-85,000 דולר בהשוואה ל-2024, בעקבות מכסי תגמול שהטילה קנדה על מכוניות המיובאות מארה"ב כתגובה למכסים האמריקאיים. באופן מעניין, אתר טסלה הקנדי עדיין מאפשר ללקוחות לחפש מלאי שהיה זמין לפני הטלת המכסים.


המצב אינו פשוט יותר בארה"ב עצמה, שם מכוניות חדשות הנכנסות למדינה נתקלות במכס של 25%. גם חלקי חילוף מיובאים חייבים במכס זהה החל ממאי. מציאות זו יוצרת אתגר כפול עבור טסלה - להגדיל מכירות ולשמור על רווחיות בסביבה של מכסים, מלחמות סחר ואמון צרכני מתערער.


תמרור אזהרה

התמונה הפיננסית של החברה מדאיגה לא פחות. ברבעון הראשון, טסלה דיווחה על רווח תפעולי של 399 מיליון דולר, כאשר מכירות אשראי פליטה הסתכמו ב-595 מיליון דולר. זהו הרבעון הראשון מאז הרבעון השני של 2020 שבו מכירות האשראי עלו על הרווח הנקי - תמרור אזהרה למשקיעים.

קיראו עוד ב"גלובל"


טסלה מרוויחה אשראי פליטה על ידי ייצור רכבים חשמליים מעבר למכסה הנדרשת, ומוכרת אותם ליצרני רכב אחרים המנסים להימנע מקנסות. מאז 2020, החברה מכרה אשראי פליטה בשווי 9.2 מיליארד דולר, סכום המהווה כמעט 25% מהרווח התפעולי המדווח שלה.


ביצועי המניה משקפים את האתגרים הללו.  מניית טסלה ירדה ב-29% מתחילת השנה, כ-23 נקודות אחוז מתחת למדד S&P 500. למרות זאת, ישנם סימנים לאופטימיות זהירה, עם עלייה של 9.80% במניה בימים האחרונים.


האתגר העומד בפני טסלה כעת הוא להוכיח שביכולתה לצמוח ולהיות רווחית בסביבה עסקית מורכבת. עם התגברות התחרות בשוק הרכב החשמלי, לחצי המחירים והאתגרים הפוליטיים, החברה נדרשת לאסטרטגיה מחודשת שתחזיר אותה למסלול הצמיחה. מבצע הליסינג החדש הוא רק צעד ראשון בדרך הארוכה להחזרת אמון המשקיעים והצרכנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה