
לראשונה: הזהב עקף את האירו כנכס רזרבה
הזהב עקף את היורו כנכס השני בגודלו במאגרי הבנקים המרכזיים עם 20% מהרזרבות העולמיות, בעקבות רכישות של יותר מ-1,000 טון בשנה בהובלת סין, הודו וטורקיה, ומחירים שהכפילו עצמם מאז סוף 2022
נתונים החדשים של הבנק המרכזי האירופי מראים כי הזהב עקף את האירו והפך לנכס השני בגודלו במאגרי הרזרבות העולמיים של הבנקים המרכזיים. חלקו של הזהב במאגרי הרזרבות העולמיים זינק ל-20% בסוף 2024, בעוד האירו נדחק ל-16%. רק הדולר האמריקני נותר בראש עם 46%, אבל גם הוא ממשיך במגמת ירידה יציבה. המהפך הזה לא קרה בין לילה - הוא תוצאה של תהליך עמוק שהחל עם הפלישה הרוסית לאוקראינה וממשיך להאיץ.
מחירי הזהב הכפילו את עצמם מאז סוף 2022, מגמה שנגרמה חלקית על ידי רכישות משמעותיות של בנקים מרכזיים. המוסדות הריבוניים קנו יותר מ-1,000 טון זהב בשנה בשלוש השנים האחרונות - קצב כפול מהממוצע לפני 2022. אינדיקציה למשבר אמון עמוק יותר. ההקפאה של מאגרי המט"ח הרוסיים שהוחזקו במטבעות מדינות ה-G7 לאחר הפלישה לאוקראינה, הרעידה את המערכת הפיננסית העולמית. בנקים מרכזיים החלו להבין שהמערכת הפיננסית המערבית יכולה להפוך מנכס לנשק תוך רגע, והזהב הפך לביטוח החיים שלהם.
סין מובילה את המהפכה הזו בצורה המשמעותית ביותר. יחד עם הודו וטורקיה, המדינות האלה הפכו לקונות הזהב הגדולות בעולם. לא מדובר בהחלטות כלכליות טכניות, אלא במהלך גיאו-פוליטי מחושב שמטרתו לצמצם את התלות בדולר האמריקני ולהכין מערכת פיננסית חלופית. המדינות שקרובות גיאו-פוליטית לסין ולרוסיה הגדילו באופן ניכר את חלקו של הזהב במאגרי הרזרבות שלהן מהרבעון האחרון של 2021.
הקורלציה ההיסטורית השלילית בין מחירי הזהב לתשואות ריאליות נשברה ב-2022. בעבר, כשהריביות עלו, המשקיעים נטשו את הזהב שלא נושא ריבית לטובת נכסים מניבים. היום המשוואה השתנתה - הזהב נתפס כביטוח מפני סיכוני סנקציות, גם במחיר של ויתור על תשואה.
- לא זהב ולא כסף - המתכת שבשיא של 11 שנה, והאם כדאי לקנות?
- "הזהב יגיע ל-4,000 דולר" - התחזית של ג'יי פי מורגן
השאלה הגדולה היא האם המגמה הזו תימשך. האנליסטים מעריכים שקצב הרכישות של הבנקים המרכזיים עשוי להאט, אבל לא להיפסק. המחצית הראשונה של 2025 כבר הראתה ירידה של 33% ברכישות הזהב של בנקים מרכזיים לעומת הרבעון הקודם, כולל האטה ניכרת ברכישות הסיניות.
אבל האטה לא אומרת עצירה. המומחים מעריכים שהסביבה הכלכלית הלא ודאית והדחף להתגוון הרחק מהדולר ימשיכו לתמוך ברכישות זהב. בחצי השנה האחרונה, הכמויות עלו בכ-30 טון - לא בדיוק קריסה. היצע הזהב עשוי להפוך לגורם שיגביל את העלייה הנוכחית במחירים. בעבר, כשהביקוש לזהב עלה, התעשייה הצליחה להגיב בהתאם: חברות הכרייה הגדילו את הייצור, ובמקביל נמכרו יותר כמויות מהמלאים הענקיים של זהב שכבר מופקים ומוחזקים ברחבי העולם. אם הדפוס ההיסטורי הזה יחזור על עצמה, הרי שהביקוש הגובר של הבנקים המרכזיים יביא בסופו של דבר לעלייה בהיצע - מה שיכול לבלום את הקפיצה החדה במחירים.
התחזית של UBS שמחיר הזהב יכול להגיע ל-3,800 דולר לאונקיה נשמעת מרשימה, אבל היא מבוססת על המשך המגמות הנוכחיות. מלחמת הסחר של טראמפ, חוסר היציבות הגיאו-פוליטית, והחשש מאינפלציה ממשיכים לתמוך במעמד הזהב כמקלט בטוח.
- 2.אנונימי 11/06/2025 23:27הגב לתגובה זולמה הנגיד לא רכש זהב וקריפטו כחלק מהרזרבה. תזכרו זאת.
- אין צורט 13/06/2025 16:07הגב לתגובה זולמדינות קטנות עם כלכלה קטנה לא יעיל ולא שווה להחזיק זהב במלאים..אלא להצטרף לגוש כלכלי מסחרי.. אז אנחנו תרמנו את המלאי לארהב ואנחנו תחת הדולר
- 1.אנונימי 11/06/2025 22:24הגב לתגובה זוקנו באוסטריה מטבעות 4דוקט זהב פרנץ יוזף בחנויות מזכרות מחיר מעולה.שוכ4ים כספת באירופהולא מחזיקים שקלים בבנק