
ארי קלמן עקף את יאיר המבורגר: מנורה בשווי של 12.4 מיליארד שקל
הראל בשווי של 12.2 מיליארד שקל; קלמן מנכ"ל מנורה מבטחים מוביל את קבוצת הפיננסים והביטוח למקום השני בתחום אחרי הפניקס; התשואה של מניית מנורה ב-5 שנים 550% - 47% בשנה!
היסטוריה קטנה נרשמת בשוק הביטוח הישראלי: מנורה מבטחים מנורה מב החז 3.38% , בראשות ארי קלמן, עקפה את קבוצת הראל של יאיר המבורגר בשווי השוק והגיעה לשיא של 12.4 מיליארד שקל, בעוד הראל בשווי של 12.2 מיליארד שקל. מנורה שנייה להפניקס, הראל שלישית, כלל רביעית ומגדל חמישית.
מנורה ייצרה למשקיעים את התשואה הטובה ביותר מבין חברות הביטוח והפיננסים ולמעשה היא אחת מהמניות הטובות בכלל במבחן ארוך טווח. התשואה שלה ב-5 שנים מגיעה ל-550%, כלומר לפני חמש שנים השווי שלה היה 1.9 מיליארד שקל בלבד, היא הוסיפה ערך העולה על יותר 10 מיליארד שקל לבעלי המניות שלה ובמיוחד לבעלי המניות העיקריים משפחת גורביץ וגריפל שמחזיקים מעל 60%.

מה המניה עשתה?
מניית מנורה זינקה בכ־36% מתחילת השנה, ובכ־125% ב־12 החודשים האחרונים. במשך שנים נחשבה מנורה לשחקן קטן בענף הביטוח - חמישית מבין חמש הגדולות. אך בהובלת המנכ"ל - ארי קלמן, היא מטפסת בשנים האחרונות בעקביות, וב־2025 היא כבר עוקפת את הראל ומתבססת כשחקן משמעותי מאוד בשוק ההון ובין חברות הביטוח הגדולות. עם שווי שוק של כ־12.4 מיליארד שקל - וזאת לאחר שהשאירה את הראל עם 12.2 מיליארד שקל מאחוריה. זה לא שהראל לא מייצרת תשואה - מניית החברה עלתה בתקופה של 4 שנים ב-225%.
גם המספרים מהדוחות טובים: מנורה מציגה תשואה על ההון של 15% ומכפיל הון של 1.66 - הראל, לעומתה, רושמת תשואה על ההון של כ-10.4% בלבד, עם מכפיל הון של 1.37.
- מה זאת קרן "אג"ח אסונות", מה התשואות שלה, והאם כדאי להשקיע?
- חברות הביטוח מזנקות עם השווקים: מדד ת"א ביטוח עולה ב-3%
מנורה לוחצת, הפניקס מובילה, הראל נחלשת
מול ההצלחה של מנורה, יש את הראל שגם מצליחה בשנים האחרונות, אבל פחות. יאיר המבורגר ניסה לשנות את המגמה ורכש את ישראכרט בעסקה שנפסלה על ידי הממונה על התחרות בלי הסבר אמיתי. מנורה ניסתה לקנות אחריה, אבל יצחק תשובה דרך קבוצת דלק העלו את המחיר ורכשו את ישראכרט. זה לא סוף פסוק - הראל וגם מנורה רוצים להיכנס לשוק האשראי הצרכני ולהיות בו דומיננטיות ויש לשתיהן פעילויות משמעותיות בתחום.
עוד בענף: הפניקס נותרת החברה הגדולה ביותר עם שווי שוק של 18 מיליארד שקל ותשואת מניה של כ־39% מתחילת השנה, כאשר גם היא מציגה רווחיות גבוהה (15%) ומכפיל הון של 1.51. מנגד, מגדל וכלל אמנם צמחו גם הן - אך בקצבים מתונים יותר.
ענף הביטוח פורח
מעבר לשינוי בצמרת, קשה להתעלם מהתמונה הרחבה: כל ענף הביטוח הישראלי נמצא בתקופה של פריחה חסרת תקדים. מניות החברות הגדולות
רשמו זינוק של עשרות ואף מאות אחוזים בשנה האחרונה, מדדי הרווחיות בשיא, והמכפילים - שעד לא מזמן היו סביב או מתחת להון העצמי, זינקו גבוה למעלה. ענף שבעבר נחשב שמרני הפך למנוע תשואה מרכזי בתיקי ההשקעות, כשהוא נהנה מסביבת ריבית תומכת, שיפור מהותי ביעילות הפנימית.
במקביל, התייעלות טכנולוגית, צמיחה בתחום הבריאות, חיזוק מכירות ישירות והעמקה של מערכי ההשקעות. תשואות על ההון שעמדו שנים על 7%–9% טיפס בין 13% ל-15% בחלק מהחברות, ומכפילי ההון – שבעבר נעו סביב 0.8 עד 1.0 – מזנקים כעת ל־1.4 ואף יותר.
דיבידנד
מעבר לעליות בשווי המניות, ענף הביטוח מספק למשקיעים לא רק תשואה "על הנייר", אלא גם תזרים בפועל - בצורת דיבידנדים נדיבים ורכישות עצמיות של מניות. הפניקס ומנורה מחלקות דיבידנדים שוטפים כבר שנים, והמשיכו בכך גם בתקופות של תנודתיות בשוק.
- טבע טסה מעל הארביטראז': הסנטימנט החיובי חוזר?
- אינטרקיור: עלייה של 25% בהכנסות ברבעון; כ-140 מ' שקל הוזרמו לחברה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הראל הצטרפה למדיניות חלוקה עקבית, וכלל ביטוח אף חזרה באחרונה לחלק דיבידנד לאחר הפסקה של מספר שנים. לצד זאת, כמה מהחברות – ביניהן הפניקס – מבצעות גם רכישה עצמית של מניות, צעד שמעיד על אמון הנהלה בעתיד החברה ותורם באופן
ישיר לעליית שווי המניה.