
אין תרופה למכה: מכסים על פארמה תוך שבועיים
טראמפ חותם על צו נשיאותי לעידוד ייצור תרופות באופן מקומי ומודיע שתוך שבועיים יוטלו מכסים על ענף הפארמה; חברות הפארמה העולמיות נערכות
זה מגיע לתעשיית הפארמה.
דונלד טראמפ חותם על צו נשיאותי שמטרתו לעודד ייצור תרופות בתוך ארצות הברית הוא מניף ברוב טקסיות את הקלסר שחור ומודיע שהמכסים יוטלו רשמית בטווח של השבועיים, אולי מהר ומוקדם יותר מששיערו חברות התרופות. המהלך, מגיע על רקע מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ וצפוי כמובן להשפיע משמעותית על תעשיית הפארמה העולמית. ארצות הברית חברות הפארמה מייצאות לארצות הברית תרופות בשווי של למעלה מ-200 מיליארד דולר מדי שנה.
חלק נוסף בצו הנשיאותי מורה לרשות המזון והתרופות האמריקאית ה-FDA לייעל ולזרז את תהליכי האישור להקמת מפעלי תרופות חדשים בארצות הברית, כדי לאפשר ליצרנים להגדיל את כושר הייצור המקומי שלהם ולחזק את תעשיית הפארמה האמריקאית. גם, הסוכנות להגנת הסביבה ה-EPA הונחתה לא לשים מקלות בגלגלים ולאפשר את הקמת המפעלים והמתקנים החדשים בזמני שיא.
הצו הנשיאותי הוא ה'מכה בפטיש' של מהלך כולל שמוביל טראמפ שנועד להפחית את התלות האמריקאית ביבוא תרופות, אותה הוא מגדיר כסיכון לביטחון הלאומי. למרות הכוונות הפטריוטיות של טראמפ, כלכלנים מעריכים שהטלת מכסים על תרופות יכולה להעלות את מחירי התרופות לצרכן האמריקאי בכ-5-10% בטווח הקצר, מה שצפוי להגביר את הלחץ על מערכת הבריאות הלא יעילה גם ככה ולעורר תסיסה אצל האזרח הקטן. תומכי המהלך טוענים דווקא שהגברת הייצור המקומי תיצור מקומות עבודה חדשים ותפחית את התלות במעסיקים זרים.
ההכרזה על מכסים צפויה לפגוע במיוחד בחברות תרופות אירופאיות, כמו גם ביצרניות תרופות בהודו ויצרני ציוד רפואי בסין. בטרום המסחר מניותיהן של ענקיות פארמה נסחרות סביב האפס. השוק כנראה עדיין בוחן ומעכל את משמעות המהלך על פעילות החברות. אלי לילי LLY ללא שינוי ניכר, פייזר PFE נסחרת בכחצי אחוז שלילי בטרום וג'ונסון אנד ג'ונסון JNJ מתנהגת בצורה דומה וללא שינוי מהותי במחירה.
אלו שנערכו מראש
בעוד חברות רבות העדיפו לנקוט בגישת ה'שב ואל תעשה' היו את אלו שהבינו שצונאמי המכסים לא ידלג עליהן ונערכו אליו מראש. בשבועות האחרונים הודיעו חברות כמו רוש השווייצרית, נוברטיס, אלי לילי וג'ונסון אנד ג'ונסון שהם מתכוונות להגביר את ההשקעות בייצור מקומי בארצות הברית, אולי כאקט חנופה הם מקוות שהסטת הייצור לצפון אמריקה ימצא חן בעיני הנשיא ויחריג אותן מהמכסים העתידים לבוא.
הודעה שכללה לאחרונה גם איום בהטלת מכסים של 100% על סרטים זרים. המהלכים הללו מעוררים חששות בקרב משקיעים מפני עלייה בעלויות, שיבושים בשרשראות האספקה והשפעות אינפלציוניות
על מחירי התרופות לצרכן האמריקאי. תעשיית הפארמה העולמית עוקבת כעת בדריכות אחר ההתפתחויות. בעוד שהצו הנשיאותי עשוי להאיץ את הקמתם של מפעלים חדשים בארצות הברית, המכסים עלולים לערער את התחרותיות של יצרניות זרות בשוק האמריקאי, תוך העלאת מחירים והגברת הלחץ על מערכת
הבריאות. השבועיים הקרובים צפויים להיות קריטיים לעיצוב עתיד התעשייה.
החתימה על הצו הנשיאותי על תעשיית הפארמה מגיע ימים בודדים אחרי שענף אחר ספג פגיעה - ענף הסטרימינג והתוכן הופתע בתחילת השבוע עת איים טראמפ בהטלת מכסים של 100% על סרטים זרים. בציוץ שפרסם טראמפ ברשת החברתית שלו, Truth Social, הוא הודיע על כוונתו להחיל מכס בגובה 100% על סרטים שהופקו מחוץ לארה"ב. לטענתו, מדובר מהלך מתמשך של מדינות אחרות שנועד לפגוע בתעשיית הקולנוע האמריקאית. המקל והגזר של טראמפ: מתקרבים להסכמי סחר אבל מציגים מכסים חדשים
- וול סטריט בירידות; פלנטיר במינוס 13% וסולאראדג' בפלוס 17%
- מניות בולטות בוול סטריט: פלנטיר נופלת, אנבידיה יורדת 1.5%; ומה קורה לחוזים העתידיים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תעשיית הפארמה העולמית עוקבת כעת בדריכות אחר ההתפתחויות. בעוד שהצו הנשיאותי עשוי להאיץ את הקמתם של מפעלים חדשים בארצות הברית, המכסים עלולים לערער את התחרותיות של יצרניות זרות בשוק האמריקאי, תוך העלאת מחירים והגברת הלחץ על מערכת הבריאות. אין ספק שהשבועיים הקרובים קריטיים לעיצוב עתיד הפארמה - בארצות הברית ובכלל.
- 1.למה צריך להטיל מכס כללי אם עוברים קטגוריה קטגוריה ומטילים מכסים (ל"ת)אנונימי 06/05/2025 14:49הגב לתגובה זו