לאחר שנתיים וחצי של עבודה – אסדת לוויתן מוכנה להפקת גז

אסדת הגז של מאגר לוויתן עשתה עלייה, ומבשרת על פתיחתו הצפויה של עידן חדש – עידן שבו ישראל תתחיל לייצא גז כחול-לבן בהיקפים נרחבים, עם כל היתרונות הנלווים למשק. 

תוכן בחסות | (1)

עונת הרחצה אולי הסתיימה, המדוזות כבר עזבו, אך האקשן עוד לפנינו: בימים אלו הושלמה התקנת כל חלקי אסדת לוויתן, והיא כמעט מוכנה להזרמת הגז הטבעי מהבארות – לצינורות הגז ומשם למשק המקומי ולייצוא. השלמת הרכבת האסדה היא נדבך נוסף בהשלמת פרויקט האנרגיה הגדול של ישראל, שיאפשר לראשונה בתולדות המדינה ייצוא גז בהיקפים נרחבים, עם כל המשמעויות הנלוות.

אסדת לוויתן עושה עלייה בבניית כל חלקי האסדה הושקעו כ- 3 מיליון שעות עבודה והיו מעורבים בה מעל 7,000 עובדים, מ-25 מדינות. הרכבת האסדה נעשתה בשלבים: לאחר שהושקעו רגלי האסדה (השוקלות 15,000 טון ואורכן מגיע ל- 98 מטר) בתחילת שנת 2019 במעמקים, הורכבו סיפוניה של האסדה מגיעים למשקל של כ- 38,000 טון על גבי הרגליים המקובעות. כדי להתמודד עם גודלה ומשקלה, נעזרו בעת ההרכבה בעגורן הימי הגדול בעולם, אשר סייע בהנפת חלקה העליון של האסדה והנחתו על גבי הרגליים. בשל מידותיה של האסדה ומורכבותה, תהליך ההרכבה בו היה מעורב העגורן הימי נמשך מספר שבועות.

עם סיום הרכבת כל חלקי האסדה יחלו בדיקות טכניות של המכשור והצינורות, ובסיומה תחל הזרמת הגז המסחרית.

עלות פיתוח מאגר לוויתן, על שלל שלביו, מגיעה ליותר מ- 13 מיליארד שקל. 160 חברות ישראליות לקחו חלק בפרויקט שעתיד לתרום לשינוי פניה של המדינה במישור הכלכלי, הסביבתי והמדיני.

הגעת האסדה לארץ – מה הסיפור הגדול? מאגר לוויתן שהתגלה לחופי ישראל נחשב לאחת מתגליות הגז הגדולות ביותר שהתגלו במים עמוקים בעשור האחרון בעולם כולו. על גודלו של מאגר לוויתן מעידה העובדה שהוא מכיל כמות כפולה של גז ביחס לכמות המוערכת במאגר תמר, שכבר כיום מספק יותר מ- 50% מצריכת האנרגיה הנחוצה לייצור חשמל.

הגז שיזרום מאסדת הגז של לוויתן יהווה תוספת כוח משמעותית, שתוביל להפחתה ניכרת של השימוש בפחם מזהם לצורך ייצור חשמל. האספקה והשימוש הגובר בגז טבעי צפויים להוביל לסגירת תחנות הכוח הפחמיות, וכפועל יוצא לצמצום משמעותי בזיהום האוויר (תחנות הכוח הפחמיות נחשבות למקור הגדול ביותר לפליטת מזהמי אוויר בישראל). זו הסיבה שהובילה להחלטת ממשלה, לפיה בעקבות המעבר לשימוש בגז טבעי כחול-לבן, תחנות הכוח הפחמיות בחדרה יסגרו עד שנת 2025.

ייצוא גז כחול-לבן: מה מצפה לנו? לצד תרומתו לפיתוח המשק הישראלי והתועלת הסביבתית, היקפי הגז הגדולים של מאגר לוויתן מאפשרים ייצוא גז טבעי בקנה מידה רחב. כשברקע הביקושים הגדלים לגז טבעי ברחבי העולם, ולנוכח היקפי הגז שהתגלו לחופי ישראל, כבר נחתמו הסכמים לייצוא גז עם חברת החשמל הירדנית כמו גם הסכמים לייצוא גז למצרים.   

לאור הגידול בביקוש האזורי לגז טבעי, נרקמים הסכמי ייצוא נוספים עם מדינות נוספות באזור, דוגמת קפריסין וטורקיה. הגז הטבעי של מאגר לוויתן צפוי לעשות את דרכו גם לאירופה, במסגרת פרויקט הקמת צינור להובלת גז טבעי לאיטליה. שרי החוץ של ישראל, איטליה, קפריסין ויוון כבר חתמו על מזכר הבנות להקמת הצינור.

ההסכמים שנחתמו ואלו שהולכים ונרקמים, יחזקו את עוצמתה הכלכלית של ישראל ויגדילו את הכנסות המדינה ממיסים. אך לא פחות חשוב, ייצוא גז טבעי ממאגר לוויתן למדינות האזור יחזק את מעמדה המדיני של ישראל, יוביל להידוק שיתוף הפעולה בין מדינות האזור וישמש כעוגן ביחסי החוץ של ישראל.

סיום הרכבת האסדה מבשר על תחילתו של השלב האחרון של פיתוח מאגר לוויתן, שצפוי להפיק גז לקראת סוף שנת 2019 ולפתוח פרק חדש בצמיחתה האנרגטית, הכלכלית והאזורית של מדינת ישראל.  

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שימו לב שהכתבה ממומנת! (ולא קשה לנחש ע"י מי) (ל"ת)
    רותם 18/11/2019 10:30
    הגב לתגובה זו