ציפוטלה
צילום: לינקדין

לקראת הפיצול: צ'יפוטלה בשיא כל הזמנים

המחלוקת האחרונה סביב גודל המנות של הרשת בינתיים לא מפריעה למשקיעים, כאשר מניית צ'יפוטלה עולה היום ב-2.7% ובדרך לסגור בשיא כל הזמנים חדש
אדיר בן עמי |

מניית צ'יפוטלה מקסיקן גריל CHIPOTLE MEXICAN GRILL נסחרת בעליות שערים למרות שלאחרונה רשת המסעדות מצאה עצמה חלק ממחלוקת על גודל המנות שהיא מוכרת. 

מוקדם יותר החודש פורסם דו"ח בניו יורק טיימס בנוגע לטרנד בטיקטוק בו צרכנים מצלמים את המנות הנמכרות בצ'יפוטלה, כאשר חלקם הוסיפו כי הם יצאו מהמסעדות במידה וגודל המנות לא היה לטעמם. צ'יפוטלה מצידה דחתה את הטענות והבהירה כי היא לא שינתה את גדלי המנות ואף הבהירה שוב לעובדים מה הגודל הנדרש.

מבט על הביצועים האחרונים של מניית החברה מצביע על כך שהמשקיעים לא ממש מודאגים מהעניין. מניית צ'יפוטלה עולה ביום המסחר היום (חמישי) ב-2.7% למחיר של 3,256 דולר, בדרך לסגור בשיא כל הזמנים. השיא התוך יומי הקודם שלה עומד על 3,260 דולר אליו הגיעה ב-10 במאי והשיא הנוכחי עומד על 3,239 דולר שנקבע גם הוא באותו היום.

עד כה השנה זינקה מניית רשת המסעדות ב-42%, לעומת עלייה של 14% ב-S&P 500.

בווליאם בלייר ציינו כי פרסומים גם עם שליליים במדיה החברתית הם חלק מהעסק. "החשש הוא האם זה יפגע בתנועה במסעדות במידה מהותית לאורך זמן", כתבו האנליסטים. "במידה מסוימת הייפ ברשתות החברתיות הוא פשוט חלק מהעניין בתחום המסעדנות ואנחנו לא מאמינים כי תהיה לכך השפעה על פוטנציאל הצמיחה של החברה בטווח הארוך".

בנושא אחר, צ'יפוטלה צפויה לפצל את מנייתה ל-50 ב-25 ביוני ובדוחותיה לרבעון הראשון החברה עקפה את הציפיות עם רווח מתואם של 13.01 דולר למניה על הכנסות של 2.7 מיליארד דולר, עלייה של 24% ו-14% מהתקופה המקבילה אשתקד, בהתאמה. בכך החברה עקפה את צפי האנליסטים בוול סטריט לרווח מתואם של 11.69 דולר למניה ו-2.68 על הכנסות של מיליארד דולר.

למעשה, למרות סביבת אינפלציה ולא מעט סבבים של העלאות מחירים, החברה הראתה כוח יוצא דופן שכן הצרכנים המשיכו לקנות את קערות הסלט והבוריטוס שלה. "זה היה עוד רבעון יוצא מן הכלל הודות לשיפור שלנו בתפוקה ויוזמות שיווק מוצלחות, כולל ברבקואה בקר טמאה וצ'יקן אל פסטור, שהגבירו מכירות והביאו לעסקאות חזקות", אמר המנכ"ל בריאן ניקול.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
צילום: Huy Phan, Pexelsצילום: Huy Phan, Pexels

אחד מכל 5 ילדים בעולם: אלה ממדי המשבר הגלובלי של אי-ביטחון תזונתי

נתוני 2025 חושפים תמונה קשה, והמאבק מתנהל בכמה חזיתות - החל בסיוע ממשלתי ישיר ועד טכנולוגיות אגריטק חדשניות, וכמובן גם בינה מלאכותית

ענת גלעד |

כאשר אנחנו שומעים את המושג "רעב", רבים מדמיינים תמונות קשות ממדינות עולם שלישי רחוקות. אך המציאות מורכבת הרבה יותר. בעולמנו השבע לכאורה, מתחולל "רעב שקט" - משבר גלובלי של אי-ביטחון תזונתי הפוגע במיליארדי בני אדם, ונוכח גם במדינות מפותחות כמו ישראל. זהו אתגר שאינו נראה תמיד בעין, אך גובה מחיר אנושי כבד בבריאות, בחינוך ובעתיד.

על פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), ביטחון תזונתי (Food Security) אינו רק היכולת למלא את הבטן. הוא מתקיים כאשר לכל האנשים, בכל עת, יש גישה פיזית, חברתית וכלכלית למזון מספק, בטוח ומזין, העונה על הצרכים התזונתיים שלהם ועל העדפות המזון שלהם לחיים פעילים ובריאים. 

היעדר ביטחון כזה - כלומר, אי-ביטחון תזונתי - הוא מצב שבו לאנשים אין גישה כזו באופן קבוע. זהו "הרעב הנסתר", שאינו תמיד נראה לעין כרעב המוני, אך מחלחל עמוק לתוך החברה ופוגע במערכת החיסון, בהתפתחות הקוגניטיבית ובירידה בתוחלת החיים.

תמונת מצב גלובלית: מספרים וכסף

העולם ניצב כיום בפני אחד האתגרים הגדולים ביותר שלו, והנתונים מדאיגים. בשנת 2024, כ-673 מיליון בני אדם ברחבי העולם חוו רעב כרוני. כ-295 מיליון איש ב-53 מדינות נמצאים במצב של חוסר ביטחון תזונתי חריף (מצב חירום). מספר האנשים העומדים בפני רעב קיצוני ומוות כמעט שולש מאז 2016.

כ-1.7 מיליארד בני אדם חיים כיום באזורים שבהם הידרדרות הקרקע מחסלת את תפוקת היבולים עקב שינויי אקלים ופעילות אנושית.

עד שנת 2050, אוכלוסיית העולם צפויה לגדול בכ-40%, ולהגיע לכמעט 10 מיליארד בני אדם. במקביל, צריכת המזון צפויה לזנק בכ-70%. בעוד שהביקוש עולה, ההיצע נמצא בסיכון: כ-13% מהאדמות הראויות לעיבוד צפויות להיעלם עקב שינויי אקלים, מדבור ועיור. נוצר "פער מזון" עצום, שאותו ניתן יהיה לסגור רק באמצעות הגדלה דרמטית של יעילות הייצור ושינוי הרגלי הצריכה הגלובליים. למרבה הצער, הפגיעה בילדים היא הקשה ביותר: נתונים עדכניים מראים כי אחד מכל חמישה ילדים מתחת לגיל 5 ברחבי העולם סובל מעיכוב בגדילה, כתוצאה ישירה מתת-תזונה וחוסר-ביטחון תזונתי כרוני.