הדולר פתח את 2008 בעליות שערים; חתם ברמה של 3.861 שקל

שערו היציג של האירו הוסיף 0.22% לרמה של 5.67118 שקל. עידן הרטמן, אנליסט בכיר בפורקסיארד: אחת מהעסקאות הטובות ביותר של שנת 2007 היתה להיות בשורט על הדולר
שי טופז |

המטבע הישראלי חתם את יום המסחר בהיחלשות אל מול העיקריים. שערו היציג של הדולר סגר בעליה של 0.39% לרמה של 3.861 שקל, שערו היציג של האירו הוסיף 0.22% לרמה של 5.67118 שקל.

מחדר המסחר של פורקסיארד נמסר, כי הדולר נחלש מול מרבית המטבעות העיקריים, לקראת פרסום דו"ח על תפוקת הייצור בארה"ב הצפי הוא ירידה לשפל הנמוך ביותר באחד עשר החודשים האחרונים.

עידן הרטמן, אנליסט בכיר מחדר העסקאות של פורקס יארד טוען שנתוני המאקרו האחרונים מארה"ב מעידים על המשך ההאטה הכלכלית בפתיחת שנת 2008 ,האטה שתיבלם ככל הנראה לקראת פתיחת הרבעון השלישי.

צמיחת התפוקה התעשייתית בארה"ב, קרוב לוודאי, הואטה בדצמבר בעקבות ההאטה בענפים אחרים בארה"ב, ביניהם ענף הדיור המידרדר, מה שהפחית את רצונם של חברות וצרכנים להוציא כספים על מוצרים. לפי סוכנות הידיעות בלומברג, יראה המדד לתפוקה התעשייתית בארה"ב ירידה לרמה של 50.5 לעומת 50.8 בחודש נובמבר.

אחת מהעסקאות הטובות ביותר של שנת 2007 היתה להיות בשורט על הדולר. אך עד כמה גרועים היו ההפסדים של הדולר? מדד הדולר הנסחר צנח ב-10% השנה, אך כנגד האירו באופן ספציפי הדולר הפסיד 13% מערכו. היתה זו שנה פעילה מאוד בשווקים הפיננסיים, שנה שתיכתב בספרי ההיסטוריה. למעשה, משבר ה-subprime הינו מטבע לשון הטבוע בפי כל.

שוק הדיור היה הסיפור הגדול של 2007 והוא גם הסיפור שאיתו אנו מסיימים את השנה. בניגוד לירידה החדה במכירות בתים חדשים, מכירות בתים יד שנייה עלו ב-0.4%, כאשר זהו השיפור הראשון הנרשם בתשעת החודשים האחרונים.

כאמור יש לדוח גם מגרעות שכן מחיר המכירה הממוצע ירד ב-3.3%. מכירות בתים יד שנייה עדיין היו בירידה של 20% בהשוואה לדצמבר 2006. שנת 2008 עשויה להוות נקודת מפנה מהותית בכלכלה הגלובלית. למרות שנוכל לראות עדיין כמה חודשים נוספים של חולשה בשוק הדיור, אנו מאמינים שהכלכלה האמריקנית תוכל להתאושש במחצית השנייה של השנה שכן הפחתות הריבית של הבנק הפדראלי יתחילו לפעול. השאלה הגדולה היא האם הירידה שלפני ההתאוששות תהיה חמורה מספיק כדי לגרום לכלכלה האמריקנית להיכנס למיתון.

היום (ד´) יתפרסם סקר ISM ייצור ונתוני הוצאות בנייה. ביום חמישי אנו מצפים לפרסום דוח התעסוקה (ADP) ללא המגזר החקלאי שהינו מהווה נתון מקדים ומשמעותי לפני ה- NFP ביום שישי.

במהלך ששת ימי המסחר האחרונים האירו/דולר היה במגמת עלייה בלבד. נתונים כלכליים חלשים מארה"ב, הסערה בפקיסטן והחזרה למטבע המקומי לקראת סוף השנה תרמו לחולשת הדולר. אך ביום המסחר האחרון של השנה, הדולר עצר את מסע הטיפוס של האירו. הבנק המרכזי של אירופה המשיך למשוך נזילות מהמערכת הפיננסית וזה דבר טוב כי משמעות הדבר היא שריביות ה-LIBOR כבר לא גבוהות באופן בלתי ניתן לשליטה. עד סוף השנה הבנק המרכזי של אירופה המשיך להזכיר לשווקים שהוא נותר ניצי. בהצהרה שפורסמה ביום שבת וובר אמר שמחירי המזון והאנרגיה העולים יגרמו לאינפלציה גבוהה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2008. השבוע יצאו מאזור האירו נתוני אבטלה וסקר רכש מנהלי ייצור ושירותים מגרמניה.

אליאב קורדובה מנהל חדר העסקאות של פורקס יארד מציין שסגירה מסיבית של עסקאות carry-trades היא הגורם העיקרי להפסדים בשערים המצטלבים של היין.

השבוע לא צפויים להתפרסם נתונים כלכליים מיפן וגם בשבוע הבא הנתונים העתידיים להתפרסם הם זניחים, משמעות הדבר היא שתנועות המטבע יהיו מושפעות בעיקר מהפסדים של מדד הדאו ג´ונס. התקווה היא שההפסדים לא ימשיכו בשנה החדשה שכן אם ימשיך הקשר בין המניות למסחר ה- carry-trades, אפקט ינואר על המניות עלול להיות חלק מהגורמים להיפוך אפשרי בקרוסים על היין.

המניות נוטות לעלות בחודש ינואר מכיוון שקרנות הנאמנות, קרנות הגידור ומשקיעים באופן כללי נוטים לפתוח פוזיציות חדשות בשוק המניות אחרי שסגרו אותם לצרכי מס בדצמבר.

בדולר/יין, באופן מעניין קיימת קורלציה כאשר ב-8 מתוך 11 השנים האחרונות הדולר מתחזק במסחרו בחודש ינואר.

כרגע האירו מתחזק בכ-0.48% אל מול הדולר ונסחר בשער של 1.4690 דולר ליורו. הדולר מתחזק קמעה אל מול הפאונד ונסחר בשער של 1.9833 דולר לליש"ט. הדולר נחלש ב-0.18% מול הין היפאני ונסחר בשער של 111.52 ין לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה