לצנן את הביקוש לנדל"ן: בכנסת מציעים לעלות את מס הרכישה על דירה שנייה

ח"כ כרמל שאמה מעוניין להזניק את שיעור מס רכישה על דירה שנייה ל-7.5% מהשקל הראשון ובכך "להחזיר את שוק הנדל"ן לשפיות". תגובת הקבלנים: "העלאת מס רכישה על דירות להשקעה תביא לעלייה חדה בשכ"ד"
אריאל אטיאס |

עליית מחירי הדירות בישראל גוררת אחריה יוזמות והצעות חוק במטרה לצנן את הביקושים להשקעה בנדל"ן למגורים, הגורמים לעלייה במחירי הנדל"ן. מושב החורף של הכנסת יפתח הבוקר (א') כאשר לשולחנה מתעתדת להגיע הצעת חוק אשר תעלה באופן זמני את מס הרכישה על דירה שנייה ומעלה. יוזם ההצעה, ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), פנה בימים האחרונים למשרד האוצר והצעתו תידון בשבועות הקרובים בדרגים המקצועיים.

כבר היום קיימת הבחנה בין רכישת דירה ראשונה לבין רכישת דירה שנייה ומעלה לצורך תשלום מס רכישה, כך שהמס המוטל על דירה שנייה ומעלה גבוה משמעותית מהמס על דירה ראשונה. ההנחה מאחורי המיסוי השונה היא שלא מדובר בדירת מגורים, אלא בנכס להשקעה.

כיום, שמדובר בדירה ראשונה, לא משולם מס רכישה עד למחיר של 1.026 מיליון שקלים. מחיר גבוה יותר ועד 1.442 מיליון שקלים מחייב את הרוכשים במס רכישה בשיעור של 3.5%. המדרגה הבאה הינה כבר 5%. לעומת זאת, על רוכש דירה שנייה שמחירה עד 873,500 מוטל מס רכישה של 3% כאשר על כל שקל מעבר לך ישלם 5%.

לפי הצעתו של שאמה, שעמד בראש ועדת המשנה שהכינה את חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, יישאר מס הרכישה על דירה ראשונה בשיעורים המקובלים היום, אולם המס על דירה שנייה יועלה לרמה של 7.5% מהשקל הראשון. נציין, כי מדובר בהוראת שעה לשנים 2011-2010.

במספרים: ע"פ ההצעה, רוכש דירה שנייה במחיר של 1.5 שקלים, ישלם מס רכישה בסך של 112.5 אלף שקלים, זאת לעומת תשלום בסך של 57.53 אלף שקל אותו הוא נאלץ לשלם היום בגין מס רכישה.

ע"פ נתונים אותם מציג שאמה, בשנת 2008 כשליש מרכישות הדירות בישראל היו של דירה שנייה ומעלה. מטרת ההצעה היא "לצנן" את שוק הדירות ולבלום את עליות המחירים החדות. לדברי שאמה, הוראת השעה גם תשיג מטרה נלווית של יצירת עודפי גבייה בסכום של מיליארד שקל - שאותם הוא מציע להפנות לקרן ייעודית שתסייע לשכבות החלשות בהשגת דיור.

בעוד המטרה של ח"כ שאמה היא להשפיע על מחירי הנדל"ן כדי לעזור לזוגות צעירים באמצעות פגיעה ברוכשי הדירה השנייה, הצעת חוק נוספת שהועלתה כבר כמה פעמים בעבר אך נקברה פעם אחר פעם, המכוונת ישירות להקל על המעוניינים ברכישת דירה ראשונה, צפויה לחזור לשולחן ועדת השרים לענייני חקיקה בעזרתו של ח"כ יואל חסון (קדימה). על פי הצעת החוק תקבל ההוצאה על ריבית משכנתא הכרה לצורכי מס.

כאמור, ההצעה הועלתה מספר פעמים בעבר אך לא עברה. כעת, מצפה ח"כ חסון שהשינוי המגביל את ההכרה לצורכי מס רק לרוכשי דירה ראשונה יתמוך בה. נוסף על כך, ההצעה מוגבלת לרכישה של דירות עד לסכום של מיליון שקל.

בתגובה להצעת החוק, אומר מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, כי "העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה תגרום לעלייה חדה במחירי השכירות". לדבריו, "אנשים רוכשים דירה שניה להשקעה על מנת להשכיר אותה ולהנות מדמי השכירות החודשיים. העלאה מכוונת של מס הרכישה תגרום לירידה ברכישת דירות להשקעה ותיצור מחסור בדירות להשכרה ולהעלאת מחירי השכירות, ומשקיעים שירכשו את הדירה יגלגלו את עלות המיסוי על השוכרים".

גורדון מוסיף כי "בכך הכנסת באה לברך ותצא מקללת. לאור עליית מחירי הדירות בחודשים האחרונים, זוגות צעירים מתקשים לרכוש דירה משלהם ונאלצים לפנות לשוק השכירות. עתה יעלו להם גם את מחירי השכירות, מסביר גורדון ומוסיף כי הפתרון להוזלת מחירי הדירות הוא לא משחקי מיסוי אלא שחרור קרקעות לבנייה ויצירת מלאי גדול של דירות באיזורי הביקוש".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה