האיום האמיתי שמייצרת פשיטת רגל יוונית

סוחר מעו"ף | (12)

לפני שנתייחס להתפתחויות האחרונות בטרגדיה היוונית, מילה על מופע האימים של בנק ישראל (עם זאת, נברך אותו על היוזמה לקיים מסע"ת ובפרט בשעות המסחר בבורסה - אקשן מבורך). עד יום שני בשבוע שעבר שער הדולר (ואג"חים של מדינת ישראל) הוחזק גבוה, מעל לשווי ההוגן שלהם על ידי "אקדח על השולחן", קרי איום מרומז שבנק ישראל ינקוט צעדים יוצאי דופן (רכישות דולרים מסיביות, רכישת נכסים אחרים, ריבית שלילית, וכולי). השוק ידע שבנק ישראל לא אומר שהוא ינקוט בכך, והשוק גם (לרוב) לא חשב שצעדים אלו התבקשו כלכלית.

עם זאת השוק לרוב חרד מלקיחת פוזיציה מול בנק מרכזי, כאשר אותו בנק מרכזי לא מוגבל בתחמושת (בהקשר של הדפסת שקלים לקניית דולרים - בניגוד לכיוון ההפוך שמוגבל בגדול הרזרבות)/ עקרונית בנק ישראל לא מוגבל בהיקף (יכול להדפיס אין סוף שקלים), ויכול להחליש את השקל משמעותית בטווח הקצר-בינוני. בטווח הבינוני-ארוך השקל דווקא מתחזק בשל הגדלת רזרבות המט"ח. כמובן  שבכך נוצרהפסד לבנקישראל ולקופת המדינה (שלא מקבלת רווחים מבנק ישראל).

מה קרה ביום שני?

פלוג לקחה את האקדח מהשולחן והשליכה אותו לפח אל מול העיתונאים ומשתתפי השוק שצפו בשידור החי (המסע"ת של בנק מרכזיים מכוונים לשוק, לא לעיתונאים, בכל העולם). יתרה מכך, הופגן זלזול רב בצופי מסיבת העיתונאים. נדמה שאנו צופים בהרצאה לילדי בית ספר, קרי דיבור איטי, הסברה של מושגים בסיסיים וכו'. נוסיף לכך שמכיוון ש"השלכת האקדח לפח" לא הייתה באינטרס של בנק ישראל (שלתפישתנו ועל פי הצהרתו יש לו אינטרס להחליש את השקל) היינו צריכים לתמחר שני אירועים:

  • בנק ישראל לא ינקוט צעדים לא שגרתיים, אלא אם יכלו כל הקיצים. כמו כן, הוא צופה (מחלקת מחקר, המועצה והנגידה עצמה) עלייה חדה יחסית (מעבר למגולם בשוק) של הריבית עד סוף 2016.
  • בנק ישראל אינו מבין ויודע כיצד לבצע forward guidance ומסיבת עיתונאים. אמנם בנקים מרכזיים אחרים כשלו כשהתחילו, אך זה היה כשל די מרשים.

והתוצאה? השקל הוסיף כ-2%. האג"חים הארוכות של מדינת ישראל חטפו (ה-10 שנתי - קצת יותר מ2%), יותר קשה לייצוא, האינפלציה יורדת (שקל חזק יותר) ועלויות גיוס החוב של הממשלה עולות - לא תוצאה רצויה לבנק ישראל.

