כל הסיבות שהופכות את תמ"א 38 לטרנד הנדל"ני הבא

אודי קושל, אנליסט נדל"ן וחוב במגדל שוקי הון, כותב על האפשרויות שתחום הנדל"ן מציע, על קבוצות הרכישה שהוא שהוא מכיל ובעיקר על החלומות שהוא מאפשר
אודי קושל | (12)

איך שלא נסתכל על זה, ענף הנדל"ן הוא ענף של טרנדים. האפשרות לרכוש, במינוף גבוה, חלום שאם יתגשם יניב רווחים עצומים על ההשקעה, הביאה לכך שכסף רב זורם לענף בכל פעם שעולה על הפרק טרנד חדש. די אם אזכיר חלק קטן מהטרנדים של השנים האחרונות: הנהירה למזרח אירופה, רכישות הבתים בארה"ב וההשתתפות בקבוצות רכישה כדי להבהיר את הנקודה. בימים אלה מתפתח לו הטרנד הבא בענף: תמ"א 38. תוכנית מתאר ארצית שהעבירה ממשלת ישראל כבר ב-2005 לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה תמורת מתן זכויות בנייה והקלות במיסוי. התוכנית, שעד כה סבלה מדימוי מסורבל ומחבלי לידה קשים קיבלה לפתע משנה מרץ והאטרקטיביות שלה עלתה באופן ניכר. השינוי ארע בשל מאפייני התקופה הנוכחית אשר מזמנת לכל הקבוצות הפועלות בענף דילמות משלהן, כאשר תמ"א 38 יכולה להיות תשובה לכולן.

היזמים עבור היזמים, שאלת קיומה של בועת המחירים והסיכון המימוני בהקמת פרויקטים בתקופה של העלאות ריבית הופכת לדילמה של ממש. במבחן סיכון/סיכוי עלה משמעותית היחס בין הסבירות שרמת המחירים תרד לעומת הסבירות שרמת המחירים תעלה ולכן עלה משמעותית הסיכון להפסדים.

פרויקט שהוקם במסגרת התמ"א ממתן את הסיכון, הואיל והעסקה עם בעלי הדירות במבנה הינה במתכונת של קומבינציה; קבלת זכויות בנייה כנגד חיזוק המבנה ושיפור הקיים, היזם נהנה מהעדר עלויות רכישת קרקע. בנוסף, הוא חוסך חלק ניכר מעלויות מימון וזמן המתנה לתחילת ההקמה קצר משמעותית. כל פרויקט כולל תוספת דירות מצומצמת לכן, פיזור רב של פרויקטים מקטין את הסיכון הכולל כאשר אחוזי הרווח בכול פרויקט גבוהים.

בעלי דירות בשל האירועים האחרונים בעולם והעלייה הדרמטית במודעות לנזקי רעידת אדמה עלה גם מפלס החששות של בעלי הדירות לגורל ביתם במקרה של אזעקת אמת. מבחינתם, ההצטרפות לפרויקט התמ"א פירושה שובה של תחושת הביטחון, כתוצאה מחיים במבנה מוגן ויש גם בונוס: שיפור ברמת החיים בשל שיפוץ והרחבת המבנה שכוללת לרוב: תוספת חדר, מרפסת, התקנת מעלית, שיפוץ חיצוני, שיפוץ חדר המדרגות, החלפת תשתיות ועוד.

הקונים הפוטנציאליים עבור הקונים הפוטנציאליים שמתחבטים בשאלת עיתוי קניית הדירה, מדובר בתוכנית שממתנת את הסיכון הנובע מהאיתנות הפיננסית של היזם, מקצרת את זמן ההמתנה להשלמת בניית הדירה ובסופו של דבר היא נמסרת ממוגנת ובטוחה יותר.

עד כה, קצב קבלת היתרי הבניה בהתאם לתמ"א 38 היה נמוך מאוד וכאמור, חבלי הלידה של הפרויקט היו קשים ולא בכדי. התוכנית יצאה לפועל אבל לא הוקצה כוח אדם יעודי לטיפול וקידום הנושא בועדות התכנון.

