
טראמפ חותם על הסכם סחר עם וייטנאם - נייקי קופצת
מניות חברות האופנה כמו נייקי וגאפ מתאוששות לאחר שוייטנאם וארה״ב הסכימו למכסים של 20% במקום 46%, בעוד יפן מסרבת להיכנע בעניין ייבוא רכבים ועלולה לשלם מחיר כבד, ואילו הודו זוכה ליחס מועדף
נשיא ארה"ב חתם על הסכם סחר עם וייטנאם, הכולל מכסים של 20% על כלל הסחורות המיובאות ממנה, ו-40% על סחורות "מועברות" – בעיקר מוצרים סיניים העוברים דרך וייטנאם. העיתוי אינו מקרי. שעות ספורות קודם לכן, הצהיר טראמפ כי "לא סביר" שיפן
תגיע להסכם עם ארה"ב, ואיים להעלות את המכסים עליה ל-30% ואף ל-35% – עלייה דרמטית מהמס שנקבע באפריל, שעמד על 24%.
בוול סטריט עדיין מנסים להבין אם מדובר בטקטיקת משא ומתן או במדיניות עקבית. הנרייטה טרייז מ-Veda Partners מזהירה כי המכסים "כאן כדי להישאר", ושהעובדה שהיותם קבועים ברמה של 20% – כפול מהמכס הזמני של 10% שהיה קודם – מעידה שטראמפ לא מתכוון לסגת. אמנם המכסים על וייטנאם היו אמורים לעלות ל-46% ב-9 ביולי, כך ש-20% נתפסים כהקלה – אך מדובר בוויתור יקר.
מניות האופנה מתאוששות
וייטנאם אינה מדינה שולית במפת הכלכלה הגלובלית – היא מהווה מוקד ייצור מרכזי לענקיות האופנה העולמיות. נייקיNike Inc , גאפ Gap Inc. 0.45% ולולולמון Lululemon Athletica 0.48% מסתמכות על המפעלים המקומיים לייצור שלל מוצרים – מחולצות ועד נעלי ספורט. כשהוכרזו באפריל המכסים של 46%, מניות חברות האופנה וההנעלה צנחו. כעת, עם מס ברמה של 20%, יש לפחות ודאות – גם אם יקרה.
התגובה בשווקים הייתה מיידית אך מאופקת. מניית נייקי עלתה ב-2% עם פרסום החדשות, בעוד שגאפ ולולולמון נותרו יציבות. המשקיעים מבינים שוודאות של 20% עדיפה על חוסר ודאות מוחלט, אך גם יודעים שזה עדיין מתורגם להתייקרות ניכרת של מוצרים וייטנאמיים לצרכן האמריקני.
- טראמפ מעודד את הודו ומדינות נוספות לא לקנות סחורה סינית - סין זועמת; האם זה יפגע בשיחות על המכסים?
- פאוול מול טראמפ: המאבק על עצמאות הפדרל ריזרב
״יפן שונה ממדינות אחרות״
יפן נמצאת במצב הרבה יותר עדין. ראש הממשלה שיגרו אישיבה מנסה להסביר לטראמפ כי "יפן שונה ממדינות אחרות – אנחנו המשקיע הגדול ביותר בארה"ב ותורמים ליצירת מקומות עבודה". טראמפ, מצדו, אינו מתרשם – הוא מכנה את היפנים "קשים מאוד" ורומז שאינו בטוח שיושג הסכם.
מוקד המחלוקת המרכזי הוא תעשיית הרכב – ענף הייצוא העיקרי של יפן לארה"ב. היפנים מתנגדים בתוקף להטלת מכס של 25% על רכבים, וטראמפ מסרב לוותר. מדובר בעימות קלאסי בסגנון "מי ימצמץ ראשון", כשעל הכף מאות מיליארדי דולרים של סחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.
אנליסטים בוושינגטון מעריכים כי טראמפ זקוק ל"מקל" – מדינה שתשלם מחיר כבד כדי להבהיר לאחרות שהוא רציני. יפן ככל הנראה נבחרה לתפקיד הזה, לאחר שהאיחוד האירופי הצליח בינתיים להתחמק מהתקפה ישירה. אוון טדפורד מ-Beacon Policy Advisors מציין שיפן "תפסה את מקומו של האיחוד האירופי כשותף הסחר המרכזי שצפוי לספוג מכסים מוגדלים".
- שלטון המנהלים - הרוויח כ-250 מיליון דולר והפך לאחד מהשכירים העשירים במשק
- החוזים סביב האפס - באסיה עליות קלות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מנגד, הודו עשויה לזכות ליחס מועדף. טראמפ רמז כי "הודו מוכנה להסיר חסמים בפני חברות אמריקניות", מה שעשוי להוביל לביטול או להפחתה של המכס בגובה 26% שהוטל עליה באפריל. ראש הממשלה נרנדרה מודי פעל בחוכמה – הוא הגיע לפגוש את טראמפ כבר בפברואר ופתח במשא ומתן מוקדם.
מארק לינסקוט, לשעבר מתווך סחר בממשל אובמה וגם אצל טראמפ, הסביר שהודו "קיבלה יתרון מיידי". המטרה: הסכם סחר דו-צדדי מקיף. "זו רק הנשיכה הראשונה בתפוח", לדבריו. ההודים מבינים היטב את שפתו של טראמפ – עסקים נטו, בלי פוליטיקה.
טראמפ משנה את הכללים
טראמפ
אינו מסתפק ברפורמות שטחיות – הוא שואף לכתוב מחדש את כללי הסחר הבינלאומיים. המדינות שיבינו את זה מוקדם – כמו וייטנאם והודו – יוכלו להרוויח. אלו שינסו למשוך זמן, כמו יפן, עלולות להתמודד עם מכסים בגובה 35% ואף יותר.
עבור חברות רב-לאומיות, המשמעות היא שצריך לסדר מחדש את שרשראות האספקה. נייקי כבר החלה להעביר חלק מהייצור למדינות אחרות, וענקיות נוספות צפויות ללכת בעקבותיה. השאלה אינה עוד האם יוטלו מכסים – אלא עד כמה גבוהים הם יהיו.
הימים הקרובים יהיו קריטיים: יפן צריכה להכריע אם להמשיך להתנגד ולהסתכן במכסים של 35%, או להפגין גמישות בנושא ייבוא רכבים. הודו צריכה להראות שהיא אכן פותחת את שווקיה. ובינתיים, חברות האופנה הגלובליות כבר מחשבות כיצד לייצר את אותן נעליים – במקום אחר ובמחיר הנמוך ביותר האפשרי.
- 1.עושה חשבון 03/07/2025 07:46הגב לתגובה זוקשה לוותר על יתרון מסחרי ללא מלחמה .מדינות רבות פתחו במלחמה צבאית על הרבה פחות מזה .