טרגדיה יוונית מבנה טרגדיה יוונית קלאסית מורכב מפרולוג (ופארדוס), מספר אפיסודיון וסטסימון ובסוף אכסודוס. בפרולוג ראינו את יוון מרמה את עצמה פנימה לתוך האיחוד המוניטרי. באמצעות חשבונאות מאוד יצירתית (כולל שימוש בנגזרים מול בנקי השקעות אמריקאים) יוון הציגה מאזן מטעה. ראינו כבר מספר אפיסודיונים (וכן אתנחתאות של סטסימונים), החל בתחילת המשבר הכלכלי העולמי והחששות, דרך המהומות ברחובות אתונה ב-2010 (אשר יצרו את התנאים המקדימים ל-flash crash בארה"ב), החילוץ הראשון ב-2010, החששות לגבי יציבות כלל גוש האירו בקיץ 2011, קריסת הכלכלה היוונית (קריסה דו-ספרתית של התמ"ג בשנים האחרונות, קריסה של רשתות ביטחון, שירותי רפואה, וכולי), הדרישות היווניות המחודשות בהקשר של חוב המלחמה הגרמני ועוד.   ועתה, האם הגענו לאכסודוס? מה יהיה מהות הקתרזיס שניקח מהטרגדיה? בהחלט נראה שאנו מתקרבים לאכסודוס. היוונים דחו את הצעת הנושים ביום חמישי (ולאחר מכן חיכו לחצות ביום שישי, לאחר סגירת השווקים, להודיע על הפיצוץ באופן פומבי) וקראו למשאל עם ביום ראשון הבא. יש תורים ארוכים מול הכספומטים ביוון. ביום שני צפוי בלגן מול הבנקים. בכל הנוגע להתנהלות מול ה-IMF, כנראה שיהיה default ביום שלישי (ה-30 ביוני), אם כי זה אולי בר דחייה מכיוון שמדובר בנושה בודד שכרגע לא מזרים כסף ליוון (אז יש אולי מקום לתמרון של שבוע בהקשר זה בלבד). אך ב-10 ביולי יש תשלום אג"ח של 2 מיליארד אירו (שחלקו מוחזק על-ידי ה-ECB כתור ביטחונות ל-ELA), עוד מיליארד ב-17 ליולי, וב-20 ליולי 3.5 מיליארד ל-ECB - כל אלו כבר אינם ברי דחייה.

ה-ECB בינתיים נותן כסף לבנקים היוונים דרך ELA. כל עוד זה קורה, לא בטוח שיוון תגביל משיכות מהבנקים (שכן למעשה זה העברת אג"ח יווניות חסרת ערך ל-ECB וקבלת אירו מזומן). אך ל-ECB צריכה להיגמר הסבלנות, וסביר שזה ייפסק.   במקרה של פשיטת רגל יוונית, ישנם מספר תרחישים: היא עשויה להישאר באירו (אך זה דורש הסכמה פוליטית של שאר הגוש, כיוון שכך יוון לא תעמוד בהתחייבות שלה ל-ECB). היא עשויה לצאת מהאירו, ולהישאר באיחוד האירופי, והאופציה הגיאו-פוליטית הקיצונית ביותר הוא פליפ מהאיחוד האירופי ונאט"ו אל זרועתיו של הדוב הרוסי.   למען האמת, מבחינת שווקים יוון אינה משנה. וכאן נחזור לקתרזיס והפנמת הטרגדיה, מה שכן משנה הן השלכות המשבר היווני על איטליה, פורטוגל וספרד (המהדרין אולי יוסיפו גם את צרפת לרשימה). אנו למדים, בניגוד לדברי דראגי ב-2012, שהאירו הפיך ואין סולידריות אירופית לחובות של מדינות בקשיים (אך אולי זה כבר נלמד). ככל שהניסוי היווני בשמיטת חובות יהיה מוצלח, ייתכן שגם מדינות אחרות עם חוב עצום יאמרו "גם אני".   אם השוק מאמין שאיטליה, פורטוגל או ספרד "יעשו יוון", זה עשוי להיות נבואת פיגמליון, שכן תשואות האג"ח של אותן מדינות יזנקו (מכיוון שכל מי שמחזיק בהן ינסה להיפתר מהן), מה שיעלה משמעותית את עלות גלגול החוב ויגדיל משמעותית את החוב. זה תרחיש חוזר של משבר גוש האירו בקיץ 2011.   בכדי למנוע זאת, גוש האירו יצטרך להעניש את יוון מספיק (בכדי להרתיע מ"עשיית יוון"), תוך ניסיון למנוע השלכות גיאו-פוליטיות, כגון התנערות מנאט"ו (המיקום הגיאוגרפי של יוון מאוד קורץ לדוב הרוסי) אולי על ידי סיוע אמריקני והימנעות ממשבר הומניטרי גדול יותר ביוון. איזון מורכב מאוד: עונש גדול מספיק, אך לא יותר מדי.   בכל מקרה, בשווקים יהיה מעניין השבוע...

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    האם פשיטת הרגל תשפיע עליי כתיירת שם? (ל"ת)
    אני 01/07/2015 09:40
    הגב לתגובה זו
  • סוחר סחור 01/07/2015 10:13
    הגב לתגובה זו
    בטווח הקרוב - תבני על כך שאין בנקים. ושכרטיסי אשראי אולי גם לא יעבדו. קרי צריך להחזיק מזומן ובצורה בטוחה. כמובן שמחירים יכולים לרדת - בפרט עבור תשלום במזומן באירו. בארוך - יכול להשפיע על מחירים לטובת התיירים, כן.
  • 2.
    שלמה גרינברג 28/06/2015 13:14
    הגב לתגובה זו
    יש כאן עוד "בעיה קטנה" שהזכרת. במקרה של פשיטת רגל יוונית תעלה שוב המעורבות של גולדמן סאקס בכניסת יוון לאיחוד. מעורבות זו היא האחראית לחשבונאות המאוד יצירתית שהזכרת וחושפת את גולדמן לתביעות (חלק ממעורבות שר האוצר האמריקאי בניסיון לפתור המשבר קשורה גם בכך). זו בעיה לא פשוטה כלל ששר האוצר היווני מודע לה ואיני מוציא מכלל אפשרות מעורבות של ארה"ב בפתרון.
  • סוחר סחור 28/06/2015 13:39
    הגב לתגובה זו
    אני סבור שאולי חלה כבר התיישננות - בכל זאת עבר יותר מעשור. גם לא ברור שלגולדמן אסור להיות counterparty לעסקה לגיטימית ששימשה את יוון לרמות את Euorstat. ארה"ב תהיה מעורבת בשל האינטרסים לה - למשל בשביל למנוע סחף יווני לרוסיה. לא מאמין שמעשי גולדמן לפני עשור ישפיעו על החלטת ארה"ב כיום.
  • שלמה ג רינברג 29/06/2015 08:23
    אין התיישנות על דברים כאלו וההשפעה של גולדמן על הממשל גדולה כמה מונים מזו של רוסיה, עם השנים תבין זאת.
  • 1.
    א 28/06/2015 11:52
    הגב לתגובה זו
    כבר לפני מספר שבועות הוא שבר 3.8 עוד "שהאקדח המוניטרי" היה על השולחן , ככה שאתה ואחרים מייחסים יותר מדי חשיבות למה שקרה , זאת ועוד - במידה ופלוג הייתה מבצעת הקלה כלשהי היית מקבל לדעתי בדיוק את ההפך של מה שחשבת שתקבל. בנק ישראל הבין שהכסף הזול לא הולך למקומות הרצויים אלא הולך למקומות שמסבכים אותו ויסבכו בהמשך את כל הכלכלה הישראלית. הסייקל של הורדות הריבית נכשל- הוא הגיע מוקדם מדי וללא צורך וגרם לעיוות נוראי בזרימות ההון והזיק הרבה יותר מאשר הועיל, נפלנו אל תוך בור שיהיה קשה לצאת ממנו ללא זעזועים לדעתי. אתמול ראיתי פרסומת של בנק כלשהו שמציע לנשים להאריך את חופשת הלידה שלהן ולקחת הלוואה לשם כך...
  • סוחר סחור 28/06/2015 12:08
    הגב לתגובה זו
    אישית, סבור שריבית 0 זו איוולת. יוצר כל מיני עיוותים, ותפיסתי לא מתאים למשק הישראלי. אך תפריד בין מדיניות - לבין מה שמשדרים לגבי המדיניות. הקדח על השולחן - היה שווה פיחות סינטטתי של 2% (ובנק ישראל מכוון לפיחות!). בנק-ישראל היה צריך להשאיר (מבחינתו) את האקדח על השולחן ובכך לבצע מניפולציה של הסוחרים ושל השער. תבדיל בין מה אומרים.... ומה עושים..... שני מישורים אחרים לחלוטין.
  • א 28/06/2015 12:35
    אי אפשר למדוד תוצאות בטווח של שעות או אפילו ימים.