בנוסף, ייזום וקידום הפרויקטים בוצע באמצעות חברות נישה קטנות שקמו אד- הוק ללא מוניטין או ניסיון בתחום ולא על ידי "אריות" הענף. כמובן, מקומה של המנטליות הישראלית לא נפקד, שהרי ידוע ש"כל ישראל חברים" וכל אחד רוצה לראות מה השכן מקבל לפני שהוא מתחייב למשהו כך שנושא סכסוכי השכנים מנע אחוז היענות גבוה.

המציאות הזו צפויה להשתנות בעתיד הקרוב. ראשית, כאמור, חלה עליה דרמטית במודעות הציבור לסכנת הממשיות של רעידת אדמה, בעקבות זאת חלה עלייה משמעותית בהתעניינות של בתים משותפים ובביקוש ליזום פרויקטים.

הרשויות המקומיות לא ירצו להיראות כמי שמעכבות את התוכניות ומסכנות את הציבור, לכן, השלב הבא הוא הקצאת כוח אדם ספציפי לנושא, מה שיקצר משמעותית את זמן ההמתנה להיתרי הבניה. קיצור הזמן הנדרש להקמת הפרויקט יגדיל אף יותר את רווחיות היזמים בתחום. חברות ציבוריות גדולות אשר ימהרו לפעול יוכלו לכבוש נתח נכבד מהפעילות בעיקר בהעדר גופים "ממותגים" בתחום.

הודעתה של דניה סיבוס בשבוע שעבר היא רק הסנונית המבשרת ולדעתי נראה בקרוב הודעות נוספות מטעם חברות נדל"ן ציבוריות, בעיקר כאלה בעלות זרוע קבלנית, על הקמתה של זרוע פעילות חדשה עבור תמ"א 38. בשלב הבא ולאור המודעות הגוברת בקרב הציבור והרשויות, סביר כי נראה שינוי חקיקה כך שהתנאים להקמת פרויקטים כאלו גם בפריפריה ייצרו כדאיות כלכלית (כיום הכדאיות הכלכלית נפגעת בשל שווי הקרקע הנמוך שם). כל אלו חוברים יחד ליצירת הטרנד הנדל"ני הבא: תמ"א 38.

הכותב, אנליסט נדל"ן וחוב במגדל שוקי הון

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    יורם מראשון 13/04/2011 01:45
    הגב לתגובה זו
    תמ" א 38 מחייבת בניה מסיבית היוצרת שלד בניין מחוזק לבניין, שיפוץ מערכות המים והביוב הרקובות, בניית מעלית, הוסםת ממ" דים, מרפסות ושיפוץ מעטפת הבניין כולו לכל המתענינים בהריסה ובניה מחדש של הבניין .... מה שקרוי בעברית תמ" א 38 / 2 התוכנית חוסלה ע" י רשות המיסים שקבעה שלצרכי מיסוי מדובר בעסקת קומבינציה ...
  • 8.
    שרון 29/03/2011 10:17
    הגב לתגובה זו
    רק פינוי בינוי! יש לי דירה במרכז תל אביב שלא משנה כמה יחזקו אותה רעידת אדמה הכי קטנה וכל הבניין נמעך ולא משנה כמה יצפו אותו בבטון. כזורקים אגרטל על הרצפה הוא נשבר, גם אם הוא עטוף בפח... ועוד לחשוב שעל הגג הוסיפו טונות של בטון!! שלכל הפחות מפחיתות משמעותית את החיזוק שנוצר אם לא מבטלות אותו כליל. אבל ליזמים זה פגז. משקיעים מיליון וחצי שקל או שניים ומקבלים 4 פנטהאוזים... רק פינוי בינוי!!
  • 7.
    אמיר 29/03/2011 09:56
    הגב לתגובה זו
    ברור שליזמים התכנית טובה. אבל יותר ויותר מומחים (לאחרונה גם מומחי מכון התקנים) קובעים כי תוספת הקומות תסכן את יציבות המבנים במקרה של רעידת אדמה. כפי שמציין למשל המהנדס הראשי של עיריית ת" א: בשום מקום בעולם אין דבר כזה. תוספת של עוד מאתיים טון על הגג רק תמוטט אותו.
  • 6.
    אליהו 28/03/2011 16:50
    הגב לתגובה זו
    זה בדיוק מה ששלטון ההון חושב ולכן הטרנד יהיה רק במרכז הארץ או יותר נכון במדינת ת" א גוש דן... דווקא איפה שהחיזוקים הכי חשובים (אזור בית שאן, צפת וכו' ) אף יזם לא יגיע כי שווי הקרקע נמוך.. אם הממשלה חכמה היא צריכה להוסיף עוד כמה קומות לכל מיזם תמא38 ולגבות על זה מס גבוה, כזה שבכל זאת ייהיה שווה ליזמים לבנות במדינת ת" א, ובכסף מהמס הזה לחזק מבנים בשאר המדינה. נכון להיום אין שום כדאיות כלכלית לחזק בפריפריה, שם הכח צריך.
  • 5.
    צרור בעיות - ראה בפנ 28/03/2011 13:16
    הגב לתגובה זו
    יש לי נסיון כדייר בפרוייקטים האלו, עבדתי עם מספר יזמים וביקרתי בעירייה (ת" א). ההזדמנות המעניינת היא תמא38- גרסא2 (פינוי בינוי אבל בלי תבע חדשה ובניין תמורת בניין ללא מגדלים). אך אליה וקוץ בה - למרות ההתלהבות של עיריית ת" א מגרסא2 (הם מכשילים את תמא38 הוותיקה) אין מספיק זכויות בנייה להתניע את הפרוייקט, הפרוייקט רווחי אבל תמא38 - גרסא2 יותר רווחי באחוזים והיזמים שרובם חאפרים שנמשכים לתחום בגלל הרווחים המהירים לא רוצים לשמוע על גרסא2. (יותר כאב ראש).
  • הסוחר המתמיד 28/03/2011 14:01
    הגב לתגובה זו
    ראשית, האנליסט בכתבה אומר שאחת הבעיות שהכשילו את הפרוייקט עד כה היה שלא היו " אריות" מהענף שלקחו את זה על עצמם אלא כול מיני יזמים חאפרים כפי שאתה קורא להם והוא אומר שבשלו התנאים (להלן דניה סיבוס) שזה יקרה. דבר שני, אם תוכל להרחיב למה גרסה 2 זה יותר כאב ראש?
  • 4.
    עבאס 28/03/2011 03:44
    הגב לתגובה זו
    במבחן הרעשים שהלוואי ולא יבואו יפלו עם תמ" א ובלעדיו.בתים ישנים ורקובים שכמו הגפרורים" רגלי הבניין" כך גם מעטפת הבטון וכל השלד.האם מישהוא חושב באמת שעיבוי הרגליים " גפרורי" וקצת בטון חיצוני עם תוספת של טונות לגג ישנו המאזן לטובה.. יש רק מרויח אחד והוא היזם שמקבל פלטפורמה לפנטהאוזים כמעט בחינם.לרוכשי הפנטהאוזים,אתם רוכשים בית על משענת קנה רצוץ...
  • צבי 28/03/2011 16:10
    הגב לתגובה זו
    בים הבלבול.
  • 3.
    רן 28/03/2011 00:21
    הגב לתגובה זו
    התמ" א 38 ?
  • גגגג 28/03/2011 09:20
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעניינת מאוד
  • 2.
    ל-1 27/03/2011 19:47
    הגב לתגובה זו
    עם כל הכבוד, מספיק עם האופורטיוניסטים שרוצים לעשות קופה. פרויקטי תמא צריכים חברות רציניות ולא ברופרים.
  • 1.
    אא 27/03/2011 18:54
    הגב לתגובה זו
    לביצוע פרוייקט תמא?