
ככה תוזילו את דמי הניהול בפנסיה - בלי להסתבך ובלי להתמקח
ביזפורטל עושה לכם סדר - על ההבדל בין דמי ניהול מהפקדה לדמי ניהול מצבירה, מה משפיע על החיסכון הפנסיוני שלכם; מתי נכון לשים את הדגש על ההפקדה ומתי על הצבירה, איך להשוות נכון בין הקרנות וגם: מה המדינה כבר עשתה בשבילנו
כשאנחנו מדברים על פנסיה, הדבר הראשון שכנראה מעניין הוא התשואה שקרן הפנסיה הצליחה להשיג. אבל במקביל לבדיקת התשואה, צריך לדעת כמה אנחנו משלמים על הפנסיה. הבחירה בקרן מנצחת היא לא אפשרית. יש הרבה קרנות ובסוף כולם די מתכנסים לבנצ'מרק. אפשר להיות טוב על פני האחרים שנה-שנתיים-שלוש, אבל בטווח חיסכון לפנסיה של 20-30-40 שנים, ההפרשים לרוב נמוכים בין השחקנים. ולכן, צריך לתת דגש גדול לדמי הניהול.
דמי הניהול בפנסיה משפיעים באופן דרמטי על החיסכון בפרישה, פיפס בדמי הניהול שווה לכם בסוף הדרך עשרות רבות של אלפי שקלים - בחירה בקרן ברירת מחדל לעומת קרן עם דמי ניהול גבוהים חוסכת לכם אפילו מאות אלפי שקלים בודדים. אז ברור שהתשואה חשובה, אבל על פני זמן דמי הניהול חשובים כנראה יותר.
בניגוד למה שנהוג ברוב מדינות העולם, ששם גובים דמי ניהול רק מתוך החיסכון הקיים (מהצבירה), בישראל נהוג לגבות גם מההפקדה החודשית וגם מהצבירה, זה יוצר מערכת מסובכת למעקב שמבלבלת הרבה מהחוסכים. למה אצלנו זה פועל ככה? כי אפשר. שיטת מצליח הידועה לשמצה. הקרנות מנסות ומצליחות. אין מי שאומר להם - מספיק. רשות שוק ההון והביטוח כנראה מתקשה לעמוד מול מנכ"לי חברות הביטוח ובתי ההשקעות ולעשות סדר בדמי הניהול לטובת הציבור. זה מזכיר את העמלה של דמי השמירה על חשבון ניירות ערך בבנקים שלא ברור למה היא קיימת, זה כמו עמלת הפצה בקרנות נאמנות שמועברת לבנקים, ויש שורה של עמלות כאלו. אין בזה שום הגיון, חוץ מלגרום לבלבול גדול אצל הציבור ולהביא לכך שאי אפשר באמת להשוות בין הקרנות ולכן קשה מאוד לדעת אם כדאי לעבור או לא לעבור לקרן אחרת.
דמי ניהול מהצבירה לעומת דמי ניהול מהפקדה
אחת השאלות שחוזרות שוב ושוב היא: מה יותר חשוב דמי ניהול מההפקדה או דמי ניהול מהצבירה? התשובה, כמו בהרבה תחומים כלכליים היא "תלוי". קודם כל מה ההבדל בין שני הסוגים של דמי הניהול? דמי ניהול מהפקדה נגבים בכל חודש מתוך הסכום שמופקד על ידינו ועל ידי המעסיק לקרן הפנסיה. נניח שאנחנו מפקידים 3,000 שקלים בחודש, ודמי הניהול מהפקדה הם 1% אז אנחנו נשלם 30 שקלים כל חודש. לעומת זאת, דמי ניהול מהצבירה נגבים מהסכום הכולל שצברנו עד עכשיו וכבר נמצאים בקופה - למשל, אם הצלחנו לחסוך כבר 100,000 שקלים ודמי הניהול מהצבירה הם 0.22% בשנה, אנחנו נשלם כ-220 שקלים בשנה.
- האם כספי הפנסיה של האמריקאים בדרך להשקעות בשווקים פרטיים?
- הפנסיה של ההולנדי לעומת הפנסיה של הישראלי - מצאו את ההבדלים
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
בהתחלה, כשהצבירה
עדיין נמוכה, דמי הניהול מההפקדה נראים לנו משמעותיים יותר זו עמלה שחוזרת כל חודש ואנחנו יכולים לראות אותה. אבל ככל שחולפות השנים ואנחנו צוברים יותר כסף בפנסיה, דמי הניהול מהצבירה מתחילים לתפוס נפח גדול יותר.
לדוגמה, אם עברנו את ה-300 אלף שקל בצבירה, זה כבר נהיה ממש קריטי ויכול להיות שכדאי לנו להסכים לדמי ניהול מהפקדה שקצת יותר גבוהים מהממוצע, רק כדי להבטיח שדמי הניהול מהצבירה יהיו נמוכים ככל שניתן. אם לתרגם את זה לכלל אצבע אז עד שנגיע לכ-200 אלף שקל בקרן הפנסיה כדאי לתת דגש על דמי ההפקדה, אחר כך להפנות את הפוקוס על דמי הצבירה.
לא כולם אוהבים להתמקח עם הסוכן הפנסיוני, ולא תמיד צריך. המדינה כבר עשתה את העבודה הזאת עבורנו וקבעה דמי ניהול בפנסיה ברירת מחדל. זה משתנה בין הגופים כשדמי הניהול מהצבירה הם בין 0.09% ל-0.15%. דמי הניהול מההפקדות הן 1.35% עד 1.49%. מי שנותן דמי ניהול נמוכים בצבירה לוקח יותר בדמי הניהול בפיקדונות. קשה להשוות בין הגופים, אבל ברור שהם מציעים דמי ניהול אטרקטיביים לעומת המקסימום שניתן לגבות וגם לעומת הממוצע בשוק - דמי ניהול של 0.15% על הצבירה ו-1.6% על ההפקדות. אגב, עובדים בחברות גדולות מקבלים תנאים מצויינים - הוועדים שלהם מגיעים להסכמים עם חברות הפנסיה והתשלומים יחסית נמוכים.
- דוח פנסיה שנתי: מה חשוב באמת לבדוק?
- "העמלה השקופה שמכרסמת בפנסיה שלכם - ואין עליה משא ומתן"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אם אתם משלמים יותר מהממוצע, אתם צריכים להתמקח, אם אתם רוצים לחסוך באמת תתמקחו ואם לא עוזר תקבלו הצעות מקרנות פנסיה ברירת מחדל. חשוב להבהיר - בקרן פנסיה יש גם מרכיב ביטוחי. אם אתם חוסכים כבר שנים אז יש לכם מרכיב ביטוחי מסוים שנובע מכך שיש ערבות הדדית בין כל חברי הפנסיה (העמיתים), וכך אם למשל מופעל ביטוח לעמית כמו אובדן כושר עבודה, מוות, פציעה, אז יש איך לשלם ו ולשאירים. כשאתם עוברים לקרן פנסיה אחרת, צריך לוודא שהזכויות האלו נמצאות גם בקרן החדשה. זה חסם גדול - זה מונע מהרבה מאוד אנשים לעבור, למרות שבפועל, את הביטוח יש להם במקרים רבים גם בקרנות אחרות.
אז אם אתם משלמים יותר מהממוצע ומדמי הניהול בקרנות פנסיה ברירת מחדל, שווה לבדוק ולעבור זה שווה בין עשרות אלפים למאות אלפי שקלים. כדי לדעת כמה אתם משלמים מספיק להביט בדוח הרבעוני מהקרן שבדרך כלל מגיע במייל, לפעמים גם בדואר. אם אתם לא מוצאים אותו תמיד אפשר להיכנס לחשבון האישי באתר של החברה שמנהלת את הפנסיה שלנו שם, בתוך הדוח או בתצוגת החשבון, מופיעים שני מספרים חשובים:אחוז דמי הניהול מההפקדה - כמה אנחנו משלמים מתוך כל הפקדה חודשית. אחוז דמי הניהול מהצבירה - כמה נגבה מהחיסכון הכולל שצברנו עד כה.
- 6.מוטי 23/07/2025 08:51הגב לתגובה זוכשאדם לא עובד ולא יכול להפקיד הם מעלים את דמי הניהול למקסימום.
- אנונימי 23/07/2025 09:55הגב לתגובה זוכי הוא יכול
- 5.איך אני יכול לקחת ברצינות מישהו שכותב להשים (ל"ת)אנונימי 23/07/2025 08:46הגב לתגובה זו
- 4.זה גם לקרן משלימה או רק לקרן מקיפה (ל"ת)אנונימי 23/07/2025 08:05הגב לתגובה זו
- 3.חברות ביטוח לא מדברות עם אנשים מתחת לחצי מיליון (ל"ת)אנונימי 23/07/2025 07:29הגב לתגובה זו
- 2.אנונימי 23/07/2025 07:22הגב לתגובה זו1 בנוסף לד ניהול מצבירה וד ניהול מהפקדה . יש הוצאות ישירות.בכל מסלול בכל חברה ההוצאות ישירות שונות.2 ולכן בדוח רבעוני שנתי כתוב עלות שנתית .שזה כוללד נהול מצבירה ד נהול מהפקדה הוצאות ישירות.אם למבוטח 23 מסלולים שונים בכל מסלול יראה עלות שנתית כוללת שונה.רפורמה ינואר24 על הסוכן לידע על השורה האחרונה במסלול.עלות שנתית כוללת
- 1.אין ה במילה לשים (ל"ת)אנונימי 23/07/2025 07:11הגב לתגובה